Bruselj je zanimivo mesto. Je politično središče Evrope, raj za ljubitelje piva, vafljev in čokoladnih dobrot, pa seveda arhitekture, kulture in umetnosti, ki jo opaziš že med prvimi koraki po mestu (street art, umetniški grafiti). V mestu se prepleta duh različnih narodnosti in neke homogenosti pravzaprav ni. Raznolikost opaziš na vsakem koraku. Se pa zaradi odlično organiziranega javnega prevoza splača koristiti metro, tramvaj, buse in celo skočiti na vlak. V samo treh dneh nam je tako uspelo obiskati 3 mesta, poleg Bruslja še srednjeveški mesteci Bruges in Ghent.. 

 • Termin: 28.10. – 31.10.2022 (3x NZ)
 • Namestitev: MEININGER Hotel Bruxelles City Center
 • Letalo: Rynair (Zagreb / ZG – Charleroi /CRL);
 • Prevoz na destinaciji: izključno javni prevoz (metro, tramvaji – več v nadaljevanju)

NAMESTITEV (Bruselj)

Bruselj je mesto, kjer je žal treba malce globje seči v žep, pa naj bo to skodelica kave ali namestitev v izbranem hotelu. Cena namestitve sicer pada z razdaljo od središča mesta, je pa zato potrebno sprejeti kompromis, da se zato voziš do centra 30min ali celo več. In slednjemu smo se izognili tik pred odhodom, ko sem rezervacijo prvega hotela preklicala in nam rezervirala hotel bližje centru. Namestili smo se tako v MEININGER Hotel Bruxelles City Center (veriga 34 hotelov v 24 evropskih mestih), rezervacijo pa sem naredila kar direktno preko njihove spletne strani (20% nižje cene). Lokacija hotela je pravzaprav nekdanja pivovarna, zgrajena še pred I. svetovno vojno, ob vstopu v  hotel pa takoj začutiš posebnost zgradbe, ki je sicer netipična za hotele, kot smo jih vajeni, jedilnica pa ima tudi svoj čar s podobo lesenih miz in klopi, ki spominjajo na tiste iz gasislkih veselic. Pa vendar, prav prijetno, unikatno z malce “hostel” pridiha .  Celoten hotel je tudi zelo okoljsko naravnan in ogljično nevtralen. Okna v hotelski sobi ni možno odpreti (imajo urejeno dobro prezračevanje), sobe pa za čas namestitve  pospravljajo le na željo gosta. V bližini hotela je metro postaja, sicer pa se do prvih znamenitosti mesta lahko odpravite tudi peš, saj se po 1km hoje že začnejo prve znamenitosti (znameniti kipec Manneken Pis, Grand-Place, mestna hiša itd.). Hotel priporočam, saj nam je v danem času in tik pred odhodom izpadel, kot najbolj primeren po ceni, oceni gostov in bližine mesta.

MeiningerHotel-Brussels
Bruselj_HipOn-HipOff bus

Če ste ob obisku mesta Bruselj omejeni s časom (1-2 dni), potem predlagam, da obiščete oz. se vsaj sprehodite do naslednjih znamenitosti (v foto galeriji so fotografije ustrezno poimenovane): St Michael and St Gudula Cathedral, Atomium, EU parlament, Grand Place, Hiša EU zgodovine, poslopje s sedežem EU komisije, znameniti kipec Manekken Pis…med sprehodom po mestu pa vam vsekakor ne uide pogled na slikovite ulične poslikave.

Na prikazanem zemljevidu je zemljevid modre in rdeče linije Hop On – Hop Off busa, ki je tudi ena od opcij za hiter ogled mesta. Mi se ga sicer nismo posluževali, saj smo kar nekaj poti raje prehodili ali skočili na metro. Je pa zemljevid morda odgovor za tistega, ki se sprašuje, kaj so tiste glavne znamenitosti Bruslja.

PREVOZ

Najem avtomobila za raziskovanje Bruslja je največji nesmisel. Vse transferje od letališča in po mestu se hitro, enostavno in predvsem poceni rešuje z uporabo javnega prevoza, ki ga ima mesto odlično organiziranega (bus, vlak, metro, tramvaji). Po mestu smo ob vstopu in izstopu na metro uporabljali samo bačno kartico, za vlak pa so posebni avtomati, kjer si kupiš tiskano vozovnico.

Bruselj-javni prevoz
Bruselj-javni prevoz
Bruselj-javni prevoz
Bruselj-javni prevoz

Relacije, ki smo jih imeli ob uporabi javnih prevoznih sredstev: 

 • Transfer iz letališča Charleroi v mesto Bruselj (relacija Brussels Charleroi Airport – BRUSSELS – Gare du Midi Zuidstation (Rue de France): koristili smo Flibco, pod imenom katerega nastopa avtobusni prevoznik Flibco.  Splača se opraviti spletni nakup vstopnice na flibco.com , ki je za cca 2€ cenejši, kot če karto za bus kupiš osebno ob izstopu iz letališča (Terminal 1). Spletna ena vozovnice je  15,50€ (sicer 17,50 €).
 • Prevoz po mestu Bruselj z brestičnim sistemom STIB: gre za praktično koriščenje metrojev in tramvajev z uporabo osebne bančne kartice (debetne ali kreditne), lahko pa tudi s pametnim telefonom oz. uro z možnostjo brezstičnega plačevanja. Ob vsakem vstopu in izstopu iz postaje prisloniš plačilno kartico na validator napravo in to je to.  Ne rabiš vnaprej kupovati kart za prevoz.   Cena enega potovanja je 2,10€ , največji dnevni znesek pa je omejen na 7,50€., kar pomeni, da s štirimi vožnjami že dosežeš to omejitev, vse nadaljnje vožnje pa so zastonj.  Med aktiviranjem koriščenja javnega prevoza z bančno kartico sem v bančnem prometu opazila, da so me takoj bremenili za 7,50€ v dnevu, vendar po prihodu domov, so mi ustrezno odšteli znesek, saj očitno v nobenem dnevu nismo koristili 4 voženj z metrojem ali tramvajem). Moje dejanske obremenitve bančnega računa  z nazivom STIB so bila tako:  28.10.  = 2,10€, 29.10. = 6,30€ in dne 30.10. = 4,20€. Več na: https://www.stib-mivb.be/.
 • Prevoz z vlakom iz mesta Bruselj v Ghent:  vožnja traja cca 30 min, karto se kupi na avtomatu in stane 10,40€ (v obe smeri)
 • Prevoz z vlakom iz mesta Ghent (Sint Pieters) v Bruges: vožnja traja cca 25min, karto se kupi na avtomatu in stane  16€/ odrasli  in 13,20€ / mladino do 26.let (dvosmerna)

Po mestu smo zaradi lepega sončnega vremena veliko tudi prehodili, za premagovanje daljših razdalj, pa skočili na metro. Mesto sicer ponuja tudi izposojo koles in električnih skirojev, vendar smo to opcijo opustili. Pa tudi sicer je izposoja kar draga, za električni skiro npr. 1€ za start, nato 0,23€/minuto.

Naj dodam še to, da tudi Bruselj ponuja turistom posebno kartico Brussels Card (BC), ki v paketu ponuja koriščenje javnih prevoznih sredstev, obisk muzejev in druge ugodnosti. BC je možno kupiti za čas 24h (29€), 48h (39€) ali 72h (46€), je pa k ceni potrebno prišteti še dodatnih 20€ ali 8€, če želiš z njo neomejeno koristiti še Hop on Hop off bus oz. javni prevoz z metroji in tramvaji (STIB). Mi se nismo odločili za nakup kartice, saj bi verjetno v tako kratkem času težko izkoristili vse možnosti, ki jih kartica ponuja, niti ne bi mogli obiskati izbranih muzejev, v katere je z njo možen brezplačen vstop. Ob ponedeljkih so muzeji celo zaprti, s čimer smo imeli še dodaten argument, da se ogleda mesta lotimo kar brez BC. Je pa potrebno dobro preveriti, če ti sploh ustreza nabor muzejev, v katere je možen brezplačen vstop ob predložitvi te kartice. Najbolje si je narediti seznam “kaj obiskati” , pregledati online ceno rednih vstopnic in se ustrezno odločiti. Uporabna stran, kjer je BC predstavljena – klikni tukaj

HRANA

Bruselj-hrana
Bruselj-hrana
Bruselj-hrana
Bruselj-hrana

Ponudba restavracij v Bruslju je seveda raznolika, saj je narodnostna struktura mesta tudi pestra. Tako lahko zaidete v tradicionalne, lokalne restavracije ali pa tudi v kitajsko, azijsko, italijansko kuhinjo in v mnoge druge. Vse je odvisno tudi od tega, kolikšen budget želite nameniti kulinaričnemu razvajanju.  Cene v Bruslju niso primerljive našim. Vse jedi v restavracijah in barih so za naše razmere namreč kar dobro navite, npr. burgerji od 15€ do 18€, mesne in ribje jedi: od 20€ dalje, priloge (pomfri, ipd) od 5€ do 7€, pivo od 3,3€ (0,25l) do 8€ (0,5l), kava od 3,5€ do 4,5€ (capuccino), vafelj obložen s sadjem, sladko smetano in čokoladnim prelivom 14€ (Bruges), ….

IN KAKO SMO V 3 DNEVNI IZLET “SPAKIRALI” OGLED 3 MEST (BRUSELJ, GHENT, BRUGGE)?

Pravzaprav 4 mest, saj smo se na dan odhoda (pred čakanjem na večerni odhod letala) sprehodili še po mestu Charleroi, vendar ni vreden omembe, saj nas je malce razočaral. Ima industrijski pridih, mesto je v znamenju gradnje in obnove mestne infrastrukture in pač ni zanimiv, razen za to, da v njem pristaneš z nizkocenovnim letalskim prevoznikom, kot je Rynair.

 

BRUSELJ

FOTO ALBUM – Bruselj 
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Mesto Bruselj  je vsekakor več kot le prestolnica Evropske Unije in center evropske demokracije. Je mesto tisočerih podob, ki jo ustvarjajo:

 • raznolika arhitektura mesta, obogatena s slikovitimi uličnimi poslikavami in grafiti,
 • lepo urejene podzemne postaje, kjer stene krasijo umetniške risbe, poslikave, na eni od postaj pa sem celo opazila stropno dekoracijo z visečimi skulpturami človeških teles
 • čudoviti parki, ki v jesenskem času delujejo še prav posebej barviti
 • vrsta muzejev, ki jim tokrat nismo namenili posebne pozornosti zaradi pomanjkanja časa, ob ponedeljki pa so bruseljski muzeji povečini zaprti
 • opojne vonjave vafljev, ki se vijejo vzdolž promenadnih ulic, kjer je polno lokalov in barov
 • trgovinice z znamenitimi belgijskimi čokoladnimi dobrotami, množice barov, kjer se streže nešteto vrst piv in še mnogo več.

Že po prvih korakih začutiš, da mesto diha z ulično umetnostjo (stenske poslikave in razne dekoracije pročelij). Že tolikokrat videno v evropskih mestih in vsakokrat ista misel, ki mi odzvanja v glavi. Zakaj se Ljubljana ne odene v umetnostne poslikave, ki bi našle svoje mesto na velikih stenah poslovnih in drugih stavb?

Me je pa nekaj zmotilo. Brusej kot elitno politično središče Evrope, bi lahko delovalo bolj ekološko. Pogosto ti pogled uide na odpadke in smeti, ki prosto ležijo po tleh, izven mestnih košev za smeti ali v plastičnih vrečkah, ki jih puščajo mestni stanovalci. Prav tako je žalosten pogled na brezdomce, ki jim mestne oblasti očitno dovolijo, da si šotor postavijo kar na obrežju reke ali celo ob zidovju kakšne cerkve ali palače. Ker je Bruselj narodnostno zelo raznoliko, si pač razlagam, da je posledično tudi raznolika kultura ljudi in odnosa do okolja. Znamenitosti mesta, ki jih je vredno obiskati (v fotogaleriji zgoraj so fotografije tudi ustrezno poimenovane):

 • Grand Place
 • Manneken Pis, kipec dečka, ki lula in ga za posebne priložnosti večkrat preoblečejo
 • Mont des Arts (lepo se je povzpeti po stopnicah navzgor, od koder se ponuja lep razgled na park,
 • Square of Petit Sablon
 • The View of Brussels (kolo gondola)
 • Parlamentarium
 • Le Berlaymont, sedez EU komisije
 • Parc du Cinquantenaire
 • EU parlament
 • Hiša EU zgodovine (brezplačen vstop, na voljo stalna in občasna razstava)

 

SREDNJEVEŠKI MESTI GHENT in BRUGES

Gent in Brugge sta lepo ohranjeni srednjeveški mesti, ki se nahajata cca 50km in 100km SZ od Bruslja. Na prvi pogled delujeta daleč stran, pa vendar obstaja zelo enostaven, praktičen in cenovno ugoden način, da tja odpotujete kar s hitrim vlakom, ki iz mesta Bruselj odpelje iz glavne postaje Bruxelles-Midi. Vožnja z vlakom terja iz Bruslja cca 30 min do Ghenta, od tu do mesta Bruges pa še enkrat toliko, tako da je skupaj za eno uro vožnje. Vlak je moderen, zelo udoben, dvonadstropen in tih, vožnja skozi ravno pokrajino pa zato zelo prijetna.

Bruselj-javni prevoz

GHENT 

Ob izstopu na železniški postaji Ghent nas je najprej prijetno presenetilo ogromno parkirišče za kolesa, kar dokazuje da se nahajamo v deželi kolesarjev. Koles je tu res ogromno.

Od železniške postaje smo se v središče mesta sprehodili kar peš in se orientirali za tablami, ki usmerjajo v zgodovinski del mesta. Pri tem smo prečkali lep mestni park Citadel park, kaj kmalu pa so se nam med sprehodom začele vrstiti zgradbe s prav posebno arhitekturo. Ko prispeš do cerkve Saint Michael’s Church, se ti začne odpirati pogled ob reki naprej in takrat veš, da si v strogem središču starega mestnega jedra z nizom prestižnih slikovitih opečnatih stavb. Glavna ikona na tem področju je vsekakor grad Gravensteen iz 12. stoletja, ki je čarobno umeščen ob reki Leie, po kateri vozijo turiste na ogled mesta s čolni (40min vožnje stane 9€). Tu smo si privoščili raje kavico in končno znameniti belgijski vafelj. Gre za pravo kalorično bombo za 14€, ki si jo pač privoščim ob misli, da bomo ubrali še veliko korakov po celodnevnem obisku mesta Ghent in Bruges. Odkrila sem tudi dobro skrito uličico Grafiti Street na Werregarenstraat, ki je prava kulisa umetniških grafitov na dolžini 120m. Vredno ogleda.

FOTO ALBUM – mesto Ghent
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

BRUGES

Po obisku mesta Ghent še popoldanski skok v Bruges, ki je glavno mesto zahodne Flandrije in se odlikuje po kanalih, tlakovanih ulicah in srednjeveških stavbah. In seveda tudi po prestižnih trgovinah in restavracijah, kjer pač plačaš skoraj dvojno ceno za izbrano glavno jed.

FOTO ALBUM – mesto Bruges
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.