AZIJA

Azija za nas pravzaprav ostaja še kar neznanka. Objavljam pa potopis o našem prvem  potovanju v Azijo, ko smo leta 2017 obiskali Šrilanko. Ta danes predstavlja biser indijskega oceana, po svoji obliki pa spominja na solzico, ki kaplja iz repa velike Indije. V spominu mi bo ostala po obširnih plantažah čajev, templjih, slastnih okusih sadja, ozkih cestah, tuk-tukih, nasmejanih ljudi, … pa vendar s pomanjkljivo skrbjo za okolje  in slabo prometno ureditvijo (oznake, disciplina na cesti).

ZADNJI PRISPEVKI

Nepal – treking na Pikey Peak, 4065m skupaj z ogledom mesta Katmandu, doživetjem raftinga in safari izletom v nacionalnem parku Chitwan

Nepal – treking na Pikey Peak, 4065m skupaj z ogledom mesta Katmandu, doživetjem raftinga in safari izletom v nacionalnem parku Chitwan

Nepal je destinacija, ki se mi bo vtisnila v spomin kot dragulj mogočnih in najvišjih gora na svetu. Kot dežela prijaznih, ustrežljivih, delovnih in nasmejanih ljudi, njihovega skromnega življenja ter versko prepletena z vplivi hinduizma in budizma, ki ga je čutiti in opaziti na vsakem koraku. Spomin na 5-dnevni treking in občutek ob doseženem vrhu Pikey Peak, kjer smo ob sončnem vzhodu zaplesali na višini 4065m, bo ostal nepozaben. Žal pa daje pečat Nepalu tudi pomanjkljiva skrb za okolje, nedovršena prometna infrastruktura ter slabe cestne povezave, kar nam je vzelo kar nekaj našega časa pri odkrivanju te čudovite dežele v nedrih Himalaje.

Prvomajski potep po Šri Lanki,

Prvomajski potep po Šri Lanki,

Šri Lanka je bila odskočna deska za naš prvi družinski skok v Azijo. Je biser indijskega oceana, ki po svoji obliki kot “solzica” kaplja iz repa velike Indije. Zaznamujejo jo: obširne plantaže čajev, niz budističnih in hindujskih templjev, veliko vodnih slapov, najvišja stopnja pismenosti v celotni Južni Aziji (92%), tuk-tuk prevozna sredstva (namesto avtomobilov), …. pa žal tudi pomanjkljiva skrb za okolje.