EVROPA

Do leta 2021 smo obiskali 23 evropskih držav, med katerimi bi posebej izpostavila tista potovanja, na katerih smo potovali z avtomobilom ali najetim avtodomom, saj je to idealni način, da spraviš »pod eno marelo« več držav hkrati. Če ste seveda pripravljeni prevoziti pot na primer iz Slovenije do juga Portugalske, ali pa do baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) oz. si začrtati »balkansko odisejado« po kopnem vse do Grčije. Že res, da takšno potovanje  zahteva strpnost, vsakodnevno planiranje poti in nočitev po principu »danes tu, jutri tam«, pa vendar gre za edinstveno doživetje, pri katerem te omejuje le lastna volja. Še posebej priročno je potovanje z avtodomom, saj prevažaš svoj počitniški dom kar na kolesih, nisi odvisen od vnaprejšnjih rezervacij nočitev, pri sebi pa imaš ves čas vse  potrebno, od žlice do postelje. In takšno je bilo naše prvo 16-dnevno popotovanje z avtodomom po Italiji, ko smo obvozili celoten »škorenj«. Ali pa 20-dnevno nabiranje kilometrov po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija) poleti 2016.

Tudi jesenski potep po južni Angliji z ogledom londonskega muzikla je bilo prav posebno doživetje, sploh ker takrat nismo dali posebno pozornost klasičnemu Londonu, ampak smo se odpravili odkrivati skrivnosti in čare angleškega podeželja, naselij tipičnih viktorijanskih hiš, znanih univerzitetnih mest, izbranih destinacij zgodovinskega pomena in še mnogo več. Naj ne pozabim tudi na čare antične Grčije oz. Peloponeza, pa na Norveško – deželo fjordov, vikingov, slapov in nasploh čudovite narave.

Posegli smo tudi do skrajnega zahoda Evrope, do Portugalske, na poti do tja (seveda z avtom) pa seveda odkrili tudi marsikaj zanimivega.

Evropa je za nas še vedno neraziskan biser, dovolj blizu in dovolj raznolika, da jo vsekakor še uvrstimo na listo naših želenih destinacij.

ZADNJI PRISPEVKI

Feratarska izkušnja na Avstrijskem Koroškem (Kanzianiberg)

Feratarska izkušnja na Avstrijskem Koroškem (Kanzianiberg)

Ko sem prvič preiskusila plezanje po zavarovanih plezalnih poteh (feratah), sem bila navdušena in obljubila sem sama sebi, da tovrstno izkušnjo ponovim.  Tokrat se je ponudila odlična priložnost onkraj meje, na Avstrijskem Koroškem, ki je res pravi raj za vse plezalce – od začetnikov do profesionalcev. Plezalnih tras je ogromno, tako da tu lahko plezaš in uživaš cel dan, (s)plezaš pa lahko tudi v skrite skalne jame in razpoke, kar je še dodatna popestritev. Edinstveno…in ja, tudi malce utrudljivo !!

S kolesom do hrvaške obale (Ljubljana – Opatija)

S kolesom do hrvaške obale (Ljubljana – Opatija)

Dolga, dinamična, zanimiva, predvsem pa moja prva najdaljša kolesarska tura (140km), v izhodišču iz Ljubljane proti hrvaški obali in ciljem na plaži Ičići (3,6km od Opatije proti Lovranu).  Želja izpolnjena (s kolesom do morja)  in cilj dosežen 🙂 Start:  Ljubljana,...

Kolesarski vzpon na Krvavec

Kolesarski vzpon na Krvavec

Vzpon na Krvavec ni ravno mačji kašelj, še posebej če si dodatne kilometre pridelaš z odhodom kar od doma (Domžale). 75,6km dolga pot, slabih 1.500m višinskih metrov ter 4,5 ur aktivnega kolesarjenja je bil zame kar zanimiv izziv.  Datum: sobota, 26.8.2023 Start:...