EVROPA

Do leta 2021 smo obiskali 23 evropskih držav, med katerimi bi posebej izpostavila tista potovanja, na katerih smo potovali z avtomobilom ali najetim avtodomom, saj je to idealni način, da spraviš »pod eno marelo« več držav hkrati. Če ste seveda pripravljeni prevoziti pot na primer iz Slovenije do juga Portugalske, ali pa do baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) oz. si začrtati »balkansko odisejado« po kopnem vse do Grčije. Že res, da takšno potovanje  zahteva strpnost, vsakodnevno planiranje poti in nočitev po principu »danes tu, jutri tam«, pa vendar gre za edinstveno doživetje, pri katerem te omejuje le lastna volja. Še posebej priročno je potovanje z avtodomom, saj prevažaš svoj počitniški dom kar na kolesih, nisi odvisen od vnaprejšnjih rezervacij nočitev, pri sebi pa imaš ves čas vse  potrebno, od žlice do postelje. In takšno je bilo naše prvo 16-dnevno popotovanje z avtodomom po Italiji, ko smo obvozili celoten »škorenj«. Ali pa 20-dnevno nabiranje kilometrov po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija) poleti 2016.

Tudi jesenski potep po južni Angliji z ogledom londonskega muzikla je bilo prav posebno doživetje, sploh ker takrat nismo dali posebno pozornost klasičnemu Londonu, ampak smo se odpravili odkrivati skrivnosti in čare angleškega podeželja, naselij tipičnih viktorijanskih hiš, znanih univerzitetnih mest, izbranih destinacij zgodovinskega pomena in še mnogo več. Naj ne pozabim tudi na čare antične Grčije oz. Peloponeza, pa na Norveško – deželo fjordov, vikingov, slapov in nasploh čudovite narave.

Posegli smo tudi do skrajnega zahoda Evrope, do Portugalske, na poti do tja (seveda z avtom) pa seveda odkrili tudi marsikaj zanimivega.

Evropa je za nas še vedno neraziskan biser, dovolj blizu in dovolj raznolika, da jo vsekakor še uvrstimo na listo naših želenih destinacij.

ZADNJI PRISPEVKI

Kolesarski vzpon do prelaza Jezerski vrh (Seeberg Saddle)

Kolesarski vzpon do prelaza Jezerski vrh (Seeberg Saddle)

Jezersko je znano po tem, da ponuja obilo možnosti za aktiven oddih, seveda tudi veliko možnosti za kolesarjenje. Za ljubitelje kolesarskih vzponov se splača kreniti vse do avstrijske meje, do mejnega prehoda Jezerski vrh (1218m). Vzpon je razmeroma enakomeren do Zgornjega Jezerskega, potem pa se začne serpentinast gorska cesta do prelaza. Najlepši pa je spust, doooolg in z lepimi razgledi med potjo…

Pot 52 tunelov in razgledni vrhovi v okolici Gardskega jezera

Pot 52 tunelov in razgledni vrhovi v okolici Gardskega jezera

Ni človeka, ki ne bi poznal Gardsko jezero, če pa se le najde, mu / ji svetujem, da si omogoči vsaj 1x priložnost in ga obišče, ker ponuja res veliko. Vsaj zame je to odlična alternativa morskemu oddihu (morda kdaj v prihodnje), saj se ti tu pravzaprav ponuja vse: kopanje, kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, okusna hrana in še mnogo več. Tokrat je za mano še eno prijetno, organizirano planinarjenje po več pohodniških poteh. Poudarek v mojem zapisu je na Poti 52 tunelov, ni pa zanemariti še vrsto drugih razglednih vrhov v okolici Gardskega jezera in prikupnima mestecema Riva del Garda in Arco.

Dolenjska krožna kolesarska tura: Novo mesto – Kostanjevica na Krki – Novo mesto

Dolenjska krožna kolesarska tura: Novo mesto – Kostanjevica na Krki – Novo mesto

Dolenjska regija je čudovita za kolesarjenje. Izbrala sem krožno pot od Novega mesta proti Kostanjevici na Krki in nazaj, med potjo pa odkrila vrsto zanimivosti. Na svoje presenečenje je bila pot dokaj varna in z malo prometa, zato pa precej razgibana z vzponi in spusti, predvsem v drugi polovici poti, od Kostanjevice na Krki preko Malega in Velikega Bana. Po prevoženih 80km in več kot 1500 višinskih metrov lahko rečem, da sem na izhodišče (NM) prikolesarila kar prijetno utrujena.