EVROPA

Do leta 2021 smo obiskali 23 evropskih držav, med katerimi bi posebej izpostavila tista potovanja, na katerih smo potovali z avtomobilom ali najetim avtodomom, saj je to idealni način, da spraviš »pod eno marelo« več držav hkrati. Če ste seveda pripravljeni prevoziti pot na primer iz Slovenije do juga Portugalske, ali pa do baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) oz. si začrtati »balkansko odisejado« po kopnem vse do Grčije. Že res, da takšno potovanje  zahteva strpnost, vsakodnevno planiranje poti in nočitev po principu »danes tu, jutri tam«, pa vendar gre za edinstveno doživetje, pri katerem te omejuje le lastna volja. Še posebej priročno je potovanje z avtodomom, saj prevažaš svoj počitniški dom kar na kolesih, nisi odvisen od vnaprejšnjih rezervacij nočitev, pri sebi pa imaš ves čas vse  potrebno, od žlice do postelje. In takšno je bilo naše prvo 16-dnevno popotovanje z avtodomom po Italiji, ko smo obvozili celoten »škorenj«. Ali pa 20-dnevno nabiranje kilometrov po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija) poleti 2016.

Tudi jesenski potep po južni Angliji z ogledom londonskega muzikla je bilo prav posebno doživetje, sploh ker takrat nismo dali posebno pozornost klasičnemu Londonu, ampak smo se odpravili odkrivati skrivnosti in čare angleškega podeželja, naselij tipičnih viktorijanskih hiš, znanih univerzitetnih mest, izbranih destinacij zgodovinskega pomena in še mnogo več. Naj ne pozabim tudi na čare antične Grčije oz. Peloponeza, pa na Norveško – deželo fjordov, vikingov, slapov in nasploh čudovite narave.

Posegli smo tudi do skrajnega zahoda Evrope, do Portugalske, na poti do tja (seveda z avtom) pa seveda odkrili tudi marsikaj zanimivega.

Evropa je za nas še vedno neraziskan biser, dovolj blizu in dovolj raznolika, da jo vsekakor še uvrstimo na listo naših želenih destinacij.

ZADNJI PRISPEVKI

TENERIFI – otok s čudovitimi treking potmi z izstopajočim najvišjim vrhom Španije, Pico del Teide (3.715m)

TENERIFI – otok s čudovitimi treking potmi z izstopajočim najvišjim vrhom Španije, Pico del Teide (3.715m)

Čudovita enotedenska treking dogodivščina, s katero smo (skupina 13 ljudi) sklenili cca 65km prehojenih treking poti in zabeležili cca 3300 višincev. Tenerifi so en prekrasen otok, odet v čudovito naravo, lepo urejena mesteca in ugodnimi temperaturami skozi celo leto. Otok se ponaša z najvišjim vrhom (Pico del Teide, 3.715m), ki smo ga tudi uspešno dosegli ter z enim najlepših živalskih vrtov na svetu (Loro park).

Litija z okolico – Bogenšperk, Vače, geometrično središče Slovenije

Litija z okolico – Bogenšperk, Vače, geometrično središče Slovenije

Litija v osrčju Slovenije ponuja več, kot si mislimo. Kot nekdaj rudarsko središče, se danes ponuja kot odlično izhodišče za kolesarje, pohodniške poti, ima pa tudi precejšo kulturno-zgodovinsko dediščino in če najdete klopco ljubezni nad vasjo Vače, ste nagrajeni še s čudoviti razgledi.

Dolomiti – krpljanje po pogorju Pale di San Martino

Dolomiti – krpljanje po pogorju Pale di San Martino

Moja prva izkušnja s krpljanjem, ki sem jo imela priložnost preiskusiti na gorskih stezicah idilične in največje gorske skupine v Dolomitih – na planoti Pale di San Martino. Prava snežna poezija in sončne gorske poti, ki smo jih v 3 dneh na krpljih prehodili v skupni dolžini več kot 30km in slabih 1200 višinskih metrov.