EVROPA

Do leta 2021 smo obiskali 23 evropskih držav, med katerimi bi posebej izpostavila tista potovanja, na katerih smo potovali z avtomobilom ali najetim avtodomom, saj je to idealni način, da spraviš »pod eno marelo« več držav hkrati. Če ste seveda pripravljeni prevoziti pot na primer iz Slovenije do juga Portugalske, ali pa do baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) oz. si začrtati »balkansko odisejado« po kopnem vse do Grčije. Že res, da takšno potovanje  zahteva strpnost, vsakodnevno planiranje poti in nočitev po principu »danes tu, jutri tam«, pa vendar gre za edinstveno doživetje, pri katerem te omejuje le lastna volja. Še posebej priročno je potovanje z avtodomom, saj prevažaš svoj počitniški dom kar na kolesih, nisi odvisen od vnaprejšnjih rezervacij nočitev, pri sebi pa imaš ves čas vse  potrebno, od žlice do postelje. In takšno je bilo naše prvo 16-dnevno popotovanje z avtodomom po Italiji, ko smo obvozili celoten »škorenj«. Ali pa 20-dnevno nabiranje kilometrov po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija) poleti 2016.

Tudi jesenski potep po južni Angliji z ogledom londonskega muzikla je bilo prav posebno doživetje, sploh ker takrat nismo dali posebno pozornost klasičnemu Londonu, ampak smo se odpravili odkrivati skrivnosti in čare angleškega podeželja, naselij tipičnih viktorijanskih hiš, znanih univerzitetnih mest, izbranih destinacij zgodovinskega pomena in še mnogo več. Naj ne pozabim tudi na čare antične Grčije oz. Peloponeza, pa na Norveško – deželo fjordov, vikingov, slapov in nasploh čudovite narave.

Posegli smo tudi do skrajnega zahoda Evrope, do Portugalske, na poti do tja (seveda z avtom) pa seveda odkrili tudi marsikaj zanimivega.

Evropa je za nas še vedno neraziskan biser, dovolj blizu in dovolj raznolika, da jo vsekakor še uvrstimo na listo naših želenih destinacij.

ZADNJI PRISPEVKI

Belgijski “trojček”: Bruselj z mesteci Ghent in Bruges

Belgijski “trojček”: Bruselj z mesteci Ghent in Bruges

Bruselj je zanimivo mesto. Je politično središče Evrope, raj za ljubitelje piva, vafljev in čokoladnih dobrot, pa seveda arhitekture, kulture in umetnosti, ki jo opaziš že med prvimi koraki po mestu (street art, umetniški grafiti). V mestu se prepleta duh različnih narodnosti in neke homogenosti pravzaprav ni. Raznolikost opaziš na vsakem koraku. Se pa zaradi odlično organiziranega javnega prevoza splača koristiti metro, tramvaj, buse kn celo skočiti na vlak. V samo treh dneh nam je tako uspelo obiskati 3 mesta, poleg Bruslja še srednjeveški mesteci Bruges in Ghent.

Vzpon na Slemenovo špico, občudovat jesensko preobleko macesnov in slikovite razglede

Vzpon na Slemenovo špico, občudovat jesensko preobleko macesnov in slikovite razglede

Kam se odpraviti v gore v jesensko obarvanem oktobru, ko sneg še ne pobeli visokogorja, mogočni macesni pa so se že odeli v barvit jesenski outfit? To je vsekakor Slemenova Špica (1911 m), ki je primerna za družine in ravno prav naporna za noge (kolena). Na samem vrhu nudi pohodniku poseben privilegi z razgledi na vse strani – predvsem pa na Jalovec in vrhove nad dolino Tamar.