EVROPA

Do leta 2021 smo obiskali 23 evropskih držav, med katerimi bi posebej izpostavila tista potovanja, na katerih smo potovali z avtomobilom ali najetim avtodomom, saj je to idealni način, da spraviš »pod eno marelo« več držav hkrati. Če ste seveda pripravljeni prevoziti pot na primer iz Slovenije do juga Portugalske, ali pa do baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) oz. si začrtati »balkansko odisejado« po kopnem vse do Grčije. Že res, da takšno potovanje  zahteva strpnost, vsakodnevno planiranje poti in nočitev po principu »danes tu, jutri tam«, pa vendar gre za edinstveno doživetje, pri katerem te omejuje le lastna volja. Še posebej priročno je potovanje z avtodomom, saj prevažaš svoj počitniški dom kar na kolesih, nisi odvisen od vnaprejšnjih rezervacij nočitev, pri sebi pa imaš ves čas vse  potrebno, od žlice do postelje. In takšno je bilo naše prvo 16-dnevno popotovanje z avtodomom po Italiji, ko smo obvozili celoten »škorenj«. Ali pa 20-dnevno nabiranje kilometrov po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija) poleti 2016.

Tudi jesenski potep po južni Angliji z ogledom londonskega muzikla je bilo prav posebno doživetje, sploh ker takrat nismo dali posebno pozornost klasičnemu Londonu, ampak smo se odpravili odkrivati skrivnosti in čare angleškega podeželja, naselij tipičnih viktorijanskih hiš, znanih univerzitetnih mest, izbranih destinacij zgodovinskega pomena in še mnogo več. Naj ne pozabim tudi na čare antične Grčije oz. Peloponeza, pa na Norveško – deželo fjordov, vikingov, slapov in nasploh čudovite narave.

Posegli smo tudi do skrajnega zahoda Evrope, do Portugalske, na poti do tja (seveda z avtom) pa seveda odkrili tudi marsikaj zanimivega.

Evropa je za nas še vedno neraziskan biser, dovolj blizu in dovolj raznolika, da jo vsekakor še uvrstimo na listo naših želenih destinacij.

ZADNJI PRISPEVKI

Dolomiti (Alpe del Nevegal & San Pellegrino) – 4 dnevni smučarski oddih

Dolomiti (Alpe del Nevegal & San Pellegrino) – 4 dnevni smučarski oddih

Dolomiti nas do sedaj nikoli niso razočarali. Po svojih prostranih in urejenih smučarskih progah vabijo znova in znova. Če imaš še ta “privilegij”, da namestitev dobiš na višini cca 1900 mnv, v enem in edinem objektu na tej lokaciji, le slabih 35 m stran od sedežnice, v udobnem apartmaju s pogledom na bližnje gorovje, povrh pa še idealno vreme in urejene smučarske proge, potem si kaj več preprosto ne moreš želeti.

Kriška gora v zimski preobleki

Kriška gora v zimski preobleki

Enostavno dosegljiv vrh, kjer se lahko naužiješ lepih razgledov, zagugaš na veliki gugalnici in se podaš po poteh še naprej.