Ni človeka, ki ne bi poznal Gardskega jezera, če pa se le najde, mu / ji svetujem, da si omogoči vsaj 1x priložnost in ga obišče, ker ponuja res veliko. Vsaj zame je to odlična alternativa morskemu oddihu (morda kdaj v prihodnje), saj se ti tu ponuja vse za aktiven ali neaktiven oddih: kopanje, kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, sprehod po mestih, počitek v naravi in še mnogo več. Tokrat je za mano še eno prijetno, organizirano planinarjenje po več pohodniških poteh. Poudarek v mojem zapisu je na Poti 52 tunelov, ni pa zanemariti še vrsto drugih razglednih vrhov v okolici Gardskega jezera in prikupnima mestecema Riva del Garda in Arco.

Gardsko jezero je največje jezero v Italiji in kot tako tudi ponuja veliko. V štirih dneh in po programu izbrane agencije, smo se odpravili na kar nekaj lepih razglednih vrhov, od katerih bi posebej izpostavila “Pot 52 tunelov”. Tudi mesteci Riva del Garda in Arco očarata na svoj način. V nadaljevanju predstavljam zemljevid in opis naših pohajkovanj.

Po poti 52 tunelov – Strade delle 52 Gallerie (do višine 1929m)

Gorska pot je speljana v pogorju Pasubio in je res lepa in široka, zato se ji tudi reče “mulatjera”. Dolga je cca 6,5 km, od tega jo 2,3 km poteka po takšnih in drugačnih tunelih – krajših, daljših, spiralnih, ravnih. Nekateri tuneli so tudi nizki, zato je del obvezne opreme čelna svetilka, zaradi nizkih stropov tunelov pa tudi čelada. Pot je povsem varna, nekoč so jo koristili celo gorski kolesarji, danes pa jim je prepovedana, saj je bilo menda kar nekaj nesreč, pa tudi sicer so verjeno kolesarji precej ovirali pohodnik. V gore je treba pač iti peš.

Težko opišem, kako lepo razgledi se ponujajo na poti, na sosedne vršace, dolino, grape, prepadne predele, z malo sreče pa se lahko srečaš še s kakšnim kozorogom. Izjemno. Pot ni krožna, terja pa cca 14km v obe smeri in cca 1000 višinskih metrov. Vreme nam je bilo naklonjeno razen po dostopu na cilj pri koči Rifugio Generale Achille Papa (1929m). Ves čas poti smo imeli lepo sončno vreme, 15min po prihodu v kočo pa se je iznenada vlil dež s točo in kdor ni bil v zavetju, se je pošteno zmočil. Tudi sicer je priporočeno, da se na tej poti opremiš s kakšnim toplejšim kosom oblačila, saj je v tunelih temperatura občutno nižja.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Monte Brione 

Monte Brione je razgledni vrh, do katerega vodi lepa pot skozi oljčne nasade in z vrha nudi čudovit razgled na Gardsko jezero. Povsem primerno za vsakogar, saj terja le 4km in cca 1h 20min hoje.

My Strava: https://www.strava.com/activities/11725988601

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Monte Colodri (nad mestecem Arco)

Gre za krajši pohodni izlet na razgledni vrh Monte Colodri (400m), ki je čudovito umeščen nad dolino Valle del Sarca – poimenovano po reki Sarca, ki je znamenita po svoji spreminjajoči se barvi. Izlet se lahko podaljša še do križa Croce dei Colodri. Presenetillo me je, da se kljub nizki nadmorski višini tega vrha ponujajo tako lepo razgledi – seveda ponovno na Gardsko jezero. Naj pripomnim, da je področje znano kot raj za ljubitelje plezanja.

My Strava: https://www.strava.com/activities/11720290291

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Punta Larici (panoramska pohodniška pot – pravi izziv tudi za kolesarje) 

Punta Larici je pot, ki ima panoramski značaj v pravem pomenu besede. Vrh (907m) je “naravni balkon” Gardskega jezera, kje se ponuja eden lepših razgledov. Občutek je prav kraljevski, ko ti največje italijansko jezero leži pod teboj in bi kar objel vso pogorje, ki ga obdaja levo in desno. Najlepši moment. Vrh deluje kot težko dostopen, v bistvu pa pot poteka po lepo urejeni stezi mimo dišečih nasadov oljk in tudi nekaj bunkerjev.Sodeč po tablah, je pot idealna tudi za kolesarje, sicer pa vzame le 8km hoje in cca 400 višinskih metrov.

My Strava: https://www.strava.com/activities/11727505091

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Monte Castello (779m) – Santuario di Montecastello

Tokrat gozdna krožna pot (4km, 1h hoje) na še en razgledni vrh, kjer na idilični lokaciji, na sami pečini, stoji svetišče Madonna della Stella. Gre za nekakšen stari tempelj, spremenjen v grad, v notranjosti objekta si lahko ogledate lepe freske, razgled pa – ponovno kot na vseh drugih razglednih vrhovih – čudovit in seže vse do polotoka Sirmione na jugu Gardskega jezera. Vstopnine ni, je pa ob vhodu na voljo trgovinica s spominki.

My Strava: https://www.strava.com/activities/11734089350

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Čudovit slap Cascate del Varone

Tole pa je brez dvoma “must visit” lokacija, ki jo je vredno obiskati, četudi v dežju, ki smo ga žal doživeli. Ampak v vsakem primeru je tu “mokro”. Slap Cascate del Varone se nahaja 3km od mesta Rive del Garda (Trentino). Naj bo lepo vreme ali dež, v vsakem primeru je za sprehod po tem čudovitem parku priporočljiva palerina (prodajajo tudi ob vhodu), za foto/video posnetke pa zaščita za fotoaparat oz. telefon. Tudi temperaturni razpon med zunanjostjo in notranjostjo jame / grape je očiten. Namreč bližje, ko se pomikate velikemu slapu, ujetemu v jami, bolj mokro in hladneje postaja. Gre za park, ki bi ga opisala kot preplet naravne jame / grape in botaničnega vrta. Pot poteka po urejenih mostičkih in poteh, ki se vijejo med prekrasno urejenimi nasadi cvetočih in zimzelenih rastlin, ob vstopu v samo osrčje jame, kjer je mogoče videti velik slap, pa je ogromno vode, ki se zliva v globino in zaobjame tudi sprehajalni prostor na mostičkih. Nihče ne pride suh ven, če nima vsaj malo zaščite pred močnim pršenjem vode. Sama sem telefon raje varno pospravila v žep pod palerino, uspelo pa mi je posneti vsaj malo utrinkov parka, ki je pravi fenomen. Pa seveda vsi cvetlični nasadi…. res lepo in priporočam!

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Jezero Ledro (Lago di Ledro) 

Ledro je malo jezero, ki se skriva “v senci” Gardskega jezera. Še nikoli nisem slišala zanj, verjetno nisem edina. Sklepam in presojam po tem, da ni bilo veliko ljudi, kar je morda priložnost, da se v najvišji poletni sezoni, ko se vsi gnetejo ob Gardskem jezeru, odpeljete sem na kopanje. Infrastruktura z vso gostinsko in turistično ponudbo pa zagotovo ne razočara. Mi smo se ustavili samo za krajši čas in za preiskus poguma, da zaplavamo v mrzi vodi. S kolegico nama je uspelo,..brrr je pa bila mrzla voda v tem času (konec junija).

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Mesto Riva del Garda

Riva del Garda je prikupno mestece, ki leži na severu Gardskega jezera. Najlepši utrip je v večernih urah, ko uličice preplavi pridih kulinaričnega dogajanja, ulična glasba, polno trgovinic, pa zato kar precej turistov. Očitno so tu vetrovi ravno pravšnji, da privabijo tudi ljubitelje jadranja in surfanja, na kopnem pa seveda vse, ki radi obiščejo okoliške vrhove, poplezajo po čudovitih stenah ali kolesarijo ob obali.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Mesto Arco

Mesto je odlično izhodišče za ljubitelje plezanja, saj se v okolici nahaja veliko lepih sten, kar smo opazili med hojo na Monte Colodri (ferata Colodri). Pravzaprav je to prava prestolnica tovrstnega športa, saj vsako leto tu gostijo tekmovanje v plezanju z mednarodno udeležbo plezalcev. Kaj dosti ni bilo časa za ogled mesta, nam pa je pozornost takoj pritegnila arhitekturno zanimiva cerkev Chiesa Evangelica (45°55’02.0″N 10°52’59.2″E). Naš čas smo tokrat namenili za sprehod po mestu in nakupovanje spominkov (na voljo je kar nekaj dobrih športnih trgovin s pohodniško, gorniško, plezalno in drugo opremo).

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.