Dolenjska regija je čudovita za kolesarjenje. Izbrala sem krožno pot od Novega mesta proti Kostanjevici na Krki in nazaj, med potjo pa odkrila vrsto zanimivosti. Na svoje presenečenje je bila pot dokaj varna in z malo prometa, zato pa precej razgibana z vzponi in spusti, predvsem v drugi polovici poti, od Kostanjevice na Krki preko Malega in Velikega Bana. Po prevoženih 80km in več kot 1500 višinskih metrov lahko rečem, da sem na izhodišče (NM) prikolesarila kar prijetno utrujena.

Odkar uporabljam aplikacijo Outdooractive za načrtovanje kolesarskih poti, mi je kolesarjenje pravi užitek, saj si pot začrtam po svoji meri in vnaprej vem, kaj me čaka. Predvsem pa je pri daljših turah glede na lastne fizične sposobnosti vedno praktično malo skalkulirati potreben čas, dolžino in višince. Sredi junija sem se tako odločila za odkrivanje čarov Dolenjske. Za izhodišče sem si izbrala Novo mesto in parkirala na brezplačnem parkirišču nasproti stavbe TPV Group (Kandijska cesta), kar je bilo praktično, saj sem se tako lahko hitro priključila kolesarski poti, ki se nahaja nedaleč stran od Hotela pri Belokranjcu in vodi po Šmarješki cesti ob reki Krki proti kraju Mačkovec in naprej.

Izris poti spodaj:

Izhodišče: Kandijska cesta Novo mesto
Prevožena pot: 80km
Višinskih metrov: 1.524m
Čas aktivne vožnje: 5h 20min
Teren: večinoma asfalt (80%)
Podrobnosti prevožene poti na mojem Strava profilu: https://www.strava.com/activities/11673296818

Na poti sem odpeljala tudi nekaj odsekov trase, speljane za 5.etapo dirke po Sloveniji (Otočec 185m, Veliki Ban 512m, Trška Gora 375m), ki je potekala 2 dni prej. Res en tak fajn “bike dan”, začinjen z vzponi in težko pričakovanimi spusti, idiličnimi vaškimi potmi, panoramskimi razgledi iz vinorodnih gričev in še več. 

Pot od Kostanjevice na Krki nazaj bo še najbolj nepozaben: dinamična pot mimo vasic, več km mukotrpne gozdne makadam poti (navkreber seveda), želenih spustov le za vzorec, ali pa so bili taki bolj kratkotrajni, ki te hitro “obdarijo” s ponovnim vzponom. Vse kar gre gor, gre enkrat tudi dol, sem si prigovarjala. Kakorkoli že, prevožena pot je drugače res lepa, veliko panoramskih cest, vinogradi levo-desno-pred teboj, tradicionalne zidanice, presenetljivo varna pot z malo prometa in kar nekaj turističnih in drugih zanimivosti na poti, na primer:

TRŠKA GORA (ena od tras 5.etape kolesarske dirke po Sloveniji

Trška gora je hrib blizu Novega mesta, ki mi je bil izhodišče za kolesarsko turo po Dolenjski. Saj veš tisto, ko imaš na začetku polno energije in hitro skočiš na en hrib. Ampak tale hribček pravzaprav ni tako nedolžen za kolesarje – verjetno so ga zato izbrali kot eno od tras Dirke po Sloveniji. Opazim slovenske zastave na ograjah hiš in kar nekaj napisov na cesti v znak spodbude našim kolesarjem. Vzpon je sicer dolg samo 1,7km, meni se je pa kar vlekel, verjetno zaradi več kot 10% naklona. Sicer pa Trška Gora velja za vinorodni predel, znan po dolenjskem cvičku. Nadeli so si “pečat” kot pobočje z največ zidanicami na svetu. Nič čudnega, da sem vesčas vozila samo mimo vinskih trt in nisem opazila kaj drugega.

Na vrhu stoji cerkev z lepim razgledom vse do Gorjancev in pa mogočne lipe. Povzemam zapis: “Najvišja izmed lip je visoka 25 m, stara okoli 420 let, ima obseg 8.3 m in zanašajoč se na vire, bi v njeni votlini lahko udobno malicalo osem korenjakov”. Halo ?? To pa je zanimiva informacija.

OTOČEC

Lokacija, kjer se preprosto moraš ustaviti, če ne za dlje časa, pa vsaj za krajši kolesarski postanek.

KOSTANJEVICA NA KRKI (majhno mestece z velikim čarom):

Tole je pa eno najbolj prikupnih mestec v Sloveniji, kar sem jih obiskala. Velja za najmanjše mestece v SLO, kar hitro začutiš že na kolesu, ko se zapelješ skozi lesen most na otok. Mislim da sem prevozila cca 800m, pa sem že bila na drugem mostičku, ki vodi iz otoka. Začutiš in vidiš, da mestece nosi svojo zgodbo, marsikatera je našla svoje mesto tudi v bajkah in povestih. Pravijo da so to Dolenjske Benetke, saj ležijo na umetnem otoku. 

Lep je tudi Kostanjeviški samostan in Park skulptur Forma viva Kostanjevica na Krki.

DOLENJSKA TOSKANA (sivkini nasadi v vasi Avguštine):

Doma mi cvetita dve mali sivki – moja mala vrtna radost, potem pa pripeljem do sem, v vasico Avguštine, 3km JV od Kostanjevice na nadmorski višini cca 300m … in uaauu !! Prava “Toskana v malem”. Polje bujno cvetoče sivke, v ozadju pa lep razgled v dolino. Za nasade skrbi družina Jarkovič – @druzinajarkovic_vino_in_sivka. Brez dvoma najboljši razlog, da sestopim iz kolesa in naredim nekaj foto posnetkov. Če bi bilo možno, bi kupila kak izdelek iz sivke (potrebno poklicati), tako pa sem krenila naprej, proti težjemu delu poti (na Dolšce – Orehovec – Kočarija – Male Vodenice – Veliki Ban ….).

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.