Za spremembo je zanimivo kreniti po pohodniških poteh z morskim pridihom. Te se radodarno ponujajo na otoku Krku, ki je znan predvsem po svoji Camino poti. Tokrat sem se odločila za organiziran pohod po južnem delu otoka Krk (nad Baško), kjer so v maju temperature še sprejemljive, morje pa tudi že vabi za kopanje – seveda za tiste malo bolj pogumne, ki jim hladnejša voda ni ovira za plavanje.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Datum: 19.5.2024
Izhodišče: Baška (Parkiralište Suha marina)
Pot: do mesečeve pokrajine (vrh Mjesec 380m) in Hlam (461m) in krožno nazaj proti Baški
Čas hoje: 3h 15min
Dolžina: 11km
V/m: 470m

Krk s svojo geografsko raznoliko površino ima svojo Camino pot, ki jo lahko ljubitelji hoje prehodijo v enem tednu. Krožna pot je sicer dolga 150km in je začrtana s sedmimi etapami. Del nje poteka tudi preko Baške na skrajnem jugu, kamor smo se odpravili z lokalnim planinskim društvom, ki nam je sicer s krajšo potjo začrtal prijeten pohodniški izlet.

Krk-Baška

Na tej poti pritegne pohodnika predvsem skalnata planina, ki spominja na luno, zato je tudi dobila imel “mesečeva planina“, sam vrh pa so poimenovali Mjesec. Kot taka je raj za kolesarje, ki si utirajo pot po gozdnih in skalnatih poteh in spustijo s kolesom po gorski cesti proti obali.

Krk-Baška

Druga takšna posebnost v okolici Baške pa so t.i. “mrgare“, suhomontažne kamnite ograje, v obliki rož, ki so namenjene zbiranju in sortiranju ovc. Nahajajo se samo v tem delu Krka. Posamezni “list rože” oz. tovrstne ograje je namenjen posameznemu lastniku / pastirju ovac. Naša pot nas sicer ni peljala blizu teh ograj, so pa lepo opisane na spletni strani tukaj.

Foto: https://www.zenadventures.net/mrgari

Krk-Baška

Smo pa imeli priložnost videti še eno lokalno znamenitost – kamnite skulpture, ki ponazarjajo črke gotice, različico latinice. 

Krk-Baška

Vsekakor se mi je zdel ta del poti zanimiv in lep, če odmislim, da je to področje gadov in črnih vdov, na kar opozarja tudi info tabla. Po priporočilu prijatelja in kot berem tudi na spletni strani Planinske zveze Slovenije, pa je še bolj idilična in malce zahtevnejša pohodniška pot (cca 6h hoje in 700 v/m) tista, ki vodi po kanjonu Vrženica. Morda kdaj drugič, spomladi ali jeseni.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.