Dolomiti nas do sedaj nikoli niso razočarali. Po svojih prostranih in urejenih smučarskih progah vabijo znova in znova. Če imaš še ta “privilegij”, da namestitev dobiš na višini cca 1900 mnv, v enem in edinem objektu na tej lokaciji, le slabih 35 m stran od sedežnice, v udobnem apartmaju s pogledom na bližnje gorovje, povrh vsega pa naletiš še na idealno (ravno prav mrzlo in sončno) vreme in urejene smučarske proge, potem si kaj več preprosto ne moreš želeti). 

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Termin; 4.2. – 8.2.2023 (4x nočitev)
Objekt: Residence Sussy, Pian della Sussistenza 2, Falcade, https://sussy.it/en
Smučišča: Alpe Del Nevegal, Sanpellegrino

ALPE DEL NEVEGAL (smučišče blizu mesta Belluno)

Da dan odhoda smo se na poti ustavili na manjšem smučišču Alpe del Nevegal (https://alpedelnevegal.it) – nedaleč stran od mesteca Belluno (fotografija spodaj), od koder smo imeli še cca 160km do našega cilja (Falcade). Smučišče je res bolj majhno in lokalnega značaja, ampak povsem dovolj za 3-4h smuko, ki jo lahko takole izkoristiš na dan odhoda od doma. Popoldanska karta za odrasle stane 28€, otroška pa 22€, kar je celo cenejše kot trenutno na Krvavcu, kjer 4-urna karta za odrasle stane 35€ oz. 22€ za otroke.

SAN PELLEGRINO (FALCADE) IN NASTANITEV V RESIDENCE SUSSY

Nastanitveni objekt Residence Sussy  se nahaja ob cesti, ki povezuje mesto Falcade s Passo Valles. Peljali smo se mimo vasice Molino, kjer smo uživali predbožični smučarsku oddih decembra 2019, ko smo se nastanili v istoimenskem hotelu Molino. Več na ločeni strani – TUKAJ.

Residence Sussy (fotografija spodaj) je pravzaprav edini objekt na tej lokaciji in na nadmorski višini 1896m. Zaradi svoje izredne lege se zato od tu ponujajo čudoviti razgledi na okoliške gore iz vseh strani. Večina bivalnih enot imajo pogled na gore, vsi ostali pa na smučišče in sedežnico Pian Della Sussistenza, ki je le cca 35m stran od objekta.

Sanpellegrino-feb2023

Residence Sussy je od mesta Falcade oddaljen 4km, do prve trgovine pa cca 8 km, zato je priporočljivo, da kar največ hrane in pijače pripeljete s sabo. Objekt razpolaga z različno velikimi apartmaji in studii za 2 do 5 oseb, oddaja pa se vrši preko zasebnih gostiteljev. Imeli smo srečo, saj smo dobili pritlični apartma (št. 38), kar precej olajša vse zadeve s prenašanjem prtljage. Dodatna ugodnost je veliko in brezplačno parkirišče tik ob poslopju,  dobro delujoč Wifi, podkletni prostor za hrambo smuči, tudi savna (ki jo pa nismo preverili, če deluje), pa seveda dejstvo, da so hišni ljubjenčki dovoljeni.

Smučarske proge

Teh je tu zvrha dovolj (skoraj 40), meni najlepša pa tista, po kateri odsmučaš iz vrha Col Margherita (2514m), kjer je res čudovit razgled na prekrasno gorsko verigo iz terase Rifugio Inalto (https://www.inaltocolmargherita.it/en/), pa vse mimo zamrznjenega jezera Lago di Cavia (2102m), mimo katerega vodi pohodniška pot in mora biti v poletnem času res lepo tod okoli.

Preko prelaza Passo San Pellegrino te iz izhodišča 1874m na višino 2513m  popelje gondola za kar 96 oseb. Ker se izmenjavata dve, ni tu nobenega zamudnega čakanja v vrsti. Tekoče, umirjeno, organizirano.

Na drugi strani prelaza se ponujajo višje ležeče smučarske proge, ki ležijo na nadmorski višini nad 2.300 mnv. Ena od takih je npr. L´Om Picol,  (2483m), z vrha katere se, po sestopu iz sedežnice, spogleduješ z vrhom Cima delli´Uomo (3001m). Ta je nedostopen za smučarje, saj se že od daleč vidi, da ni speljane nobene naprave višje od 2483m. Pa vendar, ko malo bolje pogledaš, opaziš sledi smuči, kar pomeni, da so se našli pogumni (ali bolje nori) turni smučarji, ki so prilezli povsem na vrh, da so se potem spustili  s smučmi med nevarnimi skalnatimi ovirami.

Sanpellegrino-feb2023