Ko sem iskala vikend namestitev na naši Obali, sem ob razmišljanju takoj pomislila na osrčje slovenske istre, na vse tiste gričke nad Koprom, ki jih je tolk fajn raziskovati s kolesom. In potem tista “nagrada”, ko se naužiješ razgledov na morje, vinograde, oljčnike in sadovnjake. Ko spiš v tradicionalni kamniti hiški ob bližnji Vinski fontani, se naužiješ čudovitih sončnih zahodov, preiskusiš razgibane kolesarske trase, prejmeš dozo vitamina D….potem ne rabiš kaj dosti več za nepozaben vikend v dobri družbi.

Kolesarjenje po področju Izolskega zaledja in “še malo po svoje”

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Ugotavljam, da se ponuja kar precej kolesarskih tras po poteh Slovenske Istre, pravzaprav 16 z oznakami od K1 do K16 in seveda še D6 (Parenzana). Na spletni strani https://map.portoroz.si/ so vse poti (kolesarske, pohodniške, poučne) zelo pregledno izrisane. Tokrat je bila sicer izbrana pot K8 (Čez Izolsko zaledje), ampak sva jo malce “prikrojili po svoje” in tako zaužile vonj po morju kot tudi utrip prikupnih starih zaselkov in vasic, umeščenih na gričih nad Koprom, kjer te omami prizor na vinograde, oljčnike in sadovnjake in kjer začutiš preplet tradicionalnih kamnitih hišk in sodobnih poslopij.

Prevožena pot (66,2km, 4h, 968 višinskih metrov)
** Podrobni prikaz:
My Strava
Za “spodbudni” začetek sva imeli najprej en lep spust iz kampa Belvedere (Jagodje, Izola) mimo Krajinskega parka Strunjan in Lucije, vse do Seče, kje sva krenili za Korte in nadaljevali vse do HR meje (Dragonja). Sledil je povratek preko Sečovelj v smeri Fazan, potem pa naskok Malijskega hriba. Pa spet obalna pot Izola-Koper in za zaključek še moj dodatni vzpon proti Vanganel, vse do znamenite Vinske fontane (Marezige). Lepa je ta Dežela Refoška.

Grad Socerb (Strmec)

Na poti iz SLO obale proti Ljubljani se ponuja priložnost za krajši postanek in ogled grajskega poslopja – Grad Socerb (Strmec). Z vrha je lep razgled na Tržaški in Koprski zaliv, v bližini je tudi Sveta jama, ki je menda edina kraška jama s podzemno cerkvijo v Sloveniji. Opazila sem tablo in vanjo je verjetno vstop v gozdu blizu poslopja. Do gradu vodi cesta, ob poti pa se nahaja kar 4 priložnosti za parkiranje. Tega nisem vedela, zato sem parkirala na prvem možnem parkirišču, kjer je tabla z oznako 1km do vrha, kar je tudi praktično za en kratek sprehod, sicer pa se v bližini nahaja več pohodniških poti, ki bi jih bilo vredno preizkusiti zgodaj spomladi ali bo koncu poletja.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Holiday House IDA (namestitev)

Prikupna kamnita hiška, ki jo upravlja prijazna lastnica Nevenka z možem, se nahaja le 200m stran od znane Gostilne Karjole in Vinske fontane, o kateri sem že zapisala nekaj vtisov v ločenem blog zapisu. Hiška ima vse, kar potrebuješ za prijeten oddih, predvsem pa se nahaja na odlični, mirni lokaciji, umeščeni med vinograde in kjer te gričevnata pokrajina Dežele Refoška kar vabi, da skočiš na kolo in si ogledaš osrčje slovenske istre.
Več na Booking.com.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.