Kolesarjenje na Obali zna biti dinamično in slikovito, če le krenete stran od obale proti vasicam in vinorodnih gričih, ki ležijo nad Koprom in Izolo. Stisnite pedala na kolesu in se obvezno zapeljite še do vasi Marezige, kjer boste ob obisku Vinske fontane nagrajeni s čudovitim razgledom na slovensko obalo in presenečeni nad marsičem še, če je to vaš prvi obisk. Pot po dolžini meri cca 45-50km, ki pa jo brez zadržkov lahko podaljšate, če v začrtano pot vključite še kakšno vasico in se s tem približate SLO-HR meji.

Avtokamp-Adria-Ankaran – Škocjanski zatok – Koper – Jagodje – Baredi – Gažon – Šmarje – Pomjan – Marezige – Vanganel – Prade – Bertoki – Škocjanski zatok – Ankaran (cca 45-50km, 800 viš.m.)

Tole je kolesarska tura, ki jo predlagam, če radi kolesarite in letujete na slovenski obali. Tokrat vodena (s strani SloActive), naslednjič pa v lastni režiji s še kakšnim podaljškom. In kako smo speljali našo krožno kolesarsko pot? Od Ankarana vas kolesarska pot pelje po obrobju naravnega rezervata Škocjanski zatok (www.skocjanski-zatok.org), ki ga morda kdaj obiščemo za ogled peš. Če si na kolesu, se ti ponudi bolj skromen pogled na rezervat. Nato po poti kreneš mimo Kopra in lepo urejenega Centralnega mestnega parka, dokler ne prideš na Obalno pot v smeri proti Izoli in nato Jagodje. S tem se začne pot, ki se vse bolj oddaljuje od obale v notranjost, proti vasicam, ki ležijo v osrčju vinorodnih gričev. Bolj ko se cesta vzpenja in se približuješ vasici Baredi, že se ponudi prvi razgled s ceste na slovensko obalo. V Pomjanu je še ena lepa razgledna točka (Klopca ljubezni Pomjan), ki mi na tej kolesarski turi ni bila namenjena, pa zato naslednjič.

Sem pa vesela, da sem ponovno obiskala Marezige, tokrat Vinsko fontano. Že kar nekaj časa spremljam objave fotografij iz razgledne točke Vinske fontane. Prepričana sem bila, da je to pač le ena od panoramskih razglednih točk, kjer so postavili dva velikanska kozarca za fotografiranje obiskovalcev in kjer morda postrežejo še s kakšnim prigrizkom. No, moje predstave so bile povsem zgrešene. To je več kot razgledna točka.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Vinska fontana in Gostilna Karjola predstavljata lokacijo vrhunske kulinarike slovenske Istre in vse tiste, ki radi degustirajo vina. Lokacijo z lepim razgledom so maksimalno izkoristili, saj so uredili razgledno ploščad z gostinsko ponudbo na prostem, manjšo trgovino z vini in spominki v duhu vinarstva ter zunanjim vinotočem. Več vrst vina si namreč lahko natočite zunaj kar sami, v lično urejenem kotičku s točilnimi pipami na žeton.

Pa to še ni vse. Pri pogledu navzdol uzreš še moderen glamping resort Wine Paradise Capris z lesenimi hiškami in bazenom, nedaleč stran pa očitno potekajo gradbena dela za širitev resorta. Cena nočitve je svojevrstna, pa vendar bi si ob kakšni posebni priložnosti (kot so obletnice poroke, osebni jubileji) ali za razvajanje v dvoje, kdaj lahko privoščil. No, ali pa ideja za darilo 🙂

Wine Paradise Capris Marezige