Tale pohodniška turca je ena tistih klasičnih, ki si jo izbereš med vikendom, ko se ne želiš voziti daleč (seveda, če živite med Kamnikom in Domžalami). V mislih imam Veliko planino, ki se jo nikoli ne naveličaš, niti poleti niti pozimi. Na njene vrhove vodi več poti, kar ti vsakokrat obogati pohodniški dan z novimi razgledi in doživetji. Eno od, ne povsem klasičnih poti na Veliko planino, predstavljam v nadaljevanju.

Na Velik planino se lahko odpravimo iz večih izhodišč: Stahovica, Kamniška Bistrica-Kraljev Hrib ter Krivčevo. Vse je odvisno, kateri cilj želite doseči in koliko časa imate na voljo. V preteklosti smo običajno šli do Jarškega doma, Črnuškega doma ali Domžalskega doma. Posebej zanimiva je pot na Gradišče (tudi Njivice), ki z višino 1666m velja za najvišji vrh Velike planine (več na ločeni strani: https://odkrivajsvet.si/gradisce-velikaplanina/).

Če si za izhodišče vzamete Kraljev hrib, nazaj pa bi se pripeljali z nihalko, ki vam med vožnjo ponuja razglede iz druge perspektive, predlagam pot preko Planine Dol (1308m) in Planine Konjščice na Zeleni rob (1612m). Vzpon je od Konjščice do Planine Dol sicer malce strm, ampak povsem obvladljiv, sploh če v zimskeih razmerah ni snežne odeje.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

  • Izhodišče: parkirišče pri Nihalki Velika planina (Kraljev hrib)
  • Cilj: Zeleni Rob
  • Prehojena pot: Nihalka – smer Planina Dol – Planina Konjščica (1505m)- Gostišče Zeleni Rob (1612m) – do gondole Skodla
  • Dolžina prehojene poti: cca 7,5km
  • Čas potrebne hoje v zimskih razmerah: 3 – 3,5h (neto, brez postanki)

Pa še nekaj:
Če kdaj razmišljate o tem, da bi na Veliki planini prenočili (za namen večdnevnega pohodništva, osebnega praznovanja ali ob zaključku leta), potem vam je tale tura odlična priložnost, da si na poti ogledate veliko prikupnih koč za najem. Tega preverite na spletni strani www.koca.si , pa tudi na https://www.velikaplanina.si/  lahko odkrijete še marsikaj, kar do sedaj niste vedeli, da nam ponuja Velika planina.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.