Še en prijeten praznični vikend – v znamenju odkrivanja Hočko-Slivniškega Pohorja. Tu sem odkrila prikupno turistično posest “Zelena vas Ruševec”, ki je odličen primerek trajnostnega turizma. Namestitev v komfortnem bungalovu sredi gozda z možnostjo koriščenja hišnega wellness-a (savna, jacuzzi), z odličnim izhodiščem za pohodniške poti vse do Areha in razgledi na Maribor, je bila super odločitev.

Termin: 28.10.2023
Namestitev: eco bungalov Zelena vas Ruševec
Aktivnosti: obisk mestnega vrha Piramida (386m), ogled Framskega slapu in krožna pohodniška tura vse do Športnega hotela Areh (15km)

ECO BUNGALOV (2+2), ZELENA VAS RUŠEVEC:

Odkrila sem tale čudovit kotiček narave, ki nosi ime Zelena vas Ruševec. Naziv “zelena vas” je povsem na mestu, delno zato, ker ga obkroža zelena narava, delno pa zato, ker je to odličen primerek trajnostnega turizma. Poskrbeli so za: ekološko ločevanje odpadkov, ogrevanje s toplotno črpalko (zrak-voda), zbiralnik vode vkopan v zemljo (za zalivanje vrta, pranje,..), čiščenje komunalnih odplak preko proda in rastlin, pozelenele strešne kritine (ki me spominjajo na tipične norveške hiše), samooskrbovalnj vrt. Res zelo lepo.

Pohorje

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Naš eco bungalov z imenom “Veselje”, nas je res razveselil. Od vseh se nahaja najbližje parkirišču, ki se nahaja ob Vili Ruševec, v kateri je tudi možno prespati. S svojimi cca 35m2 nudi bungalov pravi komfort. Arhitekturno ga odlikujejo naravni materiali (les, kamen), v kopalnici pa mi je še posebej bila všeč kamnita stena znotraj tuš kabine, ki se lepo sklada z lesenim pohištvom in seveda lesenimi stenami. Ob vstopu v bungalov najbolj izstopa galerijsko zasnovana notranojst – v pritličju kuhinjska niša z jedilno mizo, TV, kopalnico, prostorno omaro in kavčem, v galerijo zgoraj pa se po malce strmejših stopnicah povzpneš do spalnice z zakonsko posteljo, od koder lahko imaš lep “nadzor” nad vsem, kar se dogaja v hiški :-), skozi veliko trikotno okno v slemenu hiške pa zjutraj ujamaš še delček sončnega vzhoda, ki ga sicer delno prekrivajo drevesa. Opremljenost bungalova je več kot zadostna, pogrešala sem le zajemalko in cedilo, kar pa tudi ni nekaj, kar bi ti zagrenilo dan v tako lepem okolju, kot je tu. Pa na volo ni nobenih električnih gospodinjskih aparatov (grelnik vode, toaster, mikrovalovka)  – verjetno z razlogom. Je pa potrebno živila (hrano in pijačo) pred prihodom nakupiti že kje v dolini, saj nisem zasledila nobene trgovine v bližini. Pred bungalovom je na voljo še lesena miza s klopco, zato v toplem vremenu kosilce zunaj ne uide.  V ponudbi je ob doplačilu na voljo tudi wellness (savna, jazzuci), ki se nahaja v kletnih prostorih Vile Ruševec. In super, da sva ga lahko koristila povsem sama, mislim, da je to tudi praksa. Savna je sicer na voljo za cca 4 oseb, jacuzzi pa niti ne.

PIRAMIDA (386m) NAD MESTOM MARIBOR::

Mariborska Piramida predstavlja sožitje štirih krajinskih elementov: parka, gozda, vinogradov in travnikov. Naravoslovna učna pot Piramida-Kalvarija je dolga 5km in je idealna za sprehod do vrha (386m), kjer je nekoč stal Mariborski grad, ki ga sicer ni več, so pa na vrhu opazne razvaline gradu, ki so skrbno zagrajene in opremljene s fotografijami dela antropologov. Iz vrha Piramide je lep razgled na Maribor, ki nam ga tudi muhasto jesensko vreme ni moglo pokvariti..

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

POHODNIŠKI DAN PO HOČKO-SLIVNIŠKEM POHORJU:

Pohorje

Lep dan sva z možem izkoristila za 15-kilometrsko pohodniško krožno pot, na katero sva se lahko odpravila kar izpred bungalova. Na poti je bilo kar nekaj zanimivih točk, je pa to tudi področje Pohorske kolesarske transverzale (7, 7A, 7B, 7C), kjer na svoj račun pridejo “down-hill” kolesarji:

  • Izhodišče: Zelena Vas Ruševec (le nekaj metrov stran  od bungalov vodi pot do Mariborske koče, od tu pa se ponuja več pohodniških poti
  • Mariborska koča (v času praznikov sicer zaprta, je pa od tu lep razgled v dolino)
  • Framski slap – Skalca (dodatni opis v nadaljevanju)
  • Hotel Zarja
  • Prikrita grobišča na Pohorju (iz II.svetovne vojne)  z informativno tablo o pretresljivi zgodbi pomorov civilistov po II. svetovni vojni
  • Ruška koča (1250m)
  • Smučišče Partizanka
  • Razgledni stolp na smučarski progi Videc (žal strogo ograjen, da bi se lahko povzpela na njega  – razlog mi ni znan
  • Zelena Vas Ruševec

FRAMSKI SLAP – SKALCA:

Tam nekje globoko v gozdu, iz Hoč proti Arehu in na nadmorski višini 930m, se skriva tale čudovit in malo poznan slap, ki nosi dva imena: Slap Skalce ali Framski slap. Ustvarja ga Framski potok, ki se zliva čez več kot 16m visok previs. Če ne ubirate poti po Hočko-Slivniškem Pohorju, lahko do slapa na hitro pridete tudi tako, da se z avtom pripeljete po cesti Odcep za Areh, parkirate ob cesti (46°29’52.0″N 15°33’05.2″E) in se navzdol do slapa sprehodite cca 10min. Pot je sicer lepo urejena in zavarovana z ograjo, pa vendar je treba biti previden, saj zna biti tudi spolzko (sploh po dežju)..

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.