Zanimivo 15-dnevno raziskovanje petih  skrajno SV-ih zveznih držav ZDA (Massachusets,  New Hampshire, New York, Vermont, Main) ter dveh kanadskih provinc (Ontario in Quebec), nam je odprlo nova popotniška obzorja, hkrati pa omogočilo primerjati ameriško in kanadsko plat z geografskega, kulturnega, zgodovinskega in kulinaričnega vidika. Dinamična pot in 4.107 kilometrov dolga pot nas je vodila preko velikih mest v objem narave (jezer, rek, slapov, sotesk, gozdov …), vse do obalnih predelov Atlantika in celo v jamski svet, ki naj bi nastal pred 400-500 mio let.  Zame je zmagovalka Kanada (pred ZDA). Popotnika navdušuje od velikih mest do narave. Name je že po prehodu meje z ZDA iz smeri Niagare naredila pozitivni vtis. Če jo odkrivaš takole na štirih kolesih, se ti naniza toliko slikovitih prizorov in doživetij, da jih težko spravim v kratek zapis.  Zato malce daljše, pa (upam da) dovolj pregledno. 

Povzetek našega roadtrip-a:

 • Čas potovanja: 24.7. – 7.8.2023 (15 dni)
 • Letalo: Ljubljana-Zurich-Boston (in enako nazaj); Swissair
 • Ciljna destinacija: Kanada (provinci Ontario in Quebec) in ZDA (Massachusets, New Hampshire, New York, Vermont, Main) 
 • Način potovanja: rent-a-car (Dollar), 2x bus (1x mestni bus v Ottawi, 1x turistični bus v Acadia National Park), 1x taxi (Uber) 
 • Prevoženih kilometrov: 2.552 milj (4.107 km oz. povprečno 275 km/ dan).
 • Hrana na poti: nakup špecerije v trgovskih centrih (WalMart, Adonis, lokalne trgovine), sicer izbrane restavracije (naše TOP kulinarične destinacije za zajtrk / kosilo:  Eggsmart (Toronto), Zak´s (Ottawa), Freshi (Montreal) in Eggsquis (Québec)

Splošni vtis s potovanja po Kanadi in ZDA:

Če bi na tekmovalni “oder” postavila Kanado in ZDA, bi bila po moji presoji zmagovalka brez dvoma Kanada. Preprosto prednjači z arhitekturno lepimi mesti, odprtostjo in prijaznostjo ljudi, lepo naravo (ves čas na naši poti), bistveno manj bahavo in neskomercializirano. V večjih mestih Kanade in tudi izven njih nisem opazila toliko oglasnih površin (tiskani, digitalnih) kot v Ameriki. Na primer med vožnjo proti mestu Toronto me je ugodno presenetilo, da imajo v travnato zelenico ob glavni mestni vpadnici, na razdalji več 100 metrov, vdelane (zasajene) velike logotipe oglaševalcev (dolžine 7-10m), s čimer so na domiselni način vnesli delček narave v urbani okolje. Žal nisem uspela fotografirati med vožnjo, sem pa našla You Tube posnetek, kakršnega bi verjetno naredila tudi sama. Res odličen primerek “zelenega oglaševanja”, ki zadevane oglaševalce verjetno tudi zavezuje k bolj dolgoročnemu zakupu oglasne površine (sklepam), da ne omenim prihranek zaradi ničelnega odpadnega materiala, ki je potreben pri oglaševanju na giga in jumbi panojih (papir, folija…).

Roadtrip-Kanada-ZDA

Vstop v ZDA in Kanado,  rent-a-car, ceste in promet:

Brez avta ni ničesar. Mož je rezerviral rent-a-car preko družbe Dollar že pred pristankom na letališču v Bostonu, kjer smo avto tudi prevzeli. Vozili smo Chevrolet Malibu  in nam je super služil. Ključno pri vsakem vozilu je seveda klima, navigacija, avtomatski menjalnik in zadosti velik prtljažnik. In potem je potrebno samo še eno – dobra volja voznika, da sam prevozi 4000 km, razen če se odločite ob rezervaciji prijaviti še enega voznika, kar bo predstavljalo dodatni strošek.

Težav na cesti nismo imeli (policijska kontrola ipd.). Cestna infrastruktura, ki smo jo začeli spoznavati najprej okoli Bostona proti severu in nato preko zveznih držav New Hampshire in New York v smeri Niagarskih slapov je odlična. Se mi zdi da so vozniki kar strpni in se držijo hitrostnih omejitev. Bi že morali imeti dober razlog (visoke kazni). Ceste so seveda široke in dolge. Izven mest smo naleteli tudi na takšne avtoceste, ki so bile speljane po razgibanem ozemlju, malo navzdol malo navzgor.  Kot da bi pripeljal na nižji griček in se spustil navzdol, pa spet še malo gor –  vse to na avtocesti. Za nas,  evropejce se tudi najde kakšna posebnost pri razumevanju prometne signalizacije (npr. utripajoča zelena luč, rumeno utripanje luči na mestnem tramvaju,…), pa kaj hitro tudi opaziš nemalo prometnih znakov ob glavnih cestah in avtocestah , ki so po svoje zanimive, drugačne od naših, nam povsem nepoznane ali pa jih pri nas splohnimamo, npr.: Food Exit, Attractions Exit, Left Lane Must Turn Left, Adopt a Highway Program, No turn on Red, End School Speed Limit,….

Kako živijo američani in kanadčani (soseske, hiše):

Med vožnjo po ZDA in Kanadi sem opazila odstopanja tudi v ureditvi sosesk in hiš. V glavnem so tako v ZDA kot v Kanadi hiše bistveno večje od naših. Sprašujem se, koliko bivalnih površin znotraj hiše zares koristijo.  Z namestitvijo v AIRBNB hiši v Otawi sem dobila še najboljši vpogled v arhitekturo, prostorsko razporeditev in opremo hiše. Hiška sicer prav prikupna in pravi raj za nas 7, so pa bile stene dokaj tanke (otroški glas in tekanje v zgornjem nadstropju), po vstopu v hišo je bil na desni ločen prostor (kot neke vrste sprejemnica, dnevna soba z velikim televizorjem), osrednji prostor je bila kuhinja z jedilnim delom, od tu pa je vodilo v dve spalnici. Zunaj mini veranda.

Predvsem v Kanadi sem opazila, da ljudje lepo skrbijo za okolico hiše. Soseske in hiše so tu skladne z okoljem, odprtega tipa (nimajo mejnih ograj s sosedi), zelenice s cvetlično-zimzelenimi zasaditvami so lepo vzdrževane. Na nek način prav prikupno, nisem pa znala razbrati katere hiše so mobilne, montažne, zidanih pa večinoma verjetno ni. Sklepam, da niti američani niti kanadčani hiš ne gradijo sami tako kot mi. Nepremičnina je stvar nakupa, saj se tudi večkrat v svojem življenju selijo kot mi. Na ameriški strani ljudje pred svoje domove ponosno razobešajo zastave in na okna ali verande nekakšne tekstilne panoje v barvah zastave.  Tudi kak zagrizen privrženec Trumpa se najde, ki svoj dom lepo “okrancla”, da je na daleč jasno komu pripada. V zraku je čutiti ponos, domoljubnost, narodno zavednost američanov. 

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Kulinarična ponudba v Kanadi in ZDA? 

Vsekakor se mi je zdela možnost prehranjevanja zunaj boljša v Kanadi kot v ZDA, z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto. V prvih dneh mi je delovalo sicer malce drago, ampak ko preračunaš kanadske dolarje (CAD) v eure, kmalu dojameš, da so cene kar sprejemljive. Seveda, odvisno ali izbereš boljše restavracije ali manjše lokalne gostilne. Tako je pač v vsaki državi. Ponudba je pestra, raznovrstna in priložnosti za okušanje lokalnih, evropskih, azijskih in drugih vrst  jedi je ogromno.Vegetarijanci in vegani niso prikrajšani, pri naročanju pa ti tudi ustrežejo, če želiš jed brez izbranih sestavin (živalskega izvora). Še najbolje pa je, če naletiš na mestno tržnico, kjer na enem mestu lahko kupiš in okušaš že pripravljene jedi in specialitete, tako lokalne kot iz drugih koncev sveta (Indijska, kitajska, italijanska, vietnamska, …). Eden takih je St. Lawrence Market v Torontu. Tam vsakdo najde kaj zase, če ne znotraj marketa, pa na sosednjih ulicah. Pa da ne pozabim…. Za zdrav, obilen in okusen zajtrk obiščite Eggsmart, Zak´s, Freshi ali Eggsquis. Žal ne vem, ali so to verige prehrambenih ponudnikov ali le osamljeni primeri lokalnih ponudnikov, ampak meni so bili top. Navajam kar točne lokacije:

 • Eggsquis, Rue Antoine-Fortier, Québec, QC G1C 0G6, Canada
 • Eggsmart, 155 East Beaver Creek Rd, Richmond Hill, ON L4B 2N1, Canada
 • Freshi, 44 Rue Laval, Gatineau, QC J8X 3G8, Canada

Na fotografijah spodaj šopek naše TOP hrane na poti. Seveda je padla tudi manj zdrava (fast food) hrana ali kakšno ponesrečeno naročilo.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Zdravila in skrb za zdravje na poti? 

Posebne popotniške lekarne za ZDA in Kanado nisem imela s sabo. Delno zato, ker se v družini kali bodoča farmacevtka in sem vedela, da bomo preskrbljeni z osnovnim paketom :-). Sicer pa sem kaj kmalu ugotovila, da tako v Ameriki kot v Kanadi do zdravil ni težko priti. Če pri nas kupujemo zdravila brez recepta praviloma v lekarnah in v poprečju tudi zelo poredko, saj marsikaj dobimo na recept pri zdravniku,  jih v ZDA in Kanadi dobiš po sistemu OTC tako v velikem Walmartu, kot tudi v manjših trgovinah, na letališču, pa tudi na še tako majhnih bencinskih črpalkah. Ne vem, morda sem jih celo opazila v kakšni trgovini s spominki, ko smo obiskali kakšno turistično znamenitost. Če po pristanku v Bostonu ne bi zbolela (premočena od dežja in potem izpostavljena klimatiziranim prostorom), se dostopnosti zdravil ne bi zavedala tako močno kot sem se. In sem hvaležna, da sem si prehlad pozdravila v dveh dneh, četudi na račun tega, da sem bila zaradi tistega napisa na zdravilu “Extra Strong” del dneva malce zadeta :-). Je pa pomagalo.

Naš “road-trip”(več kot 4.100 km, cca 270km/dan)

Prevozili smo točno 4.107 km, obiskali 4 zvezne države ZDA in 2 provinci Kanade, žal pa Ontarijskega jezera nismo pobliže spoznali, saj nas je pot vodila po mestih in v naravo. Na Google Map-u sem vnesla točke naših postankov, ki pa jih v nadaljevanju predstavljam posebej za Kanado in posebej za ZDA. S pristankom v ZDA (Boston Logan International Airport) smo krenili proti zvezni državi  New Hampshire, od tam v zvezno državo New York in po ogledu Niagarskih slapov prečkali ameriško-kanadsko mejo. Tako smo prispeli v Kanado (provinco Ontario). Od tam smo obiskali še provinco Quebec, prečkali mejo in se ponovno vrnili v ZDA, kjer smo obiskali zvezno državo Maine s povratkom ob Altantski obali do Bostona.

ZDA / zvezna država Massachusetts

Boston (nočitev):
V mestu Boston smo pristali in od tam tudi odleteli domov. Mesto je lepo, pečat pa mu daje univerzitetni Camridgje s Harvardom, kultura in še mnogo več. Pač velemesto, kot katerokoli drugo. Prvi in zadnji dan smo si vzeli čas, da ga malce spoznamo. Obiskali smo:

 • Cambridge in prestižni okoliš Hardvardskih univerz, vključno z imenitnim nogometnim stadionom Harvard Stadium, ki je bil zgrajen leta 1903. Je odprt za javnost in deluje res veliko, za skoraj dvoje Stožic, saj ima kapaciteto 30.323 sedežev. 
 • znamenito tržnico Quincy Market
 • Boston Public Library: velika javna knjižnica, v katero lahko vstopi kdorkoli in si tam vzame čas za branje knjig. Po izstopu iz knjižnice mi je pozornost pritegnila skulptura krave z barvitimi ilustracijami. Ne gre samo za nek okrasek na cesti, ampak ima globlji pomen.
  Cow Parade England je projekt z dobrodelno noto, ki poteka po vsem svetu. Gre za razstavo skulptur v podobi krav, ki jih poslikajo različni umetniki in se potem razstavijo v izbranih mestih širom po svetu. Poleg čudovite poslikave krav, preseneča predvsem podatek, da je teh krav menda bilo poslikanih že 10.000 po celem svetu, dobrodelne organizacije pa so do sedaj zbrale že 30mio $, ki se namenjajo ranljivim skupinam, obolelim za rakom ipd. Uau !!! Čudovita ilustracija izpod rok ilustratorke Johansen Newman (ki se mi je tudi zahvalila na  mojem Instagramu za delitev njeneg večmesečnega dela, lepa popestritev urbanega okolja in občudovanja vredna poteza “v dobro ljudi”.

FOTO ALBUM: ZDA/ zvezna država Massachusetts
(Klikni na fotografijo za ogled galerije slik)

Rockport 

To je majhna ribiška vasica severno od Bostona, ki velja za eno najstarejših ribiških vasic. Očarala me je predvsem soseska hiš, ki so kot iz škatljice in tako lepo urejene ….Več na: https://rockportcruises.com 

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Salem:

Mesto Salem je bilo odkrito l. 1626 in znano predvsem po tem, da so tu žalostno usodo našle ženske, ki so jih uradno obsodili za čarovnice in jih kruto kaznovali z mučenjem, obešanjem in predvsem sežiganjemi. Mesto nosi en tak mračni pridih, sploh ko se sprehodiš do pokopališla in spominskega obeležja, ki govori o več 200 usmrčenih ženskah. 

Punci se odpravita na obisk muzeja The Salem Witch Museum (www.salemwitchmuseum.com ), midva z možem pa na krajši sprehod po mestu, kjer se mi na moje veselje ponudi bolj “svetla”; umetniška plat mesta. To so čudovite “street art” umetnije, ki mesto s temačno zgodovin popestrijo na prav poseben način.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

ZDA / zvezna država New Hampshire

White Mountain National Forest Park:

Iz mestnih predelov smo se podali v naravo. V osrčje  zelenega White Mountain National Forest Park, ki je pravi raj za ljubitelje kampiranja ali bivanja v majhnih lesenih kočah, pohodništva in še mnogo več. Tu se namreč najde pestra ponudba različnih aktivnosti: obisk sotesk, slapov, vožnje z gorskim vlakom ali starim klasičnim vlakom, vožnja s panoramsko gondolo, zipline…  Pa seveda pozimi tu zaživi smučarski turizem (Attitash Mountain Resort, Bretton Woods,….). Na področju tega nacionalnega parke smo si obisk in ogled izbrali: 

 • 2-urno pohodniško turo Mount Willard Trail Head  SZ od kraja Bartlett. Pot je zelo enostavna, ves čas poteka po gozdu in je primerna tudi za družine z majhnimi otroci. Meni osebno je bilo sprva malce nelagodno ob misli na medvede, sploh ker že na izhodišču lahko prebereš “bear notice”. Ampak je bil strah povsem odveč….kosmatinci nam niso prekrižali pot 🙂
 • slap Silver Cascade, ki se ti ponuja kar ob cesti
 • Franconia Notch State Park, kjer se po gozdni poti sprehodimo The Basin Cascade Trailhead, ki se na daljši razdalji steka po gladkih masivnih kamnitih tleh različnih oblik. In prav zanimiv je občutek, ko hodiš po gladkih 

FOTO ALBUM: ZDA / zvezna država New Hampshire
Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

ZDA / zvezna država New York

Chittenango Falls State Park

Park slovi po čudovitih slapovih Chittenango Falls, ki z višine več kot 50 m padajo po kaskadastem skalovju, ki se je oblikovalo z ledeniškim preoblikovanjem v obdobju 400 mio let. Lep park, z urejenimi javnimi sanitarijami in velikim parkiriščem (sprejemljivih 5$/dan).

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Ithaca Falls

Še eni slapovi na naši poti, do katerih vodi cca 5 min pešpoti od parkirišča. Potem, ko je prišlo do topljenja ledenikov ob koncu zadnje ledene dobe pred več kot 12.000 leti, so se močne vode reke Fall Crekk tukaj vrezale v stare skalnate podlage in tako so nastali visoko padajači slapovi Ithaca Falls ter istoimenska soteska Fall Creek, Vredno ogleda, čeprav voda, v katero padajo slapovi ni ravno čista in oddaja malce neprijetne vonjave.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Watkins Glen State Park

V iskanju novih slapov, ki jih tu ni malo, se po hčerinem predlogu odločimo za obisk soteske Watkins Glen State Park.  Pot po soteski je dolga samo 2,4km, zato pa je treba prehoditi kar 832 stopnic. Je krožna in z vsakim dodatnim korakom te pot vodi v osrčje soteska, kjer se ti ponudijo čudovite skalne formacije, ples vode med njimi, ….dokler ne prideš do slapu, ki se na zanimiv način steka iz vrha skalovja v globino, ti pa se lahko sprehodiš mimo njega in pod njim. Prekrasen primer, kaj lahko ustvari narava. Res čudovito in vredno ogleda in odličen primer, kako nas narava lahko preseneti s svojo kreacijo. Uvrščam na TOP obiskane destinacije na tem našem road-tripu. 

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Niagara Falls State Park (obisk z ameriške strani)

Področje Niagare je veliko. Niso to samo slapovi. Človek bi tu lahko ostal več dni, če bi žele doživeti tisto, kar se ti ponuja tukaj. In tega je veliko. Več na spletni strani  – tukaj. Mi smo prišli na lokacijo tega svetovno znanega naravnega čudesa predvsem z namenom, da si ogledamo slapove. Vode je res ogromno, pravzaprav se iz slapov vsako sekundo steče več kot 2,2 mio litrov vode (oz. 600.000 galon). Nepredstavljivo in noro lepa vodna kulisa. In predvsem zabavna, mokra dogodivščina, če se odločite, da si  jih pobliže ogledate iz ladjice “Maid of The Mist” na električni pogon. Ta popelje potnike do še varne točke v bližino slapov, kjer doživiš “dež po naročilu”. Najprej rahlo rosenje, bližje kot si slapovom, pa že pravi približek dežnemu nalivu. Pravzaprav v tem trenutku, ko se ladja približa slapovom, kar težko karkoli držiš v roki, razen rob ladjice. Sila vode, vetra in pršenja vode v ozračju je močan, da si lahko srečen, da uspeš posneti / poslikati nekaj utrinkov te “mokre dogodivščine”. Mi smo se ob vkrcanju na ladjico takoj povzpeli na vrhnjo palubo in si priborili stojišče na klunu ladjice. 

Opomba: Cena vožnje z Maid of The Mist je 28,25 USD/ osebi (za 4 približno 103€), vendar se res splača. V ceni je vključen dežni plašč (bolj za enkratno uporabo) in spust do vodne gladine z dvigalom. 

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

ZDA / zvezna država Maine

Acadia National Park  – Visitor Center

Acadia National Park se razprostira vzdolž  60milj (cca 100 km) dolge obale Atlantika in zajema polno pohodniških poti, jezer, prav tako pa je raj za kampiranje, kolesarjenje, ribolov in še mnogo več. Je destinacija okusnih jastogov, ki smo jih okusili kar takoj ob prihodu v park. Po posvetu v Visitor Center (kar je vedno pametna poteza, ko prispeš v tako velik NP), smo prvotno idejo za najem koles opustili, saj smo v park prispeli sredi dnevi. Zato smo se odločili za brezplačno bus turo, s katero smo si ogledali park v razmeroma kratkem času. Bus vozi po večih poteh parka, tudi do izhodišča za pohodniške poti in poljubno lahko vstopaš in izstopaš brez plačila. Ker so v parku vzpostavili logistično mrežo brezplačnih turističnih busov, so dosegli, da obiskovalci svoje avtomobile (od leta 1999 že več kot 3,3 mio) puščajo svoja vozila zunaj parka (na urejenem velikem parkirišču). Prijazno do okolja, prijazno do živali.  Gospa na informacijah nam je svetovala, da je najbolje, da se usedemo na bus “4-Loop Road”. Tako smo tudi naredili in na koncu obiskali 3 točke:

 • Wild Gardena (mini park z zasaditvijo divjih rastlin),
 • Sandy Beach (dolga peščena plaža, vendar premrzla voda za kopanje) ter
 • Otter Cliff (obalni klif z lepim razgledom na morje.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Portland

Portland je obalno mestece z 68.000 prebivalci, ki leži na polotoku v zalivu Casco Bay. Tega obiščemo ob zaključku naše poti, ko smo se že vračali proti letališču Bostona in se poslovili od prijateljev, s katerimi smo skupaj potovali od 30.7. do 7.8.. Ustavili smo se v Fort Williams Park, kjer smo se sprehodili do prikupnega svetilnika Portland Head Light

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

KANADA/ provinca Ontario 

Toronto (2-dnevni postanek):

Toronto je lepo mesto, pravzaprav eno lepših mest, kar smo jih obiskali do sedaj onkraj luže in tudi v Evropi. Nebotičniki so res visoki, tako poslovni kot stanovanjski, da se ti kar zvrti v glavi – med njimi pa se seveda bohoti CN Tower. Skupaj tvorijo krasno podobo mesta, skupaj s parki, ki jih ni malo.  Za mesto Toronto smo si vzeli 2 dni. Prvi dan smo zaradi dežja najprej obiskali Royal Ontario Museum ki v 4 nadstropjih ponuja obsežno in široko zbirko predmetov in zapisov s področja likovne umetnosti, naravoslovja in arheologije. Lepo se je v mesto zapeljati tudi v večernih urah, kar sva storila z možem, medtem ko se je hčerka odločila za večerni “Walking Tour” po mestu z malce bolj temačno tematiko… V soju večernih luči in dogajanja na prav poseben način zablesti Nathan Phillips Square, kjer stoji velik napis mesta in če imate srečo, se na velikem trgu odvija tudi kakšne prireditev. V času najinega obiska je bil perujski festival (Canadian Multicultural Peruvian Fest 2023), s katerim so slavnostno obeležili 202. dan neodvisnosti Peruja. Ob glasbi je bila na voljo tudi raznolika ponudba latinskoameriških jedi, ki sva jo tudi poskusila in je bila okusna.

Drugi dan, ko so se nam na naši poti pridružil prijatelji (slovenci, ki sicer živijo v Texas-u), smo se odločili, da mesto Toronto spoznamo kar z Free Walking Tour – brezplačnim vodenim sprehodom po mestu, kjer se vodnika plača po svoji presoji z želeno napitnino. Aktivnost so našle punce in na spletni strani (www.tourguys.ca ) rezervirale “Old Town Free History Tour”. Ideja je bila super in vodič nas je vodil po naslednjih mestnih znamenitostih:

 • Old City Hall : posebna zgodba arhitekta te stavbe
 • Trinity Sqaure Labyrinth, https://curiocity.com/the-toronto-public-labyrinth-is-one-of-citys-most-serene-hidden-gems/ 
 • Toronto Eaton Center (ki se nahaja ob najdaljši cesti na svetu – Yonge Street , ki poteka od jezera Ontario skoraj 2000 kilometrov do meje med Kanado in Minnesotom, ne vem pa če ta trditev še drži, saj so del ulice spremenili v avtocesto, ki se praviloma ne šteje med “ulice”.
 • Stavba SAM; Toronto že dolgo velja za mesto, kjer se producira glasba. Morda sem tudi zato ujela podobo Harry SMith na pročelju stavbe.
 • Mackenzie House (hisa prvega župana Toronta v l.1834, v kateri naj bi se še danes prikazoval njegov duh)
 • St.Michael’s Cathedral Basilica 
 • Metropolitan United Church (kjer izvemo, da v bistvu hodimo po nekdanjem pokopališču, saj so v parku odstranili nagrobnike, da mestu ne bi delovalo preveč “žalostno” in namesto njih uredili zelenico, na kateri danes ljudej sedijo po tleh, kot pri nas na Kongresnem trgu v Ljubljani)  
 • Old Post Office
 • Court House Square Park: Toronto ima več kot 500 parkov, kar izhaja iz mestnega odloka, ki določa (in kot sem razumela vodiča), da če ima zgradba več kot 6 nadstropji, mora obvezno imeti v okolici urejeno zeleno površino oz. park 
 • Cathedral church of St. James
 • St. Lawrence Market: s strani National Geographic razglašen menda kot najboljši na svetu – gre za mestno tržnico, na kateri je več kot 100 ponudnikov lokalnih, avtentičnih jedi (surovih ali že pripravljenih za pojest)
 • Flatiron Building: stavba, kjer se najemnine vrtoglavo dvigajo tudi do 15.000 CAD/mes. Stavba ima zanimivo arhitekturo. Je ozka, podolgovata in umeščena med dvema ulicama,  na zadnjem delu pa ima zanimivo poslikavo pročelja z motivi oken
 • Berczy Park: park v katerem je postavljen zanimiv vodnjak s podobo kipov kužkov, iz gobčkov katerih v curkih teče voda. Toronto velja za mesto psov, saj je tu več kot 200.000 psov, več kot 100 pasjih trgovin in več kot 60 površin, kjer psi lahko prosto tekajo brez povodca. Morda so zato postavili ta vodnjak.

FOTO ALBUM: Toronto
Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Algonquin Park 

Algonquin Park je velik park, ki zajema skoraj ⅓ Slovenije. Ob takšni razsežnosti parka se je vedno pametno ustaviti v Visitor center, kar smo storili tudi mi. Tu je na enem mestu na voljo muzej, dvorana za video predstavitev parka, razgledna ploščad, knjigarna in prostor (jedilnica) kjer lahko poješ prinešeno hrano ,… Zaradi omejenosti s časom smo se odločili le za dve krajši sprehajalni poti: The Lookout trail  (do nje vodi 9 točk, ki iznačuejjo geološki nastanek Algonquin parka, kot ga je možno videti danes) in The Beaver Pond Trail (cca 2km dolga pot, ki poteka ob ribniku, naravnem habitatu bobrov).

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Obisk jam Bonnechere Caves

Na poti proti Ottawi se ustavimo v Bonnechere Caves, kjer z vodeno turo (edina možna) spoznamo različne oblike fosilov in si ogledamo jamski svet, ki naj bi nastal pred 400-500 mio let.  Sprehod po jami je zanimiv zaradi ozkih, vlažnih hodnikov… še boljše doživetje jame pa nam je ustvarila vodička s svojim živahnim pripovedovanjem in odličnim znanjem o fosilih, geološkem nastajanju jam in prvem raziskovalcu. Več: https://www.bonnecherecaves.com/ . Kratek video na mojem YT kanalu: https://www.youtube.com/shorts/d3wqqYdRXpM 

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Ottawa

Ottawa je glavno mesto Kanade, kjer se prepleta kultura in zgodovina, jezikovno pa je mix angleškega in francoskega. Je preprosto čudovito mesto, ki ga ne smete izpustiti, če se podate v ta konec Kanade. Mi smo si za to mesto izbrali 2 dni in ugotovila sem, da je mesto neverjetno lepo urejeno, z veliko lepimi parki, cvetličnimi nasadi, lepimi muzeji, …. Še posebej lep predel se mi zdi okoliš parlamenta in gradu. Zaradi različnih interesov smo se razdelili na dve skupini, vsi skupaj pa smo si ogledači / obiskali naslednje  znamenitosti mesta:

 • Fairmont Château Laurier: mogočni luksuzni hotel, ki prej spominja na gradič ali dvorec, je pa na odlični lokaciji in blizu glavnih mestnih znamenitosti. 
 • Rideau Canal (kanal, ki deli mesto na vzhodni in zahodni del in preko katerega s spuščanjem vodnih zapornic lahko ladje premagujejo pot po reki…
 • History Museum 
 • Parliament of Canada (izbrani iz naše skupine so se udeležili tudi vodenega ogleda parlamenta
 • National Gallery of Canada: ogled stalnih in začasnih zbirk iz časa prvih ljudstev Kanade kot tudi evropske in ameriške umetnosti. Zanimiva je gigantska skulptura pajka, ki stoji pred poslopjem in ki smo ga podobnega že videli v španskem Bilbau (pred muzejem Guggenheim)
 • zvečer ogled ognjemeta, ki smo ga v neki meri lahko uspeli občudovati iz District De Hull, pripravili pa so ga preko reke, verjetno v Major Hill Parku, nedaleč stran od National Gallery of Canada. Ognjement je bil kar velik, kot da bi bilo Silvestrovo. Ker pa so kar nekaj cest zaprli in preusmerjali promet, bližje reki nismo uspeli priti.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

KANADA/ provinca Quebec

Montreal:

Montreal je drugo največje mesto v Kanadi. Tu je začutiti “francosko” Kanado, kar dokazuje tudi podatek, da je večina prebivalcev (70-75%) francoskega porekla, ostali pa angleškega. Povzpnemo se na mestni vrh Belvédère Outremont, ki se nahaja v parku Mont Royal. Potrebno je bilo prehoditi kar nekaj stopnic do vrha, ki dosega višino le nekaj več kot 200m, vendar se splača, saj je od tu čudovit  razgled na mesto. Lokalci temu vrhu pravijo kar “mountain”. Montrejal je znano po tem, da so tu leta 1976 gostili Olimpijske igre, zato se odločimo še za hiter postanek v olimpijskem delu mesta, t.i. Olympic Park (The Big O”). Ta je bil zgrajen leta 1976 za namen olimpijskih iger. Kapaciteta stadiona je več kot 55.000 sedežev, ga pa danes (v času našega obiska, 08/2023) prenavljajo, zato kaj več od sprehoda po njegovi okolici nismo imeli.

Quebec 

Mesto Quebec velja za srce in dušo “francoske” Kanade. Če smo ta “french vibe” najbolj občutili že v Ottawi (sicer že prej), potem je  Quebec povsem “pariški” (jezik, arhitektura, večerni utrip mesta). Mesto smo najprej obiskali zvečer in je res prav očarljivo. Izpostavljam:

 • Place D’Youville (urbano  središče blizu mestnega gledališča, ki pozimi zaživi kot drsališče)
 • osupljiv hotel Fairmont Le Château Frontenac (preverite na Booking.com, če si ga lahko privoščite (od 700 do več kot 1.000 CAD / noč za sobo 2+2 ) 
 • Université Laval School of Architecture: veliko poslopje fakultete za arhitekturo
 • Montmorency Falls (Observation Tower of Montmorency Falls): slapovi Montmorency so pravzaprav višji od Niagarskih. Ogledali smo si jih z vrha navzdol, zato smo parkirali v Observation Tower of Montmorency Falls in se od tam sprehodili čez most. Preko slapov so speljai tudi zipline. Sicer pa si je slapove možno ogledati tudi iz nižine navzgor oz. se lahko odločite za krožno pot (cca 1h), ki vodi po stopnicah, lepo vidnih z mostu

FOTO ALBUM: KANADA / mesto Quebec
Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Z veseljem sem si vzela čas za tale sicer malce dolg zapis, ki naj ostane v trajen spomin.
Tako kot naš “road trip” v isti zasedbi  pred 16-leti,  ko smo ODKRIVALI Texas (2007).  Hvala ekipca cool

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.