Tokrat ideja za en lahek pohodniški izlet po Kraškem pogorju, kjer te v jesenskih dneh sonce še kar prijetno ogreje, a če se povzpneš na gorsko sleme Velika Vremščica (1027m), ki slovi po odprtih pobočjih in prostranih travnikih, te veter dodobra lahko prepiha. A poplačan si s svežim zrakom in brezmejnimi razgledi. 

  • Termin: 9. oktober 2022
  • Cilj: Velika Vremščica (1027m)
  • Izhodišče: Gabrče (575m)
  • Dolžina: 10 km
  • Čas hoje: 2,5h

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Vremščica leži med Senožečami, Pivko in Divačo. Je del Magajnove krožne tematske poti, ki nosi ime po pisatelju Bogomirju Magajni, rojenem v teh krajih. Vzpon na njen vrh je mogoč iz večih izhodišč (opis na Hribi.net), midva sva izbrala Gabrče (575 m). Avto sva pustila v gozdu, odkoder se lepa makadamska pot postopoma vzpenja navzgor. Do vrha sva potrebovala 1h 45min, navzdol kot običajno manj in sklenila cca 10km prehojene poti.

Pot na Vremščico je priljubljena destinacija tudi za gorske kolesarje, kar priča tudi informativna tabla na samem izhodišču, pa seveda nekaj kolesarjev, ki sva jih srečala med potjo. Pot po kateri sva hodila je makadamskega tipa, ki pa spet ni tako načeta. Tako da je verjetno vrh Vremščice s pravim gorskim kolesom možno osvojiti lepo počasi in vztrajno. Edina nevšečnost v tem času zna biti veter, ki ga na kolesu še toliko bolj občutiš.

Vsekakor pa so tako pohodniki kot kolesarji na teh pobočjih nagrajeni s čudovitimi razgledi na Brkine, Snežnik in Jadransko morje in vse do Julijskih Alp. Za tiste, ki bi želeli hoditi še kaj dlje, so na razpotjih na voljo pohodniške usmerjevalne table za še dodatne poti, ki vodijo na Nanos (5h 30min), Škocjanske jame (3h), Osojnica (3h 30 min), Slavnik (10h)…. Na poti in samem vrhu ni gostinske ponudbe, zato se po svoji presoji oskrbite s pijačo iz nahrbtnika.

Vremščica

Za zaključek, pa ker slovenska obala od tu ni tako daleč (40 min vožnje), se je pri tako lepem vremenu in prijetnih temperaturah (25st) vredno zapeljati še do slovenske obale – do Portoroža. Voda na današnji dan bila 20,7 stopinj  (vir: https://sl.seatemperature.net/current/slovenia/portoroz-piran-pirano-slovenia)  in mož (edini v vodi) pravi, da je bila odlična.

No vsak je užival po svoje cool

Portorož
Sheila

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.