FOTO ALBUM (klikni na sliko za prikaz galerije fotografij)

Med vikendom se je včasih lepo zapeljati do bližnjih italijanskih mest, med katerimi velja tudi Trst. Zanimiv je postanek pri gradu Miramare, ki se nahaja cca 6 km iz mesta Trst. Parkiranje je v tem koncu vedno izziv, mi smo za ta izlet parkirali 3,2 km pred Castello di Miramare, kar je zadostovalo za 1h hoje v eno smer. Sprašujem se, kako je urejeno za parkiranje na obalni cesti v visoki sezoni, saj je bilo že sedaj parkirnih mest zasedenih skoraj 95%. Na poti smo izkoristili manjši zalivček, kjer smo 3 lastniki psov spustili naše “mahajoče repke”, da so se osvežili v morski vodi, sicer pa je potrebno imeti pse na vrvici.

Grad je prijeten in lep na pogled, vsekakor pa ima predvsem zavidljivo pozicijo, tako da mu ime “mira mar” (v španskem prevodu = pogled na morje) še kako pristoji. Verjetno bo v svoji podobi še posebej zaživel v maju/juniju, ko bo zacvetela njegova okolica. Gradu si od znotraj nismo ogledali (menda je urejen kot muzej), bolj nas je mikalo biti na svežem zraku, morda pa nas je odvrnila tudi dolga vrsta čakajočih ob vhodu v grad.

Posebej bi pohvalila urejenost obalne poti, na kateri ne manjka število košev za smeti in klopc, je pa malce nerodno, če te stisne na manjšo potrebo, saj razen čez prometno cesto v gozd (in tudi ne kjerkoli) nimaš druge možnosti.

Priložnost za kosilo se nam je ponudila v Steak-Hous-u (Viale Miramare 291, 34136 Trieste), ki ga tu res nisem pričakovala. Ambient in ponudba kot na pravem ameriškem zahodu in spomini na naše potovanje po Ameriki so oživeli, ko sem na hitro preletela menu: California Burger (naročila naša najmlajša), Texas Salad (8,20 eur), Arizona Salad (7,40 eur), Kentucky Salad (7,20 eur), Squaw Steak (14 eur), več vrst hamburgerjev (od 7,60 – 13,80 eur). Več o ponudbi na njihovi spletni strani ali FB profilu.

Še skok do samega mesta Trst, kjer je obisk glavnega trga skoraj obvezen. Trg (Piazza Unità d’Italia) se široko razprostira in je s treh strani obdan z impozantnimi zgradbami, četrta stran pa je s pogledom na morje.

Kavico je idealno spiti v enem od lokalov,od koder imaš pogled na cel trg. V našem primeru nam je na voljo ostal le Cafe’ Piazza Grande, kjer so nama z M. postregli s capuccionom za 3 eur.

Na naših družinskih izletih smo obiskali že nemalo muzejev in mestnih znamenitosti in verjamem, da tudi Trst ponuja svojim obiskovalcem pestro turistično ponudbo. Meni osebno je tale nedelja odlično zadostovala za umirjen nedeljski sprehod in odklop od mojega vsakdana. Saj veš, tisto…. ko te nenavadno sprosti že zvok ulične glasbe, opazovanje gigantskih meduz v morju in produciranje družinskih fotk, za katere se je kot glavni objekt morala spet “žrtvovati” naša psička Sheila 🙂 Pravzaprav smo jo morali za fotografiranje še “posoditi” dvema italijankama, ki sta nas res tako lepo prosili. In veselje jima je bilo še toliko večje, ker sta se poslovili dovolj oblizani…

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.