Čudovita enotedenska treking dogodivščina, s katero smo (ekipa 13 ljudi) sklenili cca 65km prehojenih treking poti in zabeležili cca 3300 višincev. Tenerifi so en prekrasen otok, odet v čudovito naravo, lepo urejena mesteca in ugodnimi temperaturami skozi celo leto. Otok se ponaša z najvišjim vrhom (Pico del Teide, 3.715m), ki smo ga tudi uspešno dosegli ter z enim najlepših živalskih vrtov na svetu (Loro park).

Tenerifi-Masca

Termin: 16.3.-23.3.2024
Nastanitev: Puerto de la Cruz
Letalo: Milano (Bergamo) – Tenerife South Airport; polet cca 4h in 20 min
Program: 5 treking dni** + drugi ogledi (Puerto de la Cruz, Santa Cruz, živalski park Loro, najbolj zahodni del otoka, plaža Playa de las Teresitas)
Način potovanja po otoku: rent-a-car in 1x bus (do najbolj zahodne točke otoka Punta de Teno)
Obisk otoka: spodaj Google zemljevid z označenimi točkami naših postankov:

VSEBINA:

Na kratko o Tenerifih
Treking 1: Afur Taganane – PR TF8 (4h 20min, 16km, 888 viš.m.)
Treking 2: Pico del Teide 3.718m (5h, 16.7km, 1578 viš.m.)
Treking 3: Masca, Santiago del Teide (9km, 327 viš.m.)
Treking 4: Roques de Garcia (6,5km, 189 viš.m.)
Treking 5: Circular Chinyero (8,3km, 200 viš.m.)
Treking 6: Malpais de Güimar (7km, 147m viš.m.)
Mesto Santa Cruz
Mesto Puerto de la Cruz
LORO živalski park (eden lepših, kar sem jih do sedaj obiskala)
Plaža Playa de Las Teresitas (umetna plaža)
Ogled piramid Guimar
El Palmar (grič ali ko narava na poseg človeka odgovori po svoje)
Razgledna točka “Minas de San Jose Norte”
Punta de Teno (najbolj zahodna točka Tenerifov)

Kratek video z nekaj utrinki iz potepanja po otoku. Fotografije v nadaljevanju pod izbrano destinacijo, ki smo jo obiskali.

Na zemljevidu točke naših pohodniških tur in postankov (ogledov):

Naši trije jekleni konjički, ki smo jih na naše presenečenje prejeli ravno v barvah slovenske zastave. In seveda se je spodobilo narediti eno tako fotografijo smile

Tenerife

Naša ekipca – usklajeni, nasmejani, prilagodljivi in veseli, da smo se spoznali.

Tenerife

Na kratko o Tenerifih

Tenerifi veljajo za največji otok Kanarskih otokov, ki je hkrati tudi najbolj obiskan. Glavno mesto je Santa Cruz de Tenerife. Svoj sloves otok nosi predvsem po najvišjem vrhu Pico del Teide (3.718m), na katerega je sicer potreben vzpon z dovolilnico – mi smo ga naskočili ponoči in dovolilnice niso bile potrebne. Ceste so lepo urejene, prav tako pa okolica v mestecih in izven njih, saj se zares lepo trudijo, da je otok turistično zanimiv, privlačen, čist in da je “dotik narave” na vsakem koraku. Otok je geografsko zelo raznolik. Južni del otoka je s soncem obsijan in turistično razvit, na severu, kjer prevladuje divji svet strmih in ozkih pobočij (raj za gorske kolesarje in pohodnike) pa je otok bolj vlažen in zato odet v bujno zelenje. Podobno kot na Madeiri, je tudi na Tenerifih vreme skozi celo leto stabilno (večna pomlad), pa vendar je hitro spremenljivo, zato je dobro imeti pri sebi vesčas tako kratka kot dolga oblačila (mrzel veter), za vzpon na Teide pa seveda tudi zimska oblačila (puhovka, rokavice, kapa). Hrana in pijača je nadvse okusna. Poskusite “pajelo”, pijte pravo špansko Sangrio, preizkusite njihovo posebno kavo “Barraquito Coffee” in doživite utrip mestne tržnice, kjer vam bo žal, da ste omejeni s prtljago. Na Tenerifih sta dva letališča: Tenerife North (TFN) in Tenerife South (TFS), kar me preseneča, kot tudi dejstvo, da je na otoku tudi IKEA, pa več shopping centrov in raznih trgovskih verig. Seveda, v razcvetu mora biti tudi “shopping turizem” in ob dejstvu, da Tenerife obišče vsako leto ogromno ljudi, je to očitno zlata jama za razvoj trgovine. Meni najljubše je sprehod po starih uličicah mest in obisk manjših lokalnih trgovinc, kjer je možno kupiti marsikaj. Med izdelki, ki se pogosto pojavljajo na policah trgovcev sem opazila predvsem: izdelke iz aloe vere (simbol Kanarskih otokov), nakit, obeske iz vulkanske kamnine, živopisane keramične izdelke, lokalno vino, med, sire, razne omakce in marmelade v lončkih (tudi iz sadežev kaktusov, ki jih v goratih predelih raste ogromno),..in še mnogo več. Obisk uličnih prodajalcev je prej doživetje kot samo goli nakup. 

V nadaljevanju predstavljam naših 5 treking dni (6 različnih poti) in druge postanke (oglede). Otok ni tako velik, zato smo bili za čas celotnega treking potovanja nameščeni na isti lokaciji oz. v preprostem penzionu v Puerto de la Cruz, ki pa je bil zato odlično izhodišče za sprehod po starem in novem delu mesta.

Tenerife

Treking 1:  Afur Taganane – PR TF8 (4h 20min, 16km, 888 viš.m.)

Jutro nas pozdravi s prijetnimi temperaturami 18st in odpeljemo se na skrajni SV otoka. Pot je zelo slikovita in v drugem delu nudi čudovite razglede na strmo obalo in morje.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Treking 2: Pico del Teide 3.718m (5h, 16.7km, 1578 viš.m.)

Z opravljeno prvo pohodniško turo, smo se malce klimatizirali ter počasi navadli na drugačen zrak in gorski teren, kot smo ga vajeni na domačih tleh. Seveda čas hitreje mine na takšni prvi pohodniški poti, ko se kot skupina med seboj tudi spoznavamo in stečejo različni pogovori. Z vzponom na Pico del Teide pa so bili pogovori morda malo manj živahni. Delno morda zato, ker smo se na pot odpravili “prikrajšani” za nočni spanec, delno pa tudi zato (velja vsaj zame), da se je pri visoki nadmorski višini bolje usmeriti v enakomerno dihanje, kot pa trošiti sapo za pogovor. Odvisno od posameznikov. Za kontrolo vremena je pred vzponom na Teide poskrbel vodič (www.mountain-forecast.com) in vreme nam je bilo res naklonjeno. Sonce, rahel veter in le pri zadnjih 200-300 m vzpona sem si nadela kapo, puhovko in rokavice (mrzel veter). Pod vrh Pico del Teide se lahko pripelje tudi z gondolo, ki štarta pri višini 2.356 m.n.v. (kjer je na voljo tudi bar, lepa restavracija in urejene sanitarije) in popelje do višine 3.555 m.n.v., od tu pa je še cca 1h hoje po res strmem klancu do samega vrha, kjer si nagrajen s čudovitim pogledom daleč naokoli. Sama sem na vrh prilezla ob 07:10 in bila nagrajena s sončnim vzhodom, ki je ustvaril zanimivo podobo sence vrha nad oblaki. Res čudovito.

Za sestop smo se odločili, da se popeljemo kar z gondolo, saj bi sicer morali hoditi še vsaj 4-5h, dopoldansko sonce in veter sta bila že očitna, pomanjkanje spanca pa bi seveda še dodatno vplivalo na utrujenost. Prihranek nepotrošene energije smo tako ob koncu dneva namenili še za malce pohajkovanja po mestecu, da nas ne bi premagal spanec.

Pico del Teide
  • Start: ob 01:15 zjutraj (Mirador El Tabobal Negro, 2.370m)
  • Cilj: 07:10, Pico del Teide (3.715m)
  • Višinskih: cca 1.400m / Čas aktivne hoje: cca 5h / Dolžina: cca 16km

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Treking 3: Masca, Santiago del Teide (9km, 327 viš.m.)

Masca je ena lepših pohodniških poti, bi rekla. Menda je med pohodniki druga najbolj priljubljena pohodniška destinacija na Tenerifih, takoj za najvišjim vrhom Pico del Teide. Lahko jo poimenujem “pot kaktusov in čudovitih razgledov“. V drugem delu poti se odprejo namreč čudoviti razgledi na obalne pečine in morje ter serpentinaste asfaltne ceste, ki so pravi izziv za gorske kolesarje. Zanimivost na poti, ki jo opazimo je posebna mreža, ki se uporablja za zajemanje vode iz oblakov, ki se zadržujejo v teh hribih (Parque Rural de Teno – Cumbre de Bolico). Tu namreč ni veliko padavin, je pa pogosto oblačno. Vegetacija deluje čudežno – kapljice v ozračju privlači, da padejo na zemljo. Zato so postavili posebne mreže, ki te kapljice prestrežejo in tako zbirajo vodo, ki jo lahko uporabijo za oskrbovanje drugih rastlin, za živali ali tudi za gašenje požarov. Zanimivo. Ob sestopu nas je pot privedla v središče gorske vasice Masca, ki je res čudovita z zbirko podeželskih hišk, povezanimi s kamnitimi potkami cvetočim rastlinjem, seveda ponovno kaktusi, tudi palmami. Zaradi turistične privlačnosti se je tudi tukaj odprl niz trgovinc in restavracij.

Spodaj zemljevid prehojene poti, ki sicer ni sklenjena. Šoferji naših treh vozil so se z busom odpeljali do parkirišča na izhodišču, kjer smo začeli našo  pot.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Treking 4: Roques de Garcia (6,5km, 189 viš.m.) 

Pot Roques de Garcia je primer idiličnega in krajšega pohoda na Tenerifih – primeren za vse tiste obiskovalce otoka, ki niso pripravljeni iti na pravo pohodniško avanturo. Ta pot, ki se nahaja znotraj narodnega parka Teide, izstopa kot pomembna atrakcija s svojimi bizarnimi skalnimi formacijami, ki so nastale v obdobju vulkanske dejavnosti. Med skalami izstopa “Roque Cinchado” ali “božji prst”, ki te pozdravi že ob vhodu v ta park, v ozadju pa se nad njim dviga mogočni Pico del Teide.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Treking 5: Circular Chinyero (8,3km, 200 viš.m.) 

Skupaj z Roques de Garica smo prehodili na isti dan še krožno pot okoli vulkana Chinyero. Pot poteka po kamnitem področju oz. ostankih izbruhlega vulkana (leta 1909), ki je za sabo pustil pravo razdejanje. Pa vendar se je v več desetletjih narava uspela prebuditi in najti svojo pot med črnimi kamninami. Zrastla so drevesa in celo cvetoče rastlinje. Nas je na tej poti prvič osvežilo nežno rosenje dežja.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Treking 6: Malpais de Güimar (7km, 147m viš.m.)

Od gorskih pohodnih poti smo pobliže spoznali tudi primer obalne pešpoti, ki se vije ponovno med zanimivo vegetacijo in po terenu nekoč izbruhlega vulkana. Torej pot v znamenju vonja po morju, s katero smo tudi sklenili našo pohodniško avanturo po čudovitih Tenerifih.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

V nadaljevanju pa še nekaj krajših postankov in ogledov, ki so nam popestrili obisk otoka. 

Mesto Santa Cruz

To je glavno mesto Tenerifov in v zelo kratkem času, kot smo ga imeli na voljo za obisk, mi je dal takoj slutiti, da obiskovalcu ponuja veliko. Žal nas je ujel dež, pa vendar je bila priložnost za obisk pokrite mestne tržnice The Mercado de Nuestra Señora de Africa, kjer ti je takoj žal, da si omejen s prtljago, saj ponudba sadja, zelenjave, kave, izdelkov domače obrti, kave ter lokalnih prehrambenih izdelkov in drugih živil kar vabi k nakupu. Splača se sprehoditi tudi do ikoničnega mestnega trga Plaza de España, kjer ni turista, ki se ne bi fotografiral pred barvitim napisom imena mesta. Pa seveda brez njihove posebne kave Barraquito Coffee seveda ne gre – to je večplastni kavni napitek iz kave, likerja (Licor 43) in kondenziranega mleka. Nekaj klikov na spletu te hitro pripeljejo do recepte, npr. na Kulinarika.net.  

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Mesto Puerto de la Cruz

Mestece, kjer smo bili nastanjeni, leži na skrajnem severu otoka. Mene je očaral predvsem del mesta, ki je bližje obali. Utrip čistih in urejenih uličic, ki jih krasijo pročelja s slikovitimi ilustracijami, pa niz majhnih, tipičnih restavracij, kjer te omami vonj lokalno pripravljenih jedi. Mmmm!! Da ne govorim o trgovinicah, kjer se prodaja od A do Ž. Vse za bolj ali manj zahtevnega turista. Mesto je znano seveda tudi po čudovitem živalskem parku LORO, ki se ga iz mesteca lahko obišče kar peš (mi smo potrebovali cca 40min oz. 2,5km). Opis v nadaljevanju.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

LORO živalski park

Loro je eden lepših, trajnostno naravnanih parkov, kar sem jih obiskala do sedaj. Menda velja za 2. najboljši živalski park na svetu in 1. v Evropi. Že res, da je vstopnica 42€, vendar vključuje tudi oglede predstav (delfini, orka, papige…), na področju parka pa je itak še toliko druge ponudbe, da obisk brez težav lahko razvlečeš na 3-4h, sploh družine z otroci. Priporočam.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Plaža Playa de Las Teresitas

Malo sem pobrskala po spletu in v izhodišču je ta plaža bila polna kamenja in prav nič privlačna. Nad plažo se je razvijala kmetijska dejavnost in sadjarsto. Potem se je začel razvoj gradbenih projektov, za katere so potrebovali pesek, ki so ga jemali s plaž, te pa so počasi izginjale. Zato in pa verjetno še iz kakšnega razloga (turističnega) so v 70-ih letih sprejeli sklep o izgradnji umetne peščene plaže, ki so jo z nasutjem (menda saharskega peska) tudi razširili. In podoba plaže je danes čudovita, pogled nanjo pa je najlepši iz obalne ceste Igueste de San Andreas (moj foto posnetej: 28°30’44.0″N 16°10’45.2″W).

Več: https://www.playadelasteresitas.es/en

Playa de Las Teresitas

Ogled piramid Guimar

Do te lokacije nas je vodič popeljal mimogrede. Gre za arheološki park arheologa Thora Heyerdala s piramidami, ki so jih zgradili Guanči. Piramide v Güímarju so šest pravokotnih terasastih struktur v obliki piramide, zgrajenih iz kamna lave brez uporabe malte. Nahajajo se v okrožju Chacona, delu mesta Güímar na otoku Tenerife na Kanarskih otokih v Španiji. Zanimivo za videt, sicer pa nič posebnega. Morda bi lokacija imela večji turistični potencial, če bi uredili kakšno sprehajalno pot okoli piramid, namestili kaj več informativnih tabel … in pač naredili iz tega neko zgodbo.

Guimar

El Palmar

Tale grič Montaña de El Palmar (Montaña Zahorra), ki se nahaja na SZ delu otoka smo uzrli naključno med vožnjo (cesta TF-436, severno od Masce). Naredila sem samo hitri foto posnetek iz avta, saj je prizor res zanimiv. Gre za en tak poseben primerek posledic človekovega posega v naravo in njen “odgovor”, ki se kaže v današnji podobi griča. Zaradi izkopavanja mineralov se je namreč del pobočja začel sesedati in ustvaril globoke vzdolżne jame. Pravo čudo narave.

El Palmar

Razgledna točka “Minas de San Jose Norte”

V nacionalnem parku Teide, ob cesti TF-21 se nahaja razgledna točka s čudovitim pogledom na Pico del Teide. Tukaj se pohodnikom ponuja še ena treking pot, t.i. Sendero de Montaña Blanca (cca 1h30min hoje). 

Minas de San Jose Sur

Punta de Tenoe

Tudi najbolj zahodna točka otoka Tenerifov je našla mesto na našem programu. Gre za lokacijo Punta de Teno, ki je del zaščitenega parka Teno Rural Park. Do rta smo se pripeljali z busom, ki je edini možen način prevoza (menda od pomladi 2019). Prav se mi zdi, da je tako urejeno, saj res nima smisla, da bi po obalni serpentinasti cesti do rta omogočili promet za turiste. Vstopnica za bus je 2€ v obe smeri. Posebnost je visok svetilnik, ki je za turiste zaprt. Pa seveda lepi razgledi na mogočne klife. Pazljivo pa glede vetra – je tako močan, da ni varno stati preblizu kakšnega skalnega roba (mene je prav zanašalo). Več: https://www.guidetocanaryislands.com/punta-de-teno-tenerife

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.