Švica – majhna, bogata, pokrajinsko čudovita in raznolika. Leži v osrčju Evrope, pa vendar izven nje. Značilno zanjo so sicer visoke cene, zato pa je “bogata” s številnimi jezeri, slikovitimi vasicami, ledeniškimi dolinami, visokimi vrhovi švicarskih Alp, smučišči….in še mnogo več.  O tem, kako smo jo doživljali sami ob našem prvem obisku, ki je bil zaznamovan predvsem s pustovanjem v kraju Luzern, pa več v spodnjem zapisu.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

 • Termin: 19.-23.februar 2020 (v času velikega pustovanja, ki ga gosti mesto Luzern)
 • Prevoz: avto (730km, 8h s postanki)
 • Obiskane lokacije:
  • Ennetbürgen – manjši kraj ob jezeru in v objemu gora (naša namestitev);  lep razgled na Luzernsko jezero se ponuja, če se zapelješ malce v hrib do kapelice St.Jost Kapelle;
  • Bürgenstock – priložnost za krajši sprehod do točke prestižnega hotela Bürgenstock Alpine Spa, od koder se ponuja lep razgled na goro Pilatus,
  • mesto Luzern: znamenito pustovanje na prostem v res velikem slogu in obisk muzeja transporta Luzern,
  • obisk dveh smučarski središči Engelberg in Klewenalp,
  • mestece Buochs z lokalno letališko stezo družbe Pilates

Vprašanje časa je bilo, kdaj krenemo prvič proti Švici, ki v svoji majhnosti leži v osrčju Evrope, pa vendar “izven” nje, saj se ne nahaja v Evropski uniji. Za prvi obisk Švice (Luzern z okolico) smo si vzeli le nekaj dni (četrtek-nedelja), na pot pa krenili kar z avtom, kar nam je vzelo skupaj s postanki malo več kot 8 ur. Ja, v enem šusu prevoziti 730 km je kar svojevrstnem zalogaj. Če kreneš na pot ob 14h, je treba pač pritisniti na plin in postanke splanirati na tiste najnujnejše. Tako smo uspeli priti na cilj ob 22:30.  Pred odhodom je seveda bil potreben nakup švicarske vinjete (cca 38€). Ta je letna (druge opcije ni), kar pomeni, da se lahko tekom leta še kdaj zapeljemo v to smer – upam :-). Švica je draga za naše razmere, vendar (enako kot Norveška) poplača s svojimi čudovitimi naravnimi in drugimi znamenitostmi, ponuja pa neizmerno možnosti za potepanje.  Po prehodu ITA-CH mej (po prevoženem kraju Como) te pozdravi SMS operaterja Swisscom s sporočilom o cenah: klic v Slovenijo in EU 3,30€/min, prenos podatkov pa 11€/MB. Logično sledi takojšen izklop prenosa podatkov, saj Švica ni v EU, mi pa si tudi nisemo želeli mastnega računa mobilnega operaterja.

In kaj smo si uspeli ogledati in obiskati?

ENNETBRUGEN (namestitev)

Namestili smo se pri svaku v manjšem kraju Ennetbürgen. Ta se nahaja 19km južno od Luzerna ob istoimenskem jezeru in v objemu gorovja, v katerem kraljuje znameniti vrh Pilatus (2.128m). Mestece mi je v času našega obiska deloval spokojno tiho, sicer pa urejeno kot se za švicarske razmere pričakuje. Vsekakor se nahaja na odlični lokaciji, saj ga do jezera loči krajša razdalja, zato je priložnost za kopanje odlična (seveda ne v času našega obiska). Okoli jezera je pokrajina čudovita, vsaj polovico je kmetijski obdelovalnih površin, sicer pa gozd in idila jezera. Tega se lahko občuduje, če se povzpneš malce višje. Ena od takšnih razglednih točk je kapelica St.Jost Kapelle, kjer bi preprosto kar obtičal za nekaj ur.

Švica_Ennetbürgen

BURGENSTOCK (Bürgenstock Alpine Spa)

Nedaleč stran od mesta Luzern se nahaja prestižni, 5* hotel Bürgenstock Hotel & Alpine Spa . Sem se nismo odpravili zato, da bi se razvajali. Morda takrat, ko bomo pripravljeni odšteti od 1.800-3.000€ /noč za dve osebi laughing. Bolj nas je zanimala lega hotela, saj se le-ta nahaja na prestižni lokaciji 450m nad Luzernskim jezerom. Parkirali smo na urejenem parkirišču, se sprehodili (1h) do hotela, od tam pa občudovali razgled navzdol in predvsem na goro Pilatus. 

Švica-Bürgenstock
Švica-Bürgenstock

LUZERN (pustovanje v velikem slogu) 

Če se v Sloveniji s pustovanjem “v velikem slogu” ponašajo v Cerknici, na Ptuju in drugih mestih, je Luzernski karneval dogodek, za katerega preprosto ne najdem superlativa, s katerim bi pojasnila pomen in veličino tovrstnega švicarskega dogodka.  To je dogodek, na katerega se ljudje pripravljajo več tednov in mesecev. In več kot zgovorno temu pričajo vrhunsko izdelani kostumi, ki jih nosijo mladi in stari. Še posebej izstopajoče so skupinske povorke našemljenih ljudi, ki nosijo svojo zgodbo, na koncu je sklepna prireditev, kjer se pije, in je,  poje, veseljači, kriči, pleše in izbere najboljše maske.  Ulice mesta dobesedno pokajo po šivih od maškar, skupinski povork, glasbenikov, trgovcev in vseh tistih, ki so tam izključno zaradi karnevala. Težko opaziš ljudi brez mask, in da ne bi izstopali “našemljeni”, smo si tudi sami nadeli svoje preproste maske in zlili s karnevalom. Nepozabno.

Švica-Luzern

LUZERN (muzej transporta) 

Muzej zajema osrednji del, kjer je ogled pisana razstava takšnih in drugačnih vozil iz različnih obdobij, tematski deli muzeja pa so za doplačilo. Če si vzamete 3h za muzej, se splača vzeti kar vstopnico, ki zajema v paketu tudi tematske dele muzeja. Jaz sem si ogledala le “Swiss Chocolate Adventure”, kjer te v posebnih vagončkih zapeljejo iz enega v drug prostor in predstavijo proizvodnjo čokolade, ki velja seveda za enego priznanih produktov Švice.

Švica-Luzern

ENGELBERG in KLEWENALP (obisk dveh smučarskih središč) 

Smučanje v Švici ima svojo “težo” :-).  Cena smučarskih kart je seveda “švicarska” 🙂 , ampak če imaš smučke v avtu, te priložnosti pač ne zamudiš.  Poleg smučanja se tu ponujajo priložnosti tudi za pohodništvo, saj se na samem vrhu smučišča (Klewenalp) nahaja  tudi idilična sprehajalna pot z možnostjo izposoje sank.  Skratka, tu vsak pride na svoj račun, razgledi na jezero in okoliške vrhove pa ti tudi tukaj ne uidejo.  Prava zimska idila.

Švica

Z AVTOM NA LOKALNO LETALIŠKO STEZO – zakaj pa ne, če je to dovoljeno

Petkovo popoldne smo na poti iz smučišča Engelberg izkoristili še za postanek na regionalnem letališču v mestu Buochs (kanton Nidwalden). To je lokalna letališka steza družbe Pilatus dolžine 2km in širine 40m, njena posebnost pa ta, da jo prečka cesta, po kateri se je dovoljeno zapeljati z avtom. Predvidevam da jo uporabljajo lokalci, ki živijo na obeh straneh letališke steze. No, jaz sem na tem mestu takoj izkoristila priložnost za enega zadnjih foto-posnetkov našega švicarskega oddiha, predno smo jo tudi sami “odpihnili” domov.

Švica-Buochs

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.