To je bilo darilo, na katerega sta J. in J. čakala 2 leti, vendar “kdor čaka, dočaka” – dodali pa bi lahko, “pa še malo (po)čaka”, saj tovrstno letalstvo še zdaleč ni po principu “prideš-se vkrcaš-odletiš”. Gre za dejavnost, kjer si je očitno treba vzeti čas. 

Priprava jadralnega letala za polet 2 oseb je terjala najprej menjavo zaključkov kril. Potem je sledilo tankanje vode v rep letala, s čimer menda dosežejo pravo ravnotežje med (večjo) težo letala na sprednjem delu z lažjim zadnjim delom letala. Zatem so morali letalo ustrezno premakniti na pisto. Pri tem manevru je motorno letalo nuja.

Pred tem smo imeli dovolj časa si ogledati notranjost letala – sedala in armaturo z instrumenti, ki so pri jadralnem letenju na voljo “kopilotu”: višinometer, merilnik hitrosti,variometer, kompas (verjetno sem na kaj še pozabila). Kakšni so občutki v zraku potem, ko se jadralno letalo odklopi od motornega, pa ne morem pisati, saj nisem še doživela tega. Bi pa rekla, da je to posebna “zračna romantika”…da dobiš posebne mehurčke v želodcu, ko začutiš da letiš svobodno kot ptica.

No tudi na tleh je bilo po svoje zanimivo. Aerodrom Slovenj Gradec leži na lepi lokaciji, v Mislinjski dolini (20 km iz Velenja). Pred hotelom imajo postavljen zemljevid Slovenj Gradca s predlaganimi turističnimi tematskimi potmi (zelo pohvalno):

  • Meškova pot (14 km)
  • Po poti domačih obrti (7 km)
  • Bernekerjeva pot (7,5 km – tudi za kolesarje)
  • Pot na Rahtelov vrh (4 km)
  • Pohodniška pot na Plešivec (10 km)
  • Pot Rimljanov (11 km)
  • Pot v deželo škratov (6 km)
  • Puščavnikova pot (7 km)

IDEJE ZA DRUŽINSKE IZLETE, torej !!!

Tu so lepi gozdovi in travniki, letališke steze pa se nahajajo neposredno ob hotelu Aerodrom Hotel 4*, v katerem so nam podarili tudi 2 kosila gratis. Hrana je bila izvrstna, še lepše pa je vse skupaj, ker iz restavracije lahko opazuješ vzlete in pristanke avionov.

V času našega obiska so vse “gledalce” nekako kratkočasili tudi skupine padalcev, ki so se zvrsti v 4 “loade” (polete) po cca 10 padalcev.