Izlet v Zgornjesavinsko dolino je lahko družinsko izredno zanimiv, poučen in zabaven, hkrati pa ponuja odlične priložnosti za sprehod v naravi. Obiščite Slovenski planinski muzej v Mojstrani in se sprehodite do slapa Peričnik. Če vam čas dopušča in so vremenske razmere ugodne, pa imate iz Mojstrane le korak do osrčja Julijskih Alp. 

Mojstrana-slap Peričnik

V soboto 12.03.2011 smo se odzvali povabilu PD Onger Trzin, ki nas je tokrat popeljalo proti Gorenjski, v Zgornjesavinsko dolino.
Cilj je bil ogled slapa Peričnik ter obisk Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Iz Trzina smo odrinili ob 8:10 in se z avtobusom odpravili v smeri proti Mojstrani, ki za pohodnike velja idealno izhodišče v Julijske Alpe in Karavanke oz. vodi v doline: Krma (lahek dostop do Triglava), Kot in Vrata . 

Sredi doline Vrat kraljuje mogočen 52 m visok slap Peričnik, do katerega smo se sprehodili ob vodotoku Triglavske Bistrice, ki se v Mojstrani izlije v Savo Dolinko. Pot je tu enostavna in vodi do slapa po cesti, vendar smo si ga ogledali tudi pobliže, tako da smo se od mostička, povzpeli više po gozdni poti, kjer previdnost ni odveč, saj je lahko v zimskih razmerah tu lahko zelo poledenelo.  Navzdol je bila še posebna radost.  V bistvu je bilo na tem izletu predvideno sankanje, pa smo se pohecali, da smo na poti od slapa navzdol kar dobro “nasankali”. Sama sem pošteno padla, tako da je potrebna pazljivost.

Po ogledu slapa je bil čas za skromno kosilo (jed na žlico) v Gostilni Psnak v Mojstrani (Zgornja Radovna). Otroci so bili še najhitrejši pri jedi, saj jih je sobotno sonce (ki je ob tej uri še lepo grelo) privabilo k igram na prostem, nekateri pa so se malce sprehodili po zaledenelih površinah v neposredni okolici.

Po kosilu smo se polnih želodcev posedli na bus, da obiščemo še muzej, vendar smo se na poti ustavili, da so nam predstavniki našega PD Onger (Miha, Emil) naredili predstavitev opreme in  pripomočkov za zimsko pohodništvo ter opremo za turno smučanje (dereze, vponke, cepin, lavinska lopata, lavinska sonda za iskanje zasutega pod snegom, pancarji in dilce za turno smučanje, srenač kot dodatek pri turnih smučeh, ki ti pomaga pri hoji navzgor, samolepilna koža “psi”, ki se jih namesti na turne smuči pred hojo, ….).

Pred odhodom domov smo obiskal še Slovenski planinski muzej, ki pritegne navzven z zanimivo arhitekturo,  znotraj pa te na zanimiv način popelje v svet planinstva in gorništva.  Za čas našega obiska je bila na ogled  razstava o slovenskem planinstvu, ki na nek način daje občutek, kot da si se zares povzpel na planino. Visoke stene muzeja že same po sebi delujejo kot plezalne stene, na njih pa so upodabljene fotografije znanih oseb, zgodovinski prizori, zanimive misli in raznorazni planinski motivi. Povsod je pridih zgodovine.

 

Zahvala našemu PD-u za prijeten izlet, na katerem spet ni manjkalo kopico koristnih in poučnih informacij, zgodb in lekcij o planinarjenju. Prispevek PD Onger o izletu na njihovi strani – tukaj.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.