Slovenska obala nas običajno privabi v toplejših mesecih leta, ko je čas za kopanje, pa vendar zna biti tudi januar zanimiv, sploh če smo priča čudnim vremenskim preobratom, kot je v teh zadnjih letih. Temperature v letošjem januarju (2022) pestro skačejo iz minusa v plus, vremenske razmere pa kot “mešano na žaru”: dež, sneg, megla, sonce. In za predzadnjo nedeljo v januarju je padla odločitev za sprehod ob slovenski obali, kjer sva izbrala Seško pot. In brez morskih dobrot (kosilo) seveda ni šlo.

Seška pot je krožna in dolga le 7km. Ponuja tisto enkratno priložnost, ko se umakneš od običajno obiskanih obalnih predelov in se zliješ z okolico, ki ji pridih dajejo oljčni nasadi, osamele vaške poti, pogled na morje, …. in če gre za sprehod ” v dvoje”, je to še idealna situacija, ko steče pogovor o tem in onem.

S hojo po Seški poti lahko pričneš kar v Portorožu po Strmi pot in Senčni ulici, nato pa nadaljuješ po gozdni poti mimo oljčnih nasadov do polotoka Seča, kjer se ti odpre pogled na Sečoveljske soline in Jernejev kanal. Pa mimo Forme Vive in kampa Lucija. 

** klikni na fotografijo za povečavo zemljevida

Seška pot

Za zaključek se zapeljeva še v Strunjan, kjer parkirava na manjšem parkirišču pred župnijsko cerkvijo Marijinega prikazanja, od koder se peš odpraviš proti Mesečevemu zalivu. Pot je lepo urejena in na določenih delih tudi varovana. Kljub zimskemu času, je bilo povsem enostavno hoditi navzdol, je pa previdnost potrebna, saj če so tla vlažna, hitro lahko spodrsne. Do zaliva so stopnice oz. se spustiš navzdol, nazaj pa seveda v hrib, kar te v tem času leta samo prijetno ogreje. 

Seška pot je zelo dobro označena, s skoraj več usmerjevalnimi znaki, kot jih premore kakšen gorski vrh. Priporočam, če se znajdete na slovenski obali in vas že vse “žuli” od poležavanja na obali :-). Če pa imate pasjega štirinožca, pa vam bo neizmerno hvaležen.

 

 

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.