Večkrat nas pot zanese v Belo Krajino (na obisk k tašči in tastu), pa vendar je prav in primerno, da takole včasih raziščemo tudi lokalne lepote te krajine. Ena od njih je vsekakor Kolpa, mejna reka med Slovenijo in Hrvaško. Velja za mirno, nenevarno in eno najtoplejših rek, v kateri je sredi vročega poletja kopanje pravi užitek. Po njej pa lahko tudi zaveslate s kanuji in odkrijete še bolj skrite obalne kotičke, kamor ne morete pripeljati z avtom. 

Prvič smo se s kanuji po Kolpi odpravili avgusta 2010, ko smo se odzvali povabilu prijateljev, ki imajo na nek način tudi korenine v teh krajih (odraščanje, šolanje). 5 družin (9 odraslih + 8 otrok v starosti od 4 do 10 let) smo se tako sestali na izhodiščni lokaciji – v kraju Dol pri Starem trgu ob Kolpi, kjer zakonca Majerle nudita turistom izposojo športne opreme, prenočitev in še mnogo več (Turizem Majerle). Prijazna gospa je otrokom priskrbela rešilne jopiče in čelade (za odrasle niso potrebni), gospod pa nas je naložil v svoj kombi skupaj s 5-imi kanuji do startne pozicij (cca 8 km od Dola). Tam smo se preoblekli (kopalke in mikica je ravno prav) in obuli. Zelo dobrodošli so vodni copati zaradi drsečih kamnov, na katere si primoran stopiti, če je treba kje kanu poriniti čez jez. In potem štart…..

S kanuji po Kolpi

Veslanje po mirni vodi je povsem enostavno in nenevarno. Malo spretnosti, predvidevanja in moči v rokah potrebuješ le takrat, ko moraš “premagati” brzico oz. ko veslaš s tokom, da te ne odnese drugam. Na naši poti smo morali kanuje 2x spraviti peš čez kamenje oz. jez, cca 3x pa smo imeli brzico, kjer moraš kanu najprej pravilno usmeriti in potem močno veslati v smeri deroče vode, sicer “podrajsaš” po tleh ali te zanese kam drugam. Za otroke je bilo pravo veselje, sploh ko smo se med potjo 3x ustavili za kopanje in malico. Med potjo smo se naužili lepot Kolpe in se pozdravili z drugimi veslači, ki jih ni bilo malo na ta dan. Najbolje pa si bomo verjetno zapomnili skupino dobro razpoloženih fantov, ki so bili verjetno kar dobro nadelani. Se ne bi čudila, če so bili oni tisti, ki so izgubili polno pločevinko piva.

Spodaj video, kjer smo jih ujeli v njihovem “elementu”. 

Izlet smo zaključili s pečenimi postrvi na turistični kmetiji Madronič. Nedaleč je na voljo tudi avtokamp Konda. Razmislite in se namesto proti slovenski obali enkrat poleti odpravite na tovrstno rečno dogodivščino. Ne bo vam žal.

VEČ O KANU IZKUŠNJI PO KOLPI TUDI NA MOŽEVEM BLOGU

Podrobnejši opis kanujanja po Kolpi je zapisal tudi mož na svojem blogu. Vabljeni v branje – tukaj.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.