FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Kulturni praznik nas je v letu 2019 obdaril s prostim petkom, kar sva s prijateljico izkoristili za 3-dnevni skok v Pariz preko lokalne turistične agencije. Voden program po Parizu je bil dinamičen in po prehojenih kilometrih kar visoko intenziven, na koncu pa smo bili poplačani z veliko videnim in slišanim o zgodovini in kulturi mesta.

Zaradi zgodnjega poleta iz letališča Marco Polo sva se odločili za dodatno nočitev v bližnjem hotelu (Ca’ Tessera Park Resort Venice Airport, Via Triestina 151), ki nudi primerno udobje in prevoz do letališča (doplačilo 15 eur s parkiranjem pred hotelom). Vendar pa se je na dan odhoda izkazalo, da bi lahko prišli tudi kasneje. Polet iz beneškega letališča Marco Polo nam je namreč prinesel dramatični začetek našega izleta, saj smo zaradi tehničnih težav obtičali na letališču 10 ur oz. poleteli šele ob 17:30 namesto ob 09:30. Posledično nam je bilo petkovo popoldne “ukradeno”, pa vendar smo po zaslugi vodiča v dnevu in pol opravili vse oglede po programu.

PETEK – 8.2.2019:
Petkov večer (po prihodu v hotel) smo izkoristili za cca 1,5 urni skok na “otok”, kjer smo si ogledali mestno hišo Hotel de Ville, katedralo Notre-Dame de Paris in se sprehodili po bližnji latinski četrti.

SOBOTA – 9.2.2019:
Sončna sobota je odplaknila utrujenost in nejevoljo prvega dne, po obilnem zajtrku pa nas pripravila za aktivni, 18 km sprehod po mestu. Pariz brez obiska Eifflov-ega stolpa seveda nima pravega čara, prav tako pa je bila izvrstna odločitev za izlet z ladjico po reki Seni, na katero smo se vkrcali nedaleč stran od Eifflovega stolpa.

Vreden obiska je tudi Louvre, najstarejši in največji muzej na svetu.

Pariz-Louvre

Place Vendome očara z osrednjim trgom, pogledom na prestrižni Hotel Ritz, pred katerim se ustavljajo drage limuzine, v bližini pa seveda draguljarne in prestižne trgovine z izložbami (3-4 mestne etikete s cenami). Iz foto-objektiva nam ni ušla tudi Opera Garnier, pa seveda nakupovalna hiša Galeries Lafayette Haussmann, 40 Bd Haussmann, 75009 Paris, France, kjer pa te prej prevzame in navduši interier stavbe, ki mu pečat daje bogat, kupolasti strop in prestižna “shop-in-shop” ponudba trgovin v večih nadstropjih, ki spominjajo prej na operne lože kot klasični nakupovalni center.

Dan smo dodobra izkoristili in v večernem času obiskali še Montmartre in baziliko Sacre Coeur, ki ji Francozi pravijo Bela golobica.

NEDELJA – 10.2.2019:

Nedelja nas je “osvežila” z dežjem, zato se s prijateljico odločiva, da obiščeva Centre Georges Pompidou. Gre za kulturni center s stalnimi in občasnimi razstavami, delavnicami za otroke, obsežno knjižnico in še mnogo več. Vsekakor postojanka za ljubitelje pretekle in sodobne umetnosti.

Pariz_CentreGeorgesPompidou

Zaključek s posnetkom pred katoliško cerkvijo “Église Saint-Eustache“, potem pa z metrojem do hotela (Campanile Paris, Est-Porte de Bagnolet, 28 Avenue du General de Gaulle, 93170 BAgnolet; zadnja postaja metro št.3), od koder smo se z metrojem in busom odpravili proti letališču Orly.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.