Drugi del poletnega dopusta 2017 smo si izbrali Avstrijo, saj sem v tem času dobila že več priporočil in pohval o avstrijskih jezerih vzhodno od Salzburga. In Wolfgangsee z mestecem Hallstatt je brez dvoma odlična izbira.

Termin;24.7.-28.7.2017

Namestitev:
Izbrali smo kraj Strobl z namestitvijo v Appartement Sport Girbl, Bahnstraße 300 – v družinsko vodeni apartmajski hiši, ki v pritličju poseduje tudi trgovino s športno opremo, oblačili in obutvijo, nudijo pa tudi izposojo koles (navadnih, električnih),opremo za plezanje in verjetno še mnogo več – predvsem za vodne športe. V času našega počitnikovanja je bilo vreme malce muhasto, pa vendar smo uspeli doživeti vsega po malem:

  • kolesarjenje ob jezeru Wolfgangsee,
  • kopanje v bližnjih termah Eurotherme Resort Bad Ischl
  • pohodništvo (gora Katrin in sosednji vrhovi Katrin (1.542m), Elferkogel (1.601m), Hainzen (1.638m) in Rosskopf (1.657m), med katerimi je speljana urejena krožna pot z večimi razglednimi točkami
  • obisk mesteca Hallstatt
    Kratek čas oddiha, vendar me je ta regija povsem očarala in jo takoj “menjam” za 7-14 dni morja
Wolfgang See

Opis 4-dnevnega potepa:

Ponedeljek, 24.7. – Nastanitev v kraju Strobl

Pred prihodom v Strobl kosilo v restavraciji Mühlradl, ki jo vodi družina Wagner. Priporočam, saj je hrana odlična, se pa tu ponuja tudi odlična priložnost za prvi pogled na jezero Wolfgangsee. Vreme deževno, pusto …. pa vendar jezero sije v svoji lepoti, tako da tudi površni fotoposnetki pokažejo očarljivost in lepoto tukajšnjega kraja Strobl.
Med vožnjo po pokrajini kmalu dojameš lokalno skrb za okolje. Avstrijci očarajo s svojo prefinjeno natančnostjo in dovršeno ureditvijo okolice, pa naj bodo to javne površine ali zasebni vrt. Hiše v alpskem stilu kot da bi tekmovale, katera bo imela balkone najbolj obtežene z rožami, zelenice pokošene do zadnje bilke, vrtni dekor na svojem mestu in celo ulične oznake v posebnem dekorativnem slogu. To je mestece Strobl, kjer smo se nastanili v Appartement Sport Girbl, Bahnstraße 300.

Posebnost apartmaja, ki smo ga dobili v prvem nadstropju, je vsekakor razkošno prostorna terasa, na kateri bi dobesedno lahko natekel psa 🙂 Kuhinjska niša pa morda malce skromna s posodo in 4 kuhalniki na elektriko, na katerih težko kaj pametnega skuhaš :-)….vse ostalo “bp”.

Wolfgang See

Torek, 25.7. – Kolesarski dan (ob jezeru Wolfgangsee)

Vreme malce muhasto, vendar spretno “lovimo” primerne ure za aktivnosti zunaj in znotraj. Danes kolesarski dan na relaciji: Strobl-St Gilgen (28 km) ob jezeru Wolfgangsee. Kolesarska pot je zelo lepo in samostojno urejena ob glavni cesti in brez strahu se nanjo podajo lahko tudi manjši otroci.

Brez pretiravanja…tu je vse čisti presežek: brezhibno urejena kolesarska in (ponekod posebej) tudi pešpot, čudovito kopališko jezero, čistoča “na vsakem koraku”, vrečke za pse na voljo v vsakem košu (dog station), za dodano vrednost pa ti med potjo “pade” še kakšen leseni gugalnik, lovska opazovalnica, arhitekturno dovršen most čez reko in predvsem čudovit pogled na jezero.

Mesteca Strobl, St.Wolfgang in St. Gilgen so preprosto zgled turističnega izkoristka, ki ga avstrijci očitno dobro obvladajo. Pravzaprav so vsa tri bolj majhna z nekaj mestnimi znamenitosti, … za slednje so odličen nadomestek predvsem lokalne restavracije in hiše v tipičnem alpskem stilu, trgovinice s spominki, cvetlične gredice na vsakem koraku, ki že spominjajo na mini arboretum sredi mesta, pa seveda obala jezera z urejenimi sprehajalnimi potmi in pomoli s ponudbo ladijskih prevozov.

Posebno zanimiva je sprehajalna pot iz Strobla v smeri proti St. Wolfgangu, ki je ponekod (ob obalnem skalovju) urejena z leseno potjo ….podobno kot v našem BlejskemVintgarju, le da imaš tu jezero “na dotik” in širok pogled na gore, ki objemajo jezero.

Wolfgang See

Sreda, 26.7.: Deževni dan in priložnost za obisk avstrijskih term (Eurotherme Resort Bad Ischl)

Na deževen dan se ponudi priložnost za kopanje v bližnjem Eurotherme Resort Bad Ischl (13 min z avtom), ostala dva sta dlje -Bad Schallerbach in Bad Hall. Več na: https://www.eurothermen.at/en/

Do Salzburga je cca 52km, zato se splača zapeljati tudi do IKEA-e, če je seveda želja oz.potreba. Mi smo izkoristili na ta deževni dan

Wolfgang See

Četrtek, 27.7.: – Vzpon na goro Katrin in sosednje vrhove

Sončni dan je obvezno za izkoristit za vzpon v gore nad jezerom. Pohodniških tur ne zmanjka :-), na spletni strani – tukaj se lahko željeno turo izbere tudi glede na izhodišče (mesto Strobl, St.Gilgen ali St.Wolfgang) in težavnost. Mi se odločimo za goro Katrin (1.542 m) po priporočilih na spletnih straneh, pa tudi sicer njena omemba večkrat najde mesto na kakšni oglasni tabli ob cesti in predvsem s samostojnim prospektom, ki je skupaj z drugimi letaki za okoliške znamenitosti na voljo na večih mestih (restravracije, terme, apartmaji, hotel, trgovina, …). Na vrh se lahko odpraviš peš (verjetno vsaj 1,5h hoje) ali pa se povzpneš na Katrin z gondolo in potem na vrhu dosegaš vrhove. Mi smo naredili kar celo turco po vrhovih: Elferkogel (1.601m), Hainzen (1.638m) in Rosskopf (1.657m), med katerimi je speljana urejena krožna pot z večimi razglednimi točkami. Google Fit pravi, da smo po njej hodili 2h 49min (brez postankov) in 5,32 km.

Navdušena… I loveWolfgang See

Wolfgang See

Četrtek, 27.7.: – Po poteh Franca Jožefa in cesarice Sissi (dvorecKaiservilla,Bad Ischl)

V Bad Ischlu se splača obiskati dvorec Kaiservilla (poletna rezidenca Franca Jožefa in cesarice Sissi, ki jo je v filmski trilogiji upodobila igralka Romy Schneider. Proti plačilu je na voljo ogled notranjosti dvorca, foto muzej ali samo sprehod po parku, ki pa tudi ni zastonj (cena 4,6 eur). Slednje sem izbrala sama. Dvorcov in gradov smo si po EU že ogledali nekaj, zato mi je sprehod po zelenem parku povsem zadoščal.

Wolfgang See

Petek, 28.7.: Obisk mesteca Hallstatt (znanega po rudniku soli)

Na poti nazaj obisk mesteca Hallstatt, ki se nahaja ob istoimenskem jezeru Hallstatter See, ki je hkrati ena od “top” znamenitosti na avstrijski romantični cesti “Romantikstrasse”. Ta je dolga cca 380 km in poteka od dežele Salzburg do Dunaja.

Hallstatt je “mestece v malem”, znano pa predvsem po rudniku soli, ki se nahaja na skalni pečini z dostopom preko vzpenjače ali peš (1h). Mestecu dajejo pečat lesene hiške z nepogrešljivim alpskim pridihom, ki so strnjeno locirane na vzpetini, z vrha katere kraljuje tudi slap. Ob jezeru je nepogrešljiva gostinska ponudba, razne trgovinice s spominki in ladijski prevozi po jezeru.

Dodatne info:
http://www.salzkammergut.at/en ,
http://www.austria.info/si/dejavnosti/jezera-flora-in-favna/poletje-sonce-in-kopaliska-jezera-v-avstriji ,
http://wolfgangsee.salzkammergut.at/en 

Wolfgang See
Wolfgang See

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)