Podzemlje Pece je kraj, ki si ga je vredno ogledati vsaj enkrat, čeprav je iz Ljubljane kar nekaj vožnje (1h 45min). Tematsko se obisk podzemlja navezuje na zgodovino knapov, ki so tu vse do leta 1994 izkopavali svinec in cink. Pa seveda na zgodbo o Kralju Matjažu, kateremu je pred vhodom v poslopje INFO točke postavljena razstava z informativnimi tablami, otroci pa se bodo razveselili velikega dinozavra. Na tem mestu mežiških rudnikov so nekoč pred več kot 200 mio let živeli te velike živali (ihtozavri).

Za ogled se je dobro predhodno prijaviti, odločite pa se kaj želite doživeti. Ponujajo vožnjo s kolesom po podzemeljskih poteh (tudi adrenalinsko kolesarjenje po progi Black Hole Trail), tematski sprehod ali pa se odločite za avanturo s kajakom, ki sva ga tega dne izbrala z možem in traja cca 3,5-4h.

Vse skupaj se začne z vkrcanjem v knapovski vlakec z majhnimi vagončki, ki te zapelje globoko v podzemlje rudnika. Med vožnjo se voziš v popolni temi, saj ni dovoljeno odpirati vrat. Rov po katerem vozi vlakec, je namreč tako ozek, da bi lahko bilo usodno, če bi stegnil ven roko, kaj šele glavo. Vožnja je seveda primerno hrupna, dodobra pa te tudi pretrese, saj se čuti trdnost in verjetno tudi ne povsem ravne tirnice. Na srečo vožnja ne traja tako dolgo (3,5km oz. cca 10 min).

Po izstopu iz vlakca smo se spustili 95m navzdol po stopnicah, vse do prostora, kjer smo prejeli ustrezno opremo za avanturo s kajaki (čelada s svetilko, neoprenska obleka z že všitimi škornji, rešilni jopič in rokavice). Sledi sprehod naprej v globino rudnika, do pasaže, kjer se že nahajajo rovi, zaliti z vodo. Tam imajo pripravljene kajake za 2-3 osebe, ki jih nekaj časa vlečeš po vodi z višino od kolen do stegen, nato pa se (700m pod zemeljski površjem) vkrcaš v kanu in zaveslaš. Malce so nas prepustili sami sebi, saj smo imeli nalogo, da se izognemo slepim potem in najdemo pravo pot po rovih. Voda je bistra in čista, samo na enem mestu (ob povratku) pa smo se spustili tudi skozi manjšo brzico.
Ob zaključku in vrnitvi opreme je sledil še ogled osrednjega prostora, kjer so se nekoč rudarji zbrali pred odhodom na delo, tu pa so nam tudu postregli z manjšo knapovsko malico.

Skratka nekaj novega in drugačnega, izlet kot tak pa primeren morda tudi za deževne dneve. Morda le nasvet za malce toplejša oblačila, saj je temperatura v rudnik okoli 10 stopinj.

Ker je iz Ljubljane na Koroško vožnje kar nekaj (1h 45min), tale kajak avantura pa traja 4h, si je vredno izlet organizirati morda na 2 dni (1x nočitev) in pobrskati kaj še ponuja Koroška (https://www.koroska.si/). Vsekakor se še kdaj vrnemo v ta konec Slovenije.