Medvedki gor ali dol, Kočevski gozd imamo in vredno ga je včasih obiskati za sprehod v naravi – no, da se gre spet malo v hrib :-). V jesenskem času smo izbrali 741m vrh Kozice, ki se nahaja nad reko Kolpo in z razgledišča ponuja čudovit razgled na vasice ob reki. 

  • Termin: 20.oktober 2019
  • Izhodišče: vas Laze pri Predgradu (217m)
  • Cilj: Kozice (741m)
  • Čas hoje: 3h in 12 min aktivne hoje (5,5km)

Na jesensko nedeljo v oktobru smo se družinsko odpraviliv objem Kočevskih gozdov, natančneje do RTV oddajnika oz. na vrh Kozice (741m). Gozdni poti do vrha oddajnika sta dve (krajša in daljša, vsaka pa je označena s svojim simbolom. Hrastov list predstavlja daljšo pot, ki se začne v Dolu in Predgradu (14km), lešnik pa predstavlja krajšo pot s startom v Lazih (9km). Klikni na sliko “Gozdni pešpoti Kozice”.

RTV oddajnik Kozice

Proti vrhu smo opazili na drevesih tudi rdeče oznake z medvedovo taco in kot običajno sem bila tudi tokrat tarča za zbijanje šal. Kaj morem, pač res nisem naklonjena temu, da bi se srečala s temi kosmatinci. In enak občutek sem imela, ko sva se z možem odpravila do Črnomlja čez Kočevski gozd. Ob klepetu na naši poti so mi misli na te kosmatince nekako odtavali proč in prepustila sem se vonju gozda, jesenskim barvam in danosti narave, ki me je vsrkala

RTV oddajnik Kozice

Za izhodišče smo izbrali krajšo gozdno pot iz vasi Laze pri Predgradu (217m), ki se v prvi tretjini kar pošteno vzpenja navkreber in je potrebna previdnost. V jesenskem času (suho vreme) niti ni nevarnosti, razen malce pogrezanja v veliko količino odpadlega listja, pod katerim se lahko skriva tudi kakšna korenina ali kamenje.

Cca 50m pod vrhom, kjer se nahaja oddajnik, je na voljo klopca, od koder je lep razgled na kanjon Kolpe in kočevski gozd, odet v jesenske barve. Na vrhu se nahaja RTV oddajnik in manjša koča (ni gostinske ponudbe!!),od koder se lahko krene naprej v smeri proti Predgrad-u in Dolu, od koder bi lahko po tej krožni poti prišli nazaj v Laze. Mi smo se odločili za povratek po isti poti, kar nam je vzelo 3h in 12min aktivne hoje (5,5 km).

RTV oddajnik Kozice
RTV oddajnik Kozice

Opis poti tudi na Hribi.net : https://www.hribi.net/gora/kozice/25/3325.

 

 

 

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.