Včasih si lahko privoščimo malce razvajanja. V dvoje. In enega od jesenskih vikendov v 2019 sva z možem storila prav to. Obiskala sva Plitvice, Senj in se prepustila hotelskemu razvajanju v kraju Novi Vinodolski.

Res odlična ideja za izlet in pa seveda, da sva se odpravila od doma že na petek. Promet na cesti je v tem času že očitno upadel, tako da je vožnja do Plitvic (3h 30min) kar hitro minila.

Obisk nacionalnega parka Plitvička jezera – sobota 28.9.2019

Nacionalni park Plitvička jezera so ekosistem, ki ga tvori 16 jezer, ki ležijo na dveh nadmorskih višinah. Vstop v park je reguliran glede na število obiskovalcev, zato se vstopnice kupijo glede na želeno uro obiska parka, preko spleta pa 3 dni pred predvidenim datumom prihoda. Glede na najin večerni prihod v Hotel Grabovac (kjer sva prespala iz petka na soboto), sva imela srečo, da sva vstopnice lahko rezervirala kar preko hotelske recepcije, plačala pa naslednji dan ob vstopu v park (250 HRK/osebo).

Na popolno doživetja parka je vplivalo tudi lepo sončno vreme, saj pridejo barve jezera, dreves in rastlinja še posebej do izraza. Malo manj prijetno je dejstvo, da je kljub izvensezonskem času še kar precej obiska parka, kar pomeni “slalomiranje” med sprehajalci na že tako ozkih lesenih brveh. Midva sva vstopila v park med 9-10h dopoldan, kar je bilo kar primerno, v popoldanskem času in sredi sezone, pa si ne predstavljam kako mora biti tu.
Vsekakor je reguliranje števila obiskovalcev glede na uro vstopa zelo smiselno. Vhoda v park sta 2, po priporočilu hotelske receptorke sva rezervacijo vstopnice naredila za vhod št. 2. V ceni vstopnice je vključena tudi možnost koriščenja električnih turističnih čolnov in (na izhodu iz parka) tudi bus. Vendarle je vse skupaj v parku za 22km urejenih sprehajalnih stez, v okolici pa še za 36km pohodniških poti. Google Fit mi je evidentiral, da sva prečesala za cca 18km poti, ob 3x koriščenju ladjice lahko rečem, da sva jih sigurno prehodila 15-16km. Ker sva imela v planu še imeti kaj od dneva od obalnega kraja Novi Vinodolski, sva park zapustila ob 13:30 in pri tem izkoristila vožnjo z busom, ki naju je pripeljal do Vhoda št. 2.

Sicer pa Plitvice ponujajo še vrsto drugih doživetij, kar prikazuje zemljevid spodaj (klik na sliko), ki sem ga fotografirala v samem parku. Posebno opozorilo samo še za družine z otroškimi vozički in invalidi – park žal na večih delih poti ni primeren za vozičkarje. Za družine z najmanjšimi otroci morda pride v poštev (in kar sem tudi opazila), da imajo otroka v res lahkih vozičkih (marelah), ki se jih lahko enostavno zloži in del poti tudi prenese v roki.

Spodaj zemljevid Plitvic (klikni na sliko za povečavo):

 

Plitvice-map

Vožnja po cesti 52 skozi Babin Potok ter Vrhovine in Liško- senjsko županijo.

Na poti iz Plitvic je čudovita vožnja po cesti 52, ki vodi skozi Babin Potok ter Vrhovine in Liško- senjsko županijo. Posebna dnevna svetloba s sončnimi žarki, malo prometa in posebno spokojna dolina so bile idealne okoliščine za postanek in dron posnetek:

Nastanitev v Wyndham Grand Hotel Novi Vinodolski

Wyndham Grand Hotel  je del Zeus International Hotels & Resort (grški lastnik). Po prvem vtisu deluje res vse skupaj zelo elegantno in moderno, že vhod sam in hotelsko preddverje daje hotelu svoj pečat. Ko naju je prijazni mladenič odpeljal do apartmajske stavbe, nama kaj kmalu razkrije, da je hotel star 10-11 let in da bo kmalu prenovljen. To sva potem tudi sama kaj kmalu opazila, saj na večih mestih svoje “razpoke” hotel kaže na način kot je: omet, ki odpada, poškodovan leseni pod zunaj, del okolice na plaži še v surovem stanju, ….. Prednost hotela je vsekakor odlična lega z lastno plažo in razgledom na otok Krk ter ponudba hotelske restavracije. Pa seveda tisto, ko si na plaži in hotelski terasi popolnoma sam. Že res, da je bilo v času najinega bivanja zelo malo gostov, pa vendar ne razumem zakaj niti ene same osebe ob tako sončnem vremenu ni bilo niti zunaj pred bazeni niti na sami plaži, ki sva jo imela povsem zase.