Dokazano lahko skočiš preko luže tudi samo za 4 dni in pri tem zajeti kar precej. Naš osnovni namen je bil poleteti v New York na ogled muzikla, preostali čas pa smo odlično izkoristili za ogled mesta, obisk muzeja in se pred odhodom letala še zapeljati z ladjico do otoka z znamenitim kipom svobode.

Odločitev za New York je padla »po zaslugi« hčerke Kaje – velike ljubiteljice muzikalov. Po ogledu muzikla v Londonu, je ameriški Broadway vabil na svoj način. Pa smo se odpravili. V veliko mesto, ki je nastalo pred 400 leti in se vse do danes iz nedotaknjene narave preobrazilo v pravega urbanega orjaka. Danes je to vihravo mesto, ki predstavlja utelešenje ameriškega sna. Na stotine nebotičnikov, luči, bogastva in tudi revščine. Kot da bi vstopil v tipični ameriški film. Ob prvem obisku te vsekakor prevzame – to veliko mesto ali Big Apple kot mu tudi pravijo. New York leži na večih otokih, najslavnejši je Manhattan, kjer smo se tudi namestili – pravzaprav nedaleč stran (15-20 min hoje) do Times Sqaure. Mesto, ki nikoli ne spi ima 8,5 mio prebivalcev. Že vrsto let mesto ogrožajo poplave, saj leži tik nad morsko gladino in ima 900 km obale. Leta 2012 je NY pretresel orkan Sandy, ki je prihrumel skupaj s plimo in povzročil 4m visoko povodenj. No ob našem obisku vremenskih ekstremov nismo doživeli, razen močnejšega vetra na dan, ko smo se z ladjico odpravili do Liberty Island (kip svobode).

Vreme nam je bilo zelo naklonjeno – pretežno oblačno s (sramežljivim) soncem in le 1x malce dežja, zaradi katerega smo bili primorani odpreti dežnik za 1h.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

ČAS POTOVANJA: 4 dni (21.-25.februar 2019)

PREVOZ: kupili smo letalske karte prevoznika Air Italy, poleteli pa iz Milana

NAMESTITEV: Hotel “Cambria Hotel New York – Chelsea”.

Za nočitev je smiselno poiskati hotel na Manhattan-u. Sami smo se sicer namestili malce južneje, v hotelu “Cambria Hotel New York – Chelsea” (123 W 28th St, New York, NY 1000), ki sicer ni bil nič posebnega, je pa bil na primerni lokaciji (bližina metro-ja in na “walking distance” do Times Square-a in celo do Lyceum Theatre, kjer smo si že doma rezervirali karte za ogled muzikla “Be More Chill”.

LETALO:

Odločili smo se za nakup letalskih kart preko prevoznika Air Italy, poleteli pa iz Milana. Zaradi ure poleta in dolžine vožnje do Milana smo se na pot odpravili dan poprej in prespali nedaleč stran od Millanskega letališča (Airport Motel Malpensa, Via Pirandello 16, 21015 Lonate Pozzolo).

HRANA; PIJAČA:
Ja, New York žal ni poceni. Hotel nam je sicer nudil zajtrk (predrago), zato smo zajtrkovali v lokalnih gostinskih lokalih. Previdnost pri naročilu ni odveč, saj so porcije (vsaj zame) bile prevelike, jedi pa že same po sebi precej nasitne. Le kdo si zjutraj pripravi 2 jajčka na oko, pod njim pa dve zvrhani kepi praženega krompirja z dodano mesno omako in toast kruhkom? Cena zajtrka za 4 osebe pa tam okoli 50-60 USD.

PLAN OGLEDOV:

Lahko rečem, da smo videli razmeroma veliko glede na kratek čas potovanja. Pomembno je, da racionalno razporediš čas za ogled mesta. Za hiter ogled mesta se splača koristiti Hop-on Hop-off Bus. Za ogled mesta smo se pred odhodom odločili tudi za nakup New York City Pass kartice (https://www.sightseeingpass.com/en/new-york/how-it-works), ki prinaša v končnem seštevku nižji strošek, kot če bi vsako znamenitost (vstopnine) plačevali posamično. Pa vendar je pametno prej preračunati, če se to vendarle splača. Pomembno je vedeti KAJ si želiš ogledati, preveriti redne cene in primerjati s ceno City Pass kartice. Mi smo se odločili za Flex CityPass kartico za 5 atrakcij, med katerimi smo tudi izkoristili Hop-on Hop-off Bus.

In kako smo si organizirali dneve?

1.dan (PET): prihod v večernih urah, zato izkoristek za ogled NYC v večernih urah (Madison Square Garden, Times Square)

2. dan (SOB): Top of the Rock (vzpon do razgledne ploščadi na 67.nadstropju), skok na bus HopOn HopOff (Downtown Tour), Financiral District (Wallstreet), Ground Zero in World Trade Center, peš po Liberty Street do obalnega dela (Circle Line Sightseeing), od koder je dober razgled na Brooklyn Bridge, obisk American Museum of Natural History

3. dan (NED): Metropolitan Museum, Lyceum Theatre (ogled muzikla Be More Chill), obisk National Geographic Encounter.

4.dan (PON): Battery Parka (z ladjico do otoka Liberty & Ellis Island), pred odhodom na letališče še obisk dveh nakupovalnih centrov Century21 (bolj dostopne cene) in Macy’s.

NYC, četrtek 21. februar 2019

Ob 18:30 se odpravimo v smer za Milansko letališče, kjer prespimo v Airport Motel Malpensa, Via Pirandello 16, 21015 Lonate Pozzolo. Vzlet letala (Air Italy) ob 13:25 po našem času (ITA) in pristanek ob 16:00 po lokalnem času (NYC). Pričaka nas sonce, ura pa mi kaže 22:00. Čuden občutek, ko se ti takole zavrti čas nazaj in ponoviš še 1x popoldanski čas. Sicer čutim v glavi pritisk, tisti netipični glavobol, ki ga verjetno povzroči sesutje bioritma in časovne razlike.

NYC, petek 22. februar 2019

Na letališču JFK po pristanku opravimo formalnosti (ESTA visitors), potem pa se po njihovem režimu postavimo v vrsto za taksi. Utrujeni od poti sploh ne pomislimo na kakšno drugo alternativo prevoza in se usedemo v prvi taxi, ki nam ga dodeli mladenka v uniformi. Skoraj 1h se prebijamo skozi promet do Cambria Hotel New York – Chelsea, kjer se namestimo.

Zberemo še toliko moči (vsaj jaz, ki me že premaguje spanec), da se sprehodimo po 7.aveniji mimo Madison Square Garden vse do Times Square-a, ki je tako močno osvetljen od neonskih luči in reklamnih svetlobnih oglasov, da skoraj izgubiš občutek, da hodiš po mestu v večernih urah. Množica ljudi pa tolikšna, da je najbolje ubrati logiko “ujemi val” in se predati toku sprehajalcev po 7.aveniji. Ta del mesta je res živahen in v bistvu te začne že kar malo »dušiti«. Toliko dogajanja okoli tebe in skrajnosti – od pogleda na siromaka na cesti, ki prosi za denar in hrano, do pogleda prestižnih izložb, rastočih nebotičnikov, poslovnih, trgovskih in drugih stavb, ki se bohotijo s težo LED ekranov in bliskajočih reklam. Na trenutek sploh ne veš, na kaj bi bil pozoren – na korake, da se prilagodiš ritmu množice pešcev, na vrteče se reklame in video projekcij (to rada pogledam že po službeni nravi Smile) ….ali na kakšne street animatorje, ki si na koncu obetajo zaslužek s prispevki mimoidočih.

NYC, sobota 23. februar 2019

Po zajtrku se odpravimo do Rockefeller Plaza, kjer koristimo našo City Pass kartico za Top of the Rock (vzpon do razgledne ploščadi na 67. nadstropju).

Nekateri se odločijo za razgled nad mestom iz Empire State Building, mi smo se po priporočilu ostalih odločili za Top of the Rock Observation Deck (https://www.topoftherocknyc.com/plan-your-visit/). Razgled je sicer res izjemen, motilo me je le to, da razgledna ploščad vendarle ni povsem odprta, ampak je iz vseh strani ograjena z visoko stekleno steno, skozi katere pač preiskusiš svojo spretnost in narediš nekaj fotoposnetkov. Vsekakor je bil dosedaj BURJ KHALIFA (Dubaj) čisti presežek – no res pa je, da te tam popeljejo do 124. nadstropja.

Vreme smo imeli na ta dan več kot zadovoljivo, zato smo se (pred napovedjo dežja naslednji dan) odločilu za koriščenje HopOn HopOff busa (Downtown Tour). Startamo na postajališču Time Square (metro 40 St Station). Izstopimo na Financial District (Wallstreet), kjer se sprehodimo do Newyorške borze (New York Stock Exchange), kjer nam ne uide posnetek z znamenitim kipom bika in »neustrašne deklice«, ki simbolizira opolnomočenje žensk v družbi (enakopravnost spolov).

Sledi sprehod do Ground Zero, kjer sta nekoč stala znamenita stolpa dvojčka (severni in južno stolp), danes pa je na tem mestu veliko spominsko obeležje na vse žrtve takratnega terorističnega napada (11.9.2001).

Čisti presežek arhitekture je tudi World Trade Center, ki spominja na razprta krila bele golobice. Objekt je hkrati izhodišča za dostop do 12 podzemnih linij, v njem pa tudi bogata trgovska ponudba (mall).

Nadaljujemo peš po Liberty Street do obalnega dela (Circle Line Sightseeing), od koder je dober razgled na Brooklyn Bridge. Ob 13:15 se (zaradi daljšega čakanja na HopON HopOFF bus) odločimo se ponovno koriščenje taxija, tokrat do American Museum of Natural History. Ob 16:15 turistični bus končno dočakamo pred samim muzejem in se odločimo še za »Uptown Tour« v smeri Harlem, mimo Cathedral of StJohn the Divine….

NYC, nedelja 24. februar 2019

Nedeljsko dopoldne sicer prinese malce osvežitve z dežjem, vendar za kratek čas. Itak smo čas namenili za obisk Metropolitan Museum, popoldan (ob 14h) pa krenili v smeri Broadway-a, do Lyceum Theatre, kjer si ogledamo musical »Be More Chill«.

National Geographic Encounter (https://natgeoencounter.com/) se nahaja nedaleč stran, na voljo pa je voden ogled po temnih dvoranah, kjer ti s »cutting-edge« tehnologijo in drugimi efekti (tudi 3D) približajo svet oceanov in življenja v njih.

NYC, ponedeljek 25. februar 2019

Ponovno se zbudimo zelo zgodaj (6:30), verjetno zaradi urne razlike ….pa ker hodimo razmeroma zgodaj spat (med 20-21h po lokalnem času.

Danes koristimo Subway do Battery Parka. Vreme je sončno, vendar močno vetrovno, tako da si utiramo pot po cesti. Potrebujemo krepak zajtrk (privoščim si ameriške palačinke z javorjevim prelivom in kavo z mlekom, ki se jo že naučim pravilno naročiti (regular coffee with milk).

Po zajtrku v Battery Park-u se ob 10:50 vkrcamo na ladjico do otoka Liberty & Ellis Island. Kip svobode, ki je svoje mesto dobil po istoimenskem otoku Liberty Island, je res visok, pa vendar sem pričakovala da bo malce večji. Kip so američanom v dar namenili francozi v znak prijateljstva, predstavlja pa simbol svobode in demokracije, za nacionalni spomenik pa so ga proglasili leta 1924. Med soustvarjalci kipa je tudi francoski inženir Eiffel, ki je dizajniral železni skelet kipa.

Ladjica te pripelje do otoka in kdor želi izstopiti do kipa, mu je to omogočeno (ladjica počaka). Se splača, saj se na drugi strani otoka odkriva lep razgled na mesto New York.

Po povratku iz izleta z ladjico zadnje ure pred odhodom na letališče izkoristimo še za obisk dveh nakupovalnih centrov, Century21 in Macy’s.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.