V prvih dneh novega leta smo se druščina odpravili na Nanos, tokrat po manj znanih, sicer markiranih stezicah, vse do turistične kmetije Abram. Pot je bila enostavna in prijetna, zanimiva pa tudi zaradi samega srečanja z medvedom. Ki je seveda varno zaprt 🙂

Termin: 8.1.2022

Prehojena pot:
Kapelica Na konju – Turistična kmetija Abram Nanos (920m) – Eko koča Nanos – Podgrič (cca 11km in 4h aktivne hoje

Nanos-2022
Nanos-2022

Nanos je ena tistih pohodniških destinacij, ki jo pogosto uberemo tekom leta. In tudi sredi zime zna biti zanimiva, sploh če imaš to priložnost, da ti nekdo pokaže manj znano pot, ki se vije vse do Abrama in nazaj preko Eko koče na Nanosu. Snega je bilo v tem času še kar precej, glede na to, da že nekaj zim nismo ravno obdarjeni z bogato snežno odejo. Pa za tale del Slovenije tudi nisem pričakovala, da bomo gazili po snegu in nam bodo zimske gamaše celo zelo dobrodošle.

Nanos-2022

Vsekakor prava zimska idila in zanimiv pohod, na turistični kmetiji Abram pa nepričakovano srečanje s čisto pravim medvedom, ki ga imajo še od malega, ko je bil star komaj nekaj mesecev. Iskreno mi pogled na kletko z medvedom sprva ni takoj prineslo radosti in navdušenja, saj mi je bila prva misel “ujetništvo”. Glede na to, da imajo dovoljenje, da skrbijo za medveda in se je medo v vseh teh 25 letih kolikor je star (ne vem točno) že navadil, mora že biti prav tako kot je. Ne vem. V vsakem primeru je živ, saj mu je ob odstrelu matere grozilo enako.

Nanos-2022
Nanos-2022