3-dnevni oddih v eleganto umirjenem Medulinu, do rta Kamenjak in obisk skromnega Vodnjana, ki je obogaten z izvirno “street-art” umetnostjo. 

April in maj 2019 nam je že pošteno presedal po številu hladnih in deževnih dni, zato sem predlagala, da se malce umaknemo proti obali. Sicer nismo padli v objem pravih sončnih žarkov in toplega podnebja, pa vendar je bilo suho vreme z nekaj sonca in občasnim kratkotrajnim dežjem pravi balzam in nasprotje od nalivov, kot smo jih vajeni te dni.

Izbrala sem nam tokrat Medulin z nastanitvijo v Park Plaza Belvedere 4*, ki je res lepo urejen in predstavlja pravo udobje za ljubitelje hotelskega turizma. No, dve nočitvi v takšnem okolju nam je ravno zadostovalo, da se malce pocrkljamo (bazen, hrana) in raziščemo okolico v mejah, kot nam je dopuščalo vreme. Od hotela se ponuja prijetna sprehajalna pot okoli zaliva Bijeca (v vetrovnih razmerah raj za kajtanje) vse do Parka šuma Kašteja, kjer se nahaja Arena Medulin Campsite (trenutno še prazen)od tu dalje pa pot vodi celo do manjšega otočka, ki so ga s tem polotokom povezali z širšo betonsko potjo. Na obali je gostinska ponudba še skromna (beri – zaprte obalne restavracije), obiskovalcev je še zelo malo, tu in tam so nekateri trgovci že optimistično postavili na ogled svojo ponudbo, vabijo pa že na prve izlete z ladjico.

V tem okolišu je seveda TOP ponudba izlet z ladjico do rta Kamenjak. Prva ponudba je bila krajša 2-urna “panoramska” varianta (80 hrk/osebo), druga pa 150 hrk/osebo za cca 4-urni izlet z vključenim kosilom). Niti ene niti druga potem ni prišla v poštev zaradi vetrov na odprtem morju. Smo se pa zato do rta Kamenjak odpeljali sami (30 min od hotela). Ta je dolg 9,5km in širok 1,5km

Vožnja do ciljnega parkirišča na Rtu poteka po makadam cesti, za oznake so poskrbeli dobro, kot tudi za nemalo velikih skal, ki so jih odložili ob cesti – verjetno v izogib parkiranju, da v času visoke sezone preprečijo dostop na 4-ih kolesih. Itak pa je to odlična priložnost, da dosežeš rt s kolesom, čeprav se ponekod cesta tudi malce vzpenja in so na posameznih delih tudi malce večji kamni. Razgled s skalnih pečin na odprto morje je čudovit.

Na poti domov se ustavimo še v Vodnjanu, majhnem istrskem kraju, ki v tem času deluje res pobožno tiho in osamljeno, oblačno in rahlo deževno vreme ga naredi še bolj “žalostnega”, pa vendar se Vodnjan dokazano ponaša z izvirno ulično umetnostjo, s katero je več kot 200 umetnikov iz Evrope in sveta vse do danes poslikalo 19 pročelij starih mestnih stavb. Z našim sprehodom sem uspela poslikati cca 10, torej nam vse niso bile usojene, pa tudi pregnal nas je dež, kot da bi nas spominjal na odhod domov, kjer smo se hočeš-nočeš spet soočili z dežjem 🙂

Vodnjan

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)