Konec maja in v začetku junija je priložnost za vzpon do Matkovega škafa, kjer se vam ponuja eden lepših prizorov v naših slovenskih hribih – na zanimivo formacijo snega, ki jo ustvari voda, ki kaplja v razpršenih curkih iz skalovja nad njim. Vode pravzaprav ni veliko, pa vendar uspeva ustvarjati snežni kotel zavidljive globine. Naravna znamenitost – vredna ogleda, seveda s pravo mero pazljivosti. 

Matkov škaf je ena tistih pohodniških turc, ki sem si jo uvrstila na seznam želenih pohodniških izletov, pa do sedaj še ni bilo priložnosti ali pa sem preprosto tudi malo pozabila. Danes gre zasluga možu, da me je odpeljal tja gor in sva si ga lahko ogledala pobliže.

Datum; 28.05.2023

Izhodišče: Matkov kot

Razdalja: 9,78km

Vrh (Matkov škaf): 1480m

Višinskih metrov: 722m

Čas hoje: 2:55h

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Matkov škaf je naravna znamenitost, ki jo moraš obiskati v pravem času, tako kot narcise na Golici. Za vzpon do njega je primeren čas konec maja in začetek junija. In kaj zares je ta “škaf”? Pravzaprav samo en velik kup snega, ki ostane kot posledica zimskih plazov in obtiči v večjem skalnatem kotu pod Mrzlo goro. Spomladanske temperature naredijo svoje, sneg počasi kopneva in voda iz skalovja nad njim začne v curku padati na to veliko, več metrov globoko gmoto snega. Sčasoma se tako ustvarja odprtina, ki se veča in veča,…. in nastane formacija, ki res spominja na nek kotel. Tega ne opaziš, dokler ne prideš povsem do njegovega roba. In ko prideš prav pod skalovje, iznad katerega zaslišiš kapljanje (nežen curek vode) in se uzreš v smeri padajoče vode, ga uzreš. Na dnu škafa skalovje, okoli njega pa sneg, ki je povrhu tega še tako zanimivo zamazan, da spominja na krater. Res čudovita formacija, ki nam jo takole ustvari narava.

Matkov škaf

Okoli “škafa” sicer ni možno iti (je tudi nevarno), lahko pa ga po obsegu prehodiš recimo 2/3. Sneg na robu je stabilen, trd in nisem čutila nevarnosti, pa vseeno previdnost ni odveč.

Pri sestopu pa prav tako previdnost. Sneg je mehak in hvaležna sem bila, da sem imela dereze.  Kljub temu sem 1x padla na zadnjo plat, pa nič resnega….če je to plačilo za tisto, kar sem imela priložnost videti, je to res najmanj :-).

.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.