Otok Malta in Gozo privabita letno več kot milijon obiskovalcev. Spoznala sem, da ima ta odročna otoška državica nek poseben čar, čeprav mi je v tem času (na prestopu v novo tisočletje) delovala precej zanemarjeno in onesnaženo, ceste pa v dokaj slabem stanju. Otok zaradi svoje majhnosti ni primeren za več kot 14 dnevno dopustovanje, je pa tu prostor za vse tiste, ki si željno želijo nočne zabave in jim od dobre družbe in nočnega pohajkovanja po ulicah, barih in diskotekah ni mar ničesar drugega.

Za ogled otoka je bilo v tem času praktično najeti skuter, s katerim hitro raziščeš otok. Tamkajšni domačini in agencije, ki rastejo za vsakim še tako samotnim vaškim voglom, so polni besed in prospektov o tej in oni ponudbi, ki ti jo seveda prodajo “poceni”, tako da je njihova ponudba – joh in sploh- najugodnejša. Dejstvo pa je, da si z najemom enega od prevoznih sredstev (skuter ali avto), ob malce samoorganiziranosti, iznajdljivosti ter z nakupom zemljevida ali majhnega vodiča (npr. “Malta & Gozo – Thomas Cook”) ustvariš avanturo kar sam. V enem samem popoldnevu sva uspela z mopedom prepeljati iz severa na jug otoka, z avtom pa v enem dnevu lahko obideš pot okoli otoka in si hkrati, ob postanku, ogledaš še kakšno stvar.
Malto si bom zapomnila po tipičnih ribiških ladjicah, ki so pisano pobarvane in kot take ustvarjajo prav poseben videz majhnih vaških zalivov. Značilno znamenje so upodobljene oči Osirisa, egipčanskega boga podzemlja, ki so narisane na kljunu ladjice. In kakšne so cene na Malti ? Tako, kot povsod drugod – lahko uživaš v vlogi turista, ki si privošči vse najboljše in najdražje ali pa se razumljivo ozreš tudi na ceno in si omogočiš cenovno ugodne počitnice.

IZLETI PO OTOKU (dandanes je verjetno za videti še marsikaj drugega).

Popeye Village:
Gre za umetno ustvarjeno filmsko vasico na SZ otoka, kjer so leta 1980 snemali film o znanem risanem junaku Popaju. Tedaj je v glavni vlogi igral Robin Williams. Vasica sestoji iz 17 hišic, izdelanih iz lesa, ki so ga za ta namen uvozili iz Kanade in Nizozemske. Pogled na vasico v zalivu je zlasti zanimiv iz visokega obalnega predela.

Delimara:
Na jugu Malte (polotok Delimara) se nahaja čudovita obala, kjer ni čutiti množičnega priliva gostov, saj je kraj precej na odročnem mestu otoka in tako oddaljen od glavnih letovišč Malte. Voda je tu zares čista in presenetljivo modre barve, zato je kopanje na tem mestu še toliko večji užitek.

Tarxien Temples:
Gre za arheološki kompleks, kjer je na ogled bogata zbirka relikvij in sledi iz obdobja poznega neolitika.

Mosta Rotunda:
Ena od večjih rimsko-katoliških cerkva v mestu Mosta. Gradili so jo celih 27 let in leta 1863 je bila cerkev zgrajena v podobi, kakršno lahko danes občudujejo turisti. Menda pa lahko sprejme okoli 10.000 ljudi

 

 

Malta
Malta
Malta

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.