Termin: 23. – 27. april 2021

V pričakovanju spomladanskega sproščanja preventivnih ukrepov (C-19), smo se v aprilu 2021 razveselili novice, da agencije že malo bolj pogumno ponujajo počitniške pakete. Mediji so dobili novo zgodbo, mi pa smo sedli na prvi čarterski avion za Mallorco z zeleno epidemiološko sliko.

Na otok smo prispeli organizirano preko turistične agencije, ki je pripravila poseben program za aktivne.

O Mallorci:

Mallorca je poleg Ibize, Menorce in Formentere eden večjih otokov v Balearskem otočju (špansko Islas Baleares). Je otok sonca, raj za pohodnike in kolesarje in tudi tiste, ki si želijo zgolj počitniški oddih na eni od znanih, dolgih plaž. Povedali so nam, da si otok lasti kar precej tujcev, bodisi zasebnikov, bogatašev (kot npr. Michael Douglas, Pierce Brosnan, Boris Becker, Antonio Banderas, Phil Collins, Lenny Kravitz ….) kot tudi razni investitorji v hotele in druge turistične kapacitete. Središče otoka je Palma (glavno mesto), kjer je tudi največja koncentracija prebivalcev. Playa de Palma je plaža dolga 6km (od Can Pastilla do S’Arenal), najboljše pa si jo je ogledati kar s kolesom, s katerim lahko prevoziš lepo urejeno pot – tudi v smeri proti Palmi (midva sva naredila slabih 20 km). Pot je široka in posebej urejena za pešče in posebej za kolesarje in avtomobile, vendar morajo slednji upoštevati prilagojeno hitrost.

V času našega počitnikovanja je obalna cesta opazno samevala, prav tako pa tudi veriga nemalo hotelov, lokalov, pubov, ki samevajo zaprti zaradi posledic koronavirusa. Če pomislim na razsežnost nočitvenih, gostinskih, zabaviščnih, trgovskih in drugih kapacitet na tem področju, potem mora biti v normalni (nekoronski) poletni sezoni tu res živahno.

Mallorca je otok poln kontrastov, raj za kolesarje in pohodnike, katerim se ponuja 90 km dolga gorska veriga Serra de Tramuntana, ki smo jo obiskali tudi mi (2 pohodniška izleta). Najvišji vrh na otoku je Puig Mayor (1436m), ki pa je pod strogim nadzorom vojske, zato sam vrh ni dostopen oz. naj bi bil samo do neke višine. Na otoku je prisotna značilna sredozemska vegetacija, kar dokazujejo polja terasasto urejenih nasadov citrusov, oljk, mandljev….

Oddih na Mallorci je bil tokrat kratek (4-5 dni), zato pa ravno prav aktiven in po vseh koronskih mesecih zaprtosti hudo zaželjen. Pripravili so nam ogled glavnega mesta Palma, dva pohodniška izleta in obisk dveh gorskih vasic, ki ležita ob vznožju Serra de Tramuntana. Kar nam je ostalo prostega, smo izkoristili za najem kolesa in motorja ter manjše nakupe v tistih nekaj trgovinic, ki so že odprla svoja vrata (C-19).

V nadaljevanju opis dveh pohodniških izletov in obiska gorskih vasic Valdemosso in Soler.

Petek, 23.4.2021: Pristanek na Mallorci in popoldanski ogled glavnega mesta Palma

Po pristanku na letališču so nas razvozili do hotelov, ki so se nahajali nedaleč stran od letališča. Hotel smo imeli po sistemu “no name” in  nam je bil razkrit šele, ko smo se na letališču posedli na bus in se sestali s predstavniki naše turistične agencije. Lahko rečem, da je bil hotel soliden z malce slabšim nivojem hrane (predvsem večerje), kar preprosto moraš “oprostiti” ali bolje – sprejeti. So pač eni prvih hotelov, ki so nam v tem času odprli svoja vrata in lahko smo bili samo srečni in hvaležni. Hvaležni, da smo zdravi, da smo se lahko odpravili na pot, da lahko uživamo čare nove destinacije, slednje predvsem z pohodniškega vidika.

Ker smo torej izbrali “program za aktivne”; smo s prvo aktivnostjo začeli že kar na dan prihoda, in sicer s popoldanskim ogledom glavnega mesta Palme de Mallorca. Tu živi večina prebivalcev (več kot 0,5 mio prebivalcev, od skupno 890.000). Mesto je lepo, pečat pa mu daje predvsem mogočna gotsko- rimskokatoliška katedrala Santa María, pred katero je lepo urejen park dreves in umetno jezero.

Zapeljali smo se tudi mimo nekdanje borze La Lonja, kjer so se nekoč zbirali trgovci različnih dobrin. Vsekakor se je splačalo zapeljati tudi do gradu Castel de Beliver z lepim razgledom na obalni del mesta Palme in katedralo in se sprehoditi okoli palače Almudaina, danes v lasti španske kraljeve družine, ki velja za nacionalni spomenik.

Pot nas je zanesla še po mestnih ulicah, do mestne hiše in mestnega trga. Po daljšem sprehodu po mestu (14:30 – 19:15) smo se kar precej utrujeni vrnili v hotel, da se malce spočijemo in pripravimo na naslednji pohodniški dan.

Huraa!!

Sobota, 24.4.2021: Ogled gradu Castell Alaro in prvi pohodniški dan v gorovje Serra de Tramuntana

Po zajtrku se nas je skupina 7 pohodnikov + vodička s kombijem odpravila v smeri Palma – Alaro. Vozimo po precej slabi makadam poti do izhodišča Es Verger. To je lokalna gorska krčma, znana predvsem po ponudbi jagnjetine (logično zakaj toliko ovac naokoli) in se nahaja na polovici poti proti vrhu Puig de Alaró. Postreže nas stara, sključena mam´ca, ki kljub svoji starosti in utrujenosti ohranja nasmeh na obrazu, dobro voljo in streže gostom.

Pred Es Verger se nam pridružita 2 lokalna gorska vodiča, ki nas popeljeta do ostankov gradu Castell d’ Alaro, do vrha katerega smo potrebovali cca 1h50min. Enostavna pot po gozdu, na vrhu pa nagrada v obliki lepega razgleda na pogorje Tramuntana.

Nazaj grede nam vodič Albert pripravi presenečenje, saj malce skrenemo s poti in nadaljujemo po poti, po kateri pridemo do skalne votline. Najprej bi pomislil, da je pač manjša votlina, kjer bi se komot lahko skril kakšen slovenski medvedek. Pravzaprav je vanjo možno stopiti, le potrebno se je pošteno skloniti (manjši imamo prednost :-), narediti nekaj korakov, potem pa naenkrat stopiš na plano, kjer  uzreš tole:

Res prijetno presenečenje. Vrnitev v hotel z mislijo “kaj nas čaka naslednji dan”, potem ko nas je vodnik Albert že seznanil, da bo naslednji pohodniški izlet “more beautiful”.

Nedelja, 25.4.2021: Dopoldanski potep z motorjem (86km) in pohodniški izlet št.2 – tokrat na skrajni SV del otoka

Ker nam je bil dopoldan namenjen za prosto, sva se z možem odločila za 4-urni najem motorja. Tako sva se zapeljala mimo Palme proti zahodni obali do razgledne točke Mirador El Toro in zalivčka Cala del Mago. V kratkem času, ki nama je bil na voljo, sva naredila 86 km, potem pa se je bilo potrebno pripraviti za nov pohodniški izlet. Tokrat so nas odpeljali na skrajno SV del otoka, do koder prevozimo 76km. Izhodišče nam je rt Cap de Formentor, kjer se nahaja pohodniško področje Escada de I’Amo Joan Cerda.

V hrib krenemo po urejeni serpentinasti poti, pri čemer nam vodnik ni dovolil ubirati bližnjic, saj bi s hojo izven urejene poti prispevali k rušenju, s kamni urejene, poti. Najprej sem pomislila, da se malo heca, ampak njegov pogled je bil dovolj zgovoren. Na neki višini se je del naše skupine povzpel še cca 25min višje, pri čemer žal ne vem imena tega vrha. V nadaljevanju pa je sledil lepši del poti, saj so se nam vedno bolj odpirali široki pogledi na strmo obalo polotoka in širno morje, dokler nismo prišli na pot nad barvitim zalivom Cala Figuera. Postanek za nekaj obveznih fotoposnetkov:

Po nekaj hoje nas vodnik opozori, da se približujemo nevarnejšemu delu sestopa. Gre za pot, ki sicer poteka ob strmi kamniti steni nad tunelom, je pa res bolj slabo zavarovana. Sama sem si drznila narediti nekaj sekund posnetka, dokler je bilo še varno stopati, potem sem izklopila telefon in vklopila raje razum, saj se je potrebno na delu poti po strmih stopnicah navzdol malce skoncentrirati in obrniti s sprednjim delom proti steni. Na YouTube sem našla posnetek, kjer je pot, po kateri smo hodili, res natančno posneta – za ogled videa kliknu TUKAJ.

Pohodniški izlet smo sklenili zadovoljni, z novo pohodniško izkušnjo, in prijetno utrujeni.

Ponedeljek, 26.4.2021: Obisk gorskih vasic Soler in Valdemossa ob vznožju Serra de Tramuntana.

Dan pred odhodom domov je bil tokrat namenjen obisku dveh gorskih vasih, ki ležita severno od Palme de Mallorce ob vznožju gorovja Serra de Tramuntana.

Najprej se zapeljemo do Port de Soler, slikovite vasice, ki leži ob razgibani SZ obali in je znana predvsem po zgodovinskem tramvaju iz leta 1913, s katerim smo se za priokus tudi malce zapeljali.

V vasici je dokaj veliko pristanišče, marina pa ponuja turistom tudi izlete v sosednje izlete. Lokacija te majhne obalne vasice je v svoji zgodovini pogosto igrala odločilno vlogo. Ker je bila vasica vesčas ločena od ostale Majorke s pogorjem Tramuntana, so si morale pretekle generacije močno truditi, da so prišle do vode. Zato se je med tem pristaniščem in ostalim delom otoka razvila močna trgovina z različnimi dobrinami, seveda po zaslugi zgrajene, 27km dolge železniška proga, ki povezuje Soler s Port-om z ostalimi kraji otoka.

Iz vasice Port do Soler nas vkrcajo na starinski tramvaj, s katerim se malce zapeljemo med nasadi pomaranč in limon. Področje namreč slovi po ugodnih razmerah za rast pomaranč in drugih citrusov. Nasadi so tipično terasaste oblike z namenom učinkovitejšega poljedelstva in opazili smo jih marsikje. Če na naših vrtovih tipično rastejo jablane, potem so tu pomarančne tista stalnica, ki jih najdeš celo v mestu.

Ob 13h se z busom zapeljemo naprej do gorske vasice Valdemoso, ki je očarala tudi poljskega skladatelja Friderick-a Chopen, pa tudi literarnike. Otok si je za svojo počitniško destinacijo izbral tudi Pierce Bronsan in Michael Douglas. Mimo hiše prvega se tudi zapeljemo, na kar nas opozori lokalni vodič, ki nas je spremljal na tem izletu. 

Valdemosa je tipična vasica kamnitih hiš, ki imajo pretežno zelena polkna, vhode pa okrasijo z raznimi nasadi zelenolistnih ali cvetočih mediteranskih rastlin, med katerimi tudi tukaj kraljuje bungevilija. Če se objema z drevesom limonovca, je sožitje še bolj dovršeno…