Prijeten oddih ob švicarsko-italijanskem jezeru Lugano, natančneje v letovišču Porlezza, kjer bližina sosednih jezer (kot je Como) ponuja kar nekaj možnosti za dodatne izlete. Tudi na švicarsko stran, kamor se lahko zapeljete kar s kolesom. Če ga nimate s sabo, vam kot gostu dnevno pripada 2h brezplačni najem kolesa.

 • Termin: 18. -25. julij 2022
 • Ciljna destinacija: Porlezza ob italijanskem jezeru Lugano
 • Organizacija: v lastni režiji
 • Prevoz: osebno vozilo
 • Tip in lokacija namestitve: apartma v sklopu apartmajskega kompleksa Residence Porto Letizia, Via Prati 50, 22018 Porlezza

Video izsek kolesarske poti ob jezeru Lugano

O jezeru Lugano

V zadnjih dneh junija sem med iskanjem lokacije za družinski oddih imela v mislih dva ključna kriterija: da se nastanimo ob jezeru, nekje v Avstriji ali Italiji in da je nastanitveni objekt (apartma) prijazen za pasje štirinožce. Avstrijo sem nekako opustila in se s klikanjem po zemljevidu kaj hitro usmerila na italijanska jezera.  Odločitev je padla za jezero Lugano, ki leži med jezeroma Maggiore in Como. Po površini jezero Lugano meri 49 kvadratnih metrov, 67% ga leži v švicarskem kantonu Ticino, 33% pa v severno-italijanski regiji Lombardiji. Od jezera Lugano do jezera Como je le 13km poti z avtom (Porlezza-Menaggio), zato se enostavno lahko obišče oba jezera.

Nastanitev – Residence Porto Letizia

Na skrajnem SV delu jezera Lugano se nahaja letovišče Porlezza, kjer smo najeli apartma v sklopu kompleksa Residence Porto Letizia (Via Prati 50, 22018 Porlezza). Slednji zajema več vrst hišk različnih kategorij, zaradi zasedenosti in dokaj pozne rezervacije z naše strani smo dobili apartma nižje kategorije (ap. Valencia), ki je bil sicer povsem zadovoljiv. Slabost je bil nedelujoč Wifi in slab mobilni prenos podatkov, prav tako pa tudi to, da apartma ni bil opremljen s klimo.  Apartmajsko naselje je prikupno in bi ga predlagala, le pri nastanitvi se je potrebno res dobro pozanimati kakšen apartma dobiš.

JEZERO IN PLAŽA: Prednost celotnega apartmajskega naselja je vsekakor bližina jezera (100-300m), kjer je na voljo urejena plaža “Panama Beach”, obširna zelenica z naravno senco mogočnih dreves in veliko parkirišče. Za tiste, ki imajo raje komfort ob uporabi ležalnikov in senčnikov (oboje za doplačilo), je na voljo ograjeni del plaže “Panama Beach”, kamor kužkom ni dovoljeno, se pa z njimi lahko kjerkoli namestiš izven ograjenega dela pod drevesi, nedaleč pa je tudi manjši rt, kjer se večina ne kopa in je zato idealno, da na tem mestu kužki prosto tekajo in se kopajo v jezeru.

KULINARIČNA PONUDBA: V naselju je na voljo restavracija Osteria del Porto (za goste -10%), kjer je hrana povsem solidna (jedli 1x), vendar smo si raje privoščili kakšno večerjo v okoliških restavracijah, od katerih bi priporočila predvsem restavracijo Crotto la Giazzera, ki se nahaja tik ob jezeru malce ven iz Porlezza. Ker je bil apartma zadovoljivo opremljen, smo si hrano kuhali večinoma kar sami.

DODATNA PONUDBA (najem koles, supa, čolna, trekingi….): Kot gosti bi lahko vsak dan koristili 2h brezplačni najem koles, 1x tedensko pa tudi organizirajo brezplačno treking turo na enega od okoliških hribov / vrhov. Izposoja sup-a je 15€/h, na Bohinjskem jezeru menda 10€/h.

TRGOVINE: V naselju nisem zasledila trgovinic s spominki, oblačili ali kaj podobnega. So pa na soboto priredili ogromen sejem, na katerih so postavili stojnice vzdolž obalne poti,  izven predela plaže. Na njem si lahko kupil vse od A-Ž, največ pozornosti pa so seveda pritegnili ponudniki domačih jedi (sirov, pečenega mesa, medenih izdelkov, marmelad ipd).

Najbližja trgovina je Carrefour, vendar so cene kar “švicarsko navite” in kot mi je povedal vodič, menda švicarji radi prihajajo po nakupih hrane na italijansko stran. Ne vem koliko je v tem resnice, sva pa s hčerko odkrili še eno trgovino, do katere se je tudi potrebno odpeljati z avtom (3km), in sicer trgovina  Iperal Carlazzo (Via V Alpini, 59, 22010 Carlazzo CO), ki se nama je zdela cenovno bistveno bolj prijazna in z boljšo ponudbo živil.

Izleti v okolici jezera 

Okolica Lugana ponuja kar nekaj zanimivih izletov na italijanski in švicarski strani, ki jih lahko obiščete:

 • Sighignila – Balcone d´Italia: razgledna točka, do katere vodi vijugasta asfaltna cesta na meji med Italijo in Švico (opis spodaj)
 • Chiesa di San Martino: krajša pohodniška pot nad jezerom Como, južno od kraja Menaggio (opis spodaj)
 • Lake Como Adventure park (park za vse navdušence adrenalina, narave, plezalnih veščin in verjetno še kaj več);
 • kolesarjenje ob jezeru od kraja Porlezza do švicarskega mesta Lugano (prestop meje s kolesom brez težav); (opis spodaj)
 • Swiss Miniatur: miniaturni park v kraju Melide (Švica) površine 14.000 m2, kjer je na ogled 120 modelov, k v razmerju 1:25 upodabljajo najbolj pomembne stavbe, spomenike in transportna sredstva v Švici;
 • Splash & Spa Tamaro: 515km iz Lugana se na 10.000 m2 nahaja modernejši vodni park za vse navdušence vodnih radosti
 • Villa Carlotta: lep botanični vrt z muzejem, ki se razprostira na 70.000 m2
 • Grotta di Rescia – Claino con Osteno: jama, ki jo je skozi stoletja voda izoblikovala v čudovite tunele in formacije stalagmitov
 • Monte Bre: mestni vrh v švicarskem mestu Lugano, na katerega vozi vzpenjača
 • Rifugio San Lucio: pohodniška destinacija na meji med Švico in Italijo (nezahtevna pot ki vodi do vrha z le 1000 mnv, naprej pa se lahko doseže še vrh Mount Garzirola (2116m);
 • Cascate di Begna: krajša pohodniška pot iz vasice Begna, ki vodi do slapa Ponte Strolech (le 6km vožnje z avtom iz Porlezza in cca 40 min hoje)

Mi smo si dopust tokrat vzeli bolj na “easy”, v enem tednu pa izbrali 3 izlete:

Krajši treking nad jezerom Como  (do cerkvice Chiesa di San Martino):

Jezeri Lugano in Como obkrožajo hribi in kak treking tudi mora pasti. Vsako sredo za goste Residence Porto Letizia organizirajo brezplačno voden pohod (pogoj: lasten prevoz do izhodišča in vsaj 6 prijavljenih). Okolica ponuja kar nekaj pohodniških poti (npr.  Monte Galbiga, Rifugio San Lucio), tokrat pa smo se odpravili na Chiesa di San Martino. Imeli smo bolj turistično turo, ki pa z vrha pred cerkvico, na višini cca 650m ponuja lep razgled na jezero Como. Pot je enostavna in nezahtevna, nekaj časa poteka po gozdu, vse kar potrebuješ je pijača in udobna obutev. Pot do vrha terja cca 1h, nazaj pa recimo 40min.

S kolesom ob jezeru Lugano na švicarsko stran: Porlezza (ITA) – Lugano (CH); 37 km)

Ob jezeru Lugano, na poti Porlezza (ITA) – Lugano (CH), je del poti urejen posebej za kolesarje in pešče, nekje vmes pa se je vendarle potrebno priključiti glavni cesti, vendar več kot očitno so se max potrudili, da kolesarji dokaj varno lahko prekolesarijo vse do meje. S kolesom prevoziš tudi nekaj tunelov in načeloma svetilka ali luč na kolesu ni potrebna, saj ni prometa, tuneli pa tudi niso tako temačni, saj so zelo kratki.

Tudi midva z možem sva se s kolesom podala na švicarsko stran z izhodiščem v Porlezzi, kjer smo bili nastanjeni,  vse do švicarskega mesta Lugano. V eno smer je cca 14 km, ker pa sva še malo krožila s kolesom po mestu Lugano in naokoli, sva na koncu izmerila 37km in cca 450-500 višinskih metrov. Torej povsem enostavno, razen tisti del, ko se vračaš iz Lugana nazaj, saj je potrebno prevoziti nekaj poti navkreber:

Na “balkon italije” s čudovitim razgledom na jezero Lugano in Alpe

Gre za razgledno točko Balcone D’ Italia (Sighignola,1.314m), na meji med Švico in Italijo, do vrha katere vodi asfaltirana pot s kar nekaj ovinki. Pot je še posebej priljubljena tako med kolesarji kot motorist, prav tako pa med pohodniki, ki lahko dosežejo Balcone D´Italia po pohodniških poteh, ki so speljane z obeh strani meje. Na vrhu se nahaja manjši bar in cerkvica, pod barom pa je otroško igrišče, ki je blio postavljeno v spomin 36-letni Lauri Scotti, italijanski prostovoljki, ki je leta 1999, skupaj z 20 ostalimi prostovoljci in 3 člani posadke, umrla v letalski nesreči za čas vojaške misije na Kosovem. Svoje delo je opravljala kot tiskovna predstavnica nevladne organizacije Amici dei Bambini (Firends of Children), s katero so pomagali sirotam in družinam po zaključku vojne med Kosovom in Srbijo.

Kot sklepno misel lahko zapišem, da je oddih ob italijanskih jezerih res enkraten. Presenečena sem bila, da jezero Lugano ni tako množično obiskan, morda je razlog čas ali pa je to jezero vendarle malce “zapostavljeno” od prestižnega Como, kamor radai zahajajo petičneži, ki si lastijo kar nekaj vil ob obali ali v višje ležečih predelih. Vodič mi je ob eni od vil, ki smo jo zaobšli na naši pohodniški poti, hudomušno, vendar iskreno rekel: “Če se zgledujete po nakupu nepremičnine, potem kar pripravite 6 mio eur” 🙂

FOTO ALBUM – Porlezza in okolica (plaža)

FOTO ALBUM – Treking Chiesa di San Martino

FOTO ALBUM – Balcone D´Italia

FOTO ALBUM – S kolesom na švicarsko stran (Porlezza – Lugano)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.