Litija v osrčju Slovenije ponuja več, kot si mislimo. Kot nekdaj rudarsko središče, se danes ponuja kot odlično izhodišče za kolesarje, pohodniške poti, ima pa tudi precejšo kulturno-zgodovinsko dediščino in če najdete klopco ljubezni nad vasjo Vače, ste nagrajeni še s čudoviti razgledi..

Vače - klopca ljubezni

Reka Sava se tu vijuga med Posavskim hribovjem, Litijo pa je razdelila na levi in desni breg. In neglede v katero smer krenete, se v ožji in širši okolici Litije ponuja veliko priložnosti za izlet in aktivnosti: pustolovski park GEOSS, geometrično središče Slovenije, oglarska dežela, Rudnik Sitarjevec, znamenita klopca ljubezni s čudovitim razgledom na naselje Vače, ob cesti proti Kleniku razstava lesenih hrastovih skulptur – delo kiparjev ob koncu 80-ih let, pa seveda grad Bogenšperk (20km iz Litije). Jaz sem si izbrala postanek v Bogenšperku, naselju Vače in na geometričnem središču Slovenije

GRAD BOGENŠPERK:
Grad Bogenšperk smo do sedaj imeli vedno le za stop točko na naši kolesarski turi iz Domžal do Šmarjeških toplic. Sedaj (prvič) pa sem se le sprehodila okrog grajskega poslopja. Grad je v tem času (marec) v znamenju velikega števila cvetočih žafranov. Za gradom se nahaja prijetna terasa, zanimiva pa je tudi krožna trim steza v dolžini malo več kot 2km, ki poteka pod gradom, tako da se lahko malce potelovadi na 12-ih postajah. Ponudba gradu je pestra (poroke, grajska galerija, trgovina, vinska klet, cvetlični vrt, razni dogodki ipd.).

Grad Bogenšperk
Grad Bogenšperk

VAS VAČE in KLOPCA LJUBEZNI

Vače ležijo pod pobočji Zasavske gore in Slivne in so skupek večih naselij (Boltija, Cirkuše, Kandrše – del, Klenik, Laze pri Vačah, Mala sela, Podbukovje pri Vačah, Potok pri Vačah, Ržišče, Slivna, Široka Set, Tolsti Vrh, Vače, Vovše).
Področje je znano predvsem po posebni najdbi – vaški situli (bronastem vedru), odkriti konec 19.st. Pokrajina je tu res lepa, slikovita in dinamična. Prijetna za kolesarski izlet, pa tudi za sprehod ali kak pohod. Zaradi pomanjkanja časa sem tokrat krenila le po “poti do srca” – oz. klopce ljubezni. 

Vače - klopca ljubezni

Za dostop do klopce je najbolje avto parkirati na manjšem parkirišču pred Gasilskim domom Vače. Od tu se gre lahko po cesti nazaj in potem desno ali pa ob ograji pokopališča v gozd, kjer slediš simbolom rdečega srčka. Če izberete to pot, potem boste šli mimo ostankov fosilne morske obale. To je cca 3m visoka in 20m široka apnenčasta stena, v kateri so se ohranili redki sledovi školjk, kar danes predstavlja naravni spomenik in geološko znamenitost na Vačah.

Spodaj zapis iz informativne table o nastanku in ohranitvi fosilne morske obale :

Vače-fosilna morska obala

Od tu do klopce je le cca 15min hoje, na vrhu (pri klopci) pa se ponuja čudovit razgled na dolino in vesela sem, da sem ujela še zadnje sramežljive sončne žarke, ki so prav čarovno osvetlili pokrajino. Če me pot še kdaj ponese semkaj, si bom izbrala eno od pohodniških poti, npr. Zasavsko Sveto goro, Dom na Zgornji Slivni, Sveti Križ (Slemšek), krožno pot GEOSS ali arheološko pot Vače.

GEOMETRIČNO SREDIŠČE SLOVENIJE – GEOSS:
Do “težišča” Slovenije, ki predstavlja nekakšen simbol slovenstva, se zapelješ do naslova Slivna 40 (cca 13km severno od Litije), kjer se avto lahko pusti na označenem brezplačnem parkirišču, potem pa se do GEOSS-a sprehodiš le cca 10 min. Projekt GEOSS je nastal v letu 1980 na pobudo takratnega župana Občine Litije, na dan 18.6. ko so lokacijo uredili, pa je tudi občinski praznik. Na prostoru je postavljena slovenska zastava, slovenski grb, kamniti spomenik, mogočna lipa in urejena zelenica, kaj dosti drugega ni videti, je pa zato točka državnega pomena in kot taka res posebna znamenitost kraja.

Geometrično središče Slovenije
Geometrično središče Slovenije

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.