Sredi januarja sem se priključila 25-im pohodnikom PD Domžale. Društvo nam je začrtalo krožno pot na Slavnik, ki težavnostno ni bila zahtevna, je pa terjala 18km hoje. Lepa pot, ki bi jo bilo vredno ponoviti spomladi ali zgodaj poleti, saj razgledi sedežejo menda vse do Dolomitov.

Slavnik

Fotografija: Matjaž Škulj, PD Domžale, 14.1.2024

Slavnik
  • Izhodišče: vasica Prešnica (Sadjarstva Pečar, Prešnica 71, 6240 Kozina)
  • Pot: Prešnica – lovski dom LD Videž Kozina pod Glavico – Mišja Šoga (Hrpeljska gora) – planina Jegno – smer Grmada- SLAVNIK in spust – smer Kali Reb – Prešnica)
  • Cilj: Slavnik (1028 m)
  • Dolžina: 17 km /
  • Čas hoje: 4h 50min / Višinskih: 712m
Slavnik

Pot je lepa in uhojena, v tem času (sredi januarja) sicer brez snega, zato pa suha in verjetno dodobra prepihana, da ni bilo potrebno hoditi po razmočenih tleh. Narava ponuja nemalo grmičkov brinovih jagod (za vse tiste, ki sami pridelujete žgano kapljico – Brinjevec ali radi pijete gin tonik).

Razgled z vrha Slavnika seže vse do Nanosa in Trnovskega gozda, menda celo do Dolomitov, Istre in morja, vendar na dan naše ture nam je ponagajalo vreme in kaj dosti videti ni bilo. To je samo dober argument, da Slavnik obiščem ponovno, morda maja ali junija, ko prepihani vrh Slavnika odenejo travniki in preproge cvetočega sredozemskega rastlinstva. Pravijo pa, da se v teh gozdovih Slavnika nahaja bivališče volkov in divjih svinj, ampak ni bojazni za nevarnost.

 

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.