Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864m) je locirana na idiličnem mestu. Pot terja svojevrsten vzpon, ampak na koncu je poplačan s čudovitimi razgledi, ki pa se jih splača doživeti tako v poletnem kot zimskem času.  Pri slednjem uberite korake premišljeno in vztrajno, ne pozabite pa seveda na hrano in pijačo iz nahrbtnika, saj je pozimi koča zaprta.

  • Izhodišče: Dom v Kamniški Bistrici (601m)
  • Cilj: Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864m)
  • Višinskih metrov: 1303 viš.m
  • Prehojeno: 12,3km (poleti 2020) oz. 11km (dec 2022)
  • Čas hoje: 3-4h (v zimskem času še malo več)
Kamnisko sedlo
Kamnisko sedlo

Pot na Kamniško sedlo v izhodišču pri Domu v Kamniški Bistrici  je varna in lepo označena. V prvih dveh tretjinah poteka po strmi gozdni poti,  je pa dobro senčna, kar je v poletnem času še posebej dobrodošlo.  Med potjo ni večjih nevarnosti, le v zimskem času (dec 2022) smo pri prečenju pod velikim skalnatim previsom opazili velike ledene sveče, ki visijo navzdol ravno nad pohodniško potjo. Zato morda ni odveč na tem mestu občasno pogled usmeriti tudi navzgor, sploh če je zaznati otoplitev in obstaja nevarnost, da bi se kakšna ledena sveča odlomila in padla na sprehajalce (bog ne daj!!).

Ko dosežeš počivališče Pri Pastirjih, kjer stoji zasilni bivak, se gozdna pot počasi zaključuje in mimo ruševja kaj kmalu prideš na pot, ki vodi proti sedlu. Tu se je vsaj meni v zimskih razmerah malce upočasnilo, saj je snežna odeja že malce debelejša, koraki pa postanejo malce težji.

Če ti pogled uhaja na samo meglico, morda tudi malce motivacija pade, ampak ko jo presekaš in dosežeš višino, iz katere meglico že gledaš navzdol, je to eden najlepših zimskih prizorov.

Kamnisko sedlo

Koča na Kamniškem sedlu je locirana na idiličnem mestu s čudovitimi razgledi. V poletnem času se zna zgoditi, da ne dobiš mize, je pa tudi prav prijetno, če se preprosto uležeš v travo in uživaš dosežen vrh.  Žal pozitivne izkušnje s ponudbo hrane v koči nimam (julij 2020), pozimi pa je koča zaprta. Zato v vsakem primeru poskrbite, da imate v nahrbtniku kaj za pod zob in predvsem pijačo

Kamnisko sedlo

FOTO ALBUM –
Kamniško sedlo poleti

FOTO ALBUM –
Kamniško sedlo pozimi

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.