Čudovita pohodniška pot, malce zahtevna, pa zato z res lepimi razgledi na vse strani. Jerebico priporočam tistim, ki ste vsaj malo v kondiciji. Pa ker je edina pijača in hrana tista, ki jo boste imeli v nahrbtniku (na poti ni koč in kakšnih izvirov vode), si jo v poletnih dneh le vzemite za 6-7h hoje.  Kužke pa pustite doma – ta pot ni primerna za njih. Več v zapisu spodaj.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Cima del Lago (Jerebica, 2.126m) po višini sicer posebej ne izstopa, saj jih v Sloveniji premoremo kar lepo število, pravzaprav več kot 350. Posebnost je v tem, da se gora nahaja na meji z našo sosednjo Italijo, z vrha pa se odpira razkošen pogled na Rabeljsko jezero, mejni prehod Predel, Mangrtsko sedlo in na še mnogo drugih gorskih očakov Julijskih Alp. Za izhodišče za Jerebico lahko izberete Bele vode ali Možnico. Midva z možem sva izbrala prvo. Bujenje ob 5h in start v Belih vodah ob 7:30 se je izkazal za primeren, saj sva se domov (Domžale) vrnila ob 18:15. Seveda vračunana vožnja, postanek in osvežitev v Rabeljskem jezeru in pozno kosilo pri Kosobrinu v Kranjski gori.

  • Izhodišče: Bele vode (makadam plačljivo parkirišče, 8€/dan).
    Čas hoje: 7:30-15:15 (7h45min bruto, 6-7h neto).
    Višinskih metrov: 1.150m.
    Zahtevnost: delno zahtevna označena pot. Vzpon (in še posebej sestop) je kar zahteven. Podlaga je res dinamična in raznolika in na nekaj predelih nevarna zaradi vlažnih tal (skal) in tudi malce plezanja (ni jeklenic). Ravno zaradi slednjega ni primerna za pse. Na poti tudi nisva srečala niti enega pohodnika s psom, kar je pametna odločitev.
    Opis poti, ki sva jo izbrala: https://www.hribi.net/izlet/bele_vode_jerebica/1/420/5007
Jerebica

Po sestopu sva se odpeljala še do Rabeljskega jezera, da si ga ogledava še od blizu in ne samo z višine 2.126m. Mož se je naplaval, meni pa je zadoščalo, da sem si namočila le noge. Pravzaprav pa voda niti ni bila tako mrzla, kot mi je zatrjevala pohodnica na vrhu Jerebice. Poleg supanja, je plavanje (vsaj v času najinega obiska, sredi julija) povsem izvedljivo. Še na eno krepko kosilo na naši strani meje (Kosobrin, Kranjska gora) in domov.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.