Istanbul je veliko mesto, pa vendar je izvedljivo, da se ga lahko dodobra razišče tudi samo v 3 dneh. Z namestitvijo v starem delu mesta (v soseski Suleymanah) in z malce načrtovanja pred prihodom, je odkrivanje lepot Istanbula lahko povsem enostavno. 

Istanbul na vsakega popotnika naredi svoj vtis. Mesto je po svoji arhitekturi res veličastno, mogočno in unikatno. V njem se kulturno, arhitekturno in še kako drugače prepleta po eni strani staro in novo, po drugi strani evropsko in azijsko, ključni pečat pa mu brez dvoma daje vsakodnevna masa ljudi, ki tu živi, dela ali je le na krajšem obisku, kar ustvarja vtis, da bo mesto kmalu popokalo po šivih. Sprašujem se, kakšen je trend rasti prebivalcev Istanbula in koliko jih bo tu čez 10, 15 let.

Istanbul leži na dveh kontinentih in ima menda že več kot 15 mio prebivalcev. Si predstavljate, da bi prebivalce več kot 7 Slovenij natrpali v eno mesto? Vključiti se v promet kot voznik, je nesmisel. Od javnih prevoznih sredstev je najbolje koristiti metro ali tramvaj, saj imajo le-ti vendarle svojo začrtano pot in se jim moraš previdno izogibati, voznikom mestnih busov pa en velik poklon in “kapo dol” za potrpežljivost, saj se lahko iz enega na drug konec mesta voziš res zelo dolgo. Tudi vodni promet je dodobra zgoščen in ko mesto opazuješ s kakšne višje točke, lahko vidiš koliko vsega pluje po morju.

Kljub temu mesto ohranja svoj čar – z mogočnimi mošejami, palačami, parki, bazarji, uličnimi likovnimi mojstrovinami (za temi res rada oprezam), s ponudbo uličnih trgovinic, lokalnih gostilnic in restavracij s tradicionalno turško hrano in neskončno izbiro sladic, dnevnimi “klici” k molitvam, in še mnogo več. Ljudje so prijazni in všeč mi je bilo, da ulični prodajalci kot tudi tisti na Grand Bazaar-ju niso pretirano vsiljivi, kot smo do doživeli v Tuniziji ali Egiptu.

V mestu je na ogled še paleta ulične umetnosti (talnih, stenskih poslikav), ki jo morda marsikdo ne opazi. Jaz pa vedno rada oprezam za skritimi, manj obiskanimi uličicami, stenami, starimi vrati, polkni, …. na katerih je neznani ali znani avtor pustil svojo čudovito poslikavo. V istanbulu me je očarala predvsem poslikava širokih in dolgih stopnic, ki sem jo lahko ujela v foto-objektiv v le nekaj sekundah med vožnjo z busom. Kot sem kasneje pobrskala po spletu, gre za talno poslikavo, ki so jo študenti istanbulške univerze za likovno umetnost posvetili ustanovitelju njihove univerze. Res izjemno.

Istanbul2022
Istanbul2022

Istanbul v 3 dneh …

Sliši se malo za to veliko mesto, pa vendar smo si z namestitvijo v starem delu mesta (soseska Suleymanah) precej olajšali raziskovanje mesta, saj smo se do prvih ključnih znamenitosti lahko kar sprehodili (Galata Bridge, Grand Bazaar, Blue Mosque, …). Če si omejen s časom in da ne hodiš po mestu “tja-v-en-dan”, si je vendarle potrebno malce začrtati pot po mestu.

Istanbul ima menda skupno 39 okrožij, od tega 25 na evropski in 14 na azijski strani. Če si lociran s hotelom v starem delu mesta, se enostavno lahko veliko obišče kar peš (mi smo uspeli narediti 16km), novi del in ostale dele mesta pa seveda z uporabo javnega prevoza (prednostno tramvaj, metro). Na zemljevidu desno označujem naše točke postankov z ogledom ključnih mestnih znamenitosti.

DAN 1 (sobota 19.2.2022):

Hotel smo si izbrali v soseski Sultanahmet, torej v starem delu mesta, kar je zelo praktično za ogled ključnih zgodovinsko-kulturnih znamenitosti. Hotel Nusret Bey je bil zadovoljiv, priznam pa, da sem ob razmeroma visoki oceni na Booking.com pričakovala majčkeno več (večja soba in večja izbira zajtrka), pa vendar – tako kot vedno – pretehta čistoča in dobra lokacija. Pa moram pohvaliti njihovo prijaznost, saj so nam pomagali pri aktivaciji kart za javni prevoz (vnos HES Travel Code, ki je obvezna ob koriščenju javnega prevoza po mestu, z namenom, da te spremljajo v zadevi morebitne koronavirus okužbe; več – tukaj) in uredili rezervacijo večerne plovbe z ladjico po Bosporski ožini. Prvi dan nam je bil s soncem obsijan, kar smo izkoristili maksimalno in tako videli oz. obiskali sledeče znamenitosti:

 • Misir Carsisi (Egyptian Bazaar) ali bazar začimb, ki velja za enega največjih v mestu; 
 • mošeja Suleymaniye Camil in okušanje turškega čaja na strehi sosednjega bara “MiHR-i-SAH Teras”; 
 • mimo Istanbul univerze, kjer se na veliko prenavlja bližnja mošeja; 
 • kratek postanek pred mošejo Beyazit Camii
 • Grand Bazaar
 • Hagia Sophia Mosque, kjer si vzamemo čas in sprehodimo po njeni notranjosti;
 • Sultan 3.Ahmed Cesmesi (vodnjak na velikem trgu pred vhodom v palačo Topkapi), 
 • Gulhane Park, ki je res čudovit – z mogočnimi drevesi, iz katerih nas na naše presenečenje pozdravijo tudi prosto živeče papige; 
 • ob obali mimo Galata Bridge in Ataturk Bridge;
 • podaljšek do grške soseske Fener in stare judovska četrt Balat
 • in povratek do hotela s taksijem, kar je svoja izkušnja, kot sem že omenila na začetku.

DAN 2 (nedelja 20.2.2022):

Malce oblačno in delno sončno nedeljo smo se ponovno sprehodili proti Gülhane parku, kjer smo kupili vstopnico “Museum Pass Istanbul” po ceni 360 TRY / osebo (cca 23€), z njo pa imeli vstop v Topkapı Palace, ki je v 15. in 16. stoletju služila kot glavna rezidenca in upravni sedež otomanskih sultanov. Precej velika zadeva in po svoje zanimiva. S kartico pa smo lahko obiskali še Istanbul Museum of the History of Science and Technology in kasneje Galata Tower, ki se nahaja v novem delu Istanbula, onkraj istoimenskega mostu.

Na večer tega dne pa smo se odločili za izlet z ladjico “Orient Bosphorus” po Bosporski ožini, ki so nam ga uredili oz. priporočili kar v hotelu.

Gre za program z večerjo in plesom trebušnih plesalk (Bosphorus Dinner Cruise & Belly Dance Show), kar priporočam, če obiščete Istanbul. Hrana sicer je bila solidna, vendar brez presežkov, bolj nas je prevzelo vzdušje na ladji, pa razgreti gostje, ki so na isti ladji nekako zbrali iz vseh vetrov: Francozi, Afganistanci, Italijani, Azerbajdžani, Nemci  in še vsaj 10 omizij različnih narodnosti.

DAN 3 (ponedeljek 21.2.2022);

Nadaljevali smo z obiskom mesta onkraj Galata Bridge, kjer smo se najprej povzpeli na Galata Tower s čudovitom razgledom na mesto (velja prej omenjena Museum Pass Istanbul kartica), nato pa smo se z busom zapeljali vse do Büyük Mecidiye Mosque (Ortaköy Mosque). Tu v foto objektiv ujamem čudovito mošejo, v ozadju most (15 July Martyrs Bridge), moj foto arhiv pa mi obogatita še mladoporočenca (ženin in nevesta), ki sta na tej lokaciji imela poročno fotografiranje.

Istanbul2022

Pogled na mesto z višjih točk…

Istanbul si zaradi svoje velikosti zasluži, da si ga ogledaš tudi s kakšne višje ležeče točke. Verjamem, da je takšnih točk kar nekaj.

Mi smo ga uspeli občudovati z višje točke na 2 lokacijah:

S strehe bara “MiHR-i-SAH Teras“, nedaleč stran od otomanske mošeje Suleymaniye Mosque. V bistvu se kar malce skriva, zato navajam naslov: Süleymaniye Mahallesi, Fetva Yokuşu, Elmas İş Hanı, 34134 Fatih in ga res toplo priporočam. 

Z vrha Galata Tower: do vrha se povzpneš z dvigalom, pa malo še po stopnicah, kjer se ti odpre čudovit razgled na Istanbul. Nazaj grede se splača iti peš po stopnicah, saj so po nadstropjih na ogled razstave različnih predmetov, zgodovinski zapisi, fotografije iz pogreba Ataturka, seveda pa te ta spust navzdol vodi tudi mimo kakšne prodajalne.

Skratka kar nekaj videnega in obiskanega za 3 dni, za kaj več pa si je seveda potrebno vzeti še kak dan več. Nam je bilo več kot zadosti – zaužiti utrip tega gigantskega mesta, ki očitno nikoli ne spi.  Turčija poleg velikih mest, kot je Istanbul, ponuja veliko. V to smo se prepričali sami na naših preteklih potovanjih po Turčiji – klikni na razdelek TURČIJA.