Ko poklepetaš s prijatelji ob 20 let starem portovcu in obujaš spomine na skupno (študentsko) potovanje v letu 1998 (cilj Expo98, Lizbona), ni za nas prav nič nenavadno, da v naslednjih dneh že preverjamo ponudbo letalskih kart, najdemo primerni termin in se odločimo za odhod. Tokrat za ciljno destinacijo – GALICIJO na skrajno SZ delu Španije. Mene je prepričala in bi se v prihodnje z veseljem in brez pretiranega razmišljanja ponovno vrnila. Argumente za to predstavljam v zapisu spodaj. 

Galicija je čudovit košček španskega ozemlja, ki smo jo v vseh teh letih (ne vem zakaj) preprosto prezrli. Ponuja veliko, ob razmeroma nizkem budgetu smo videli veliko, sem pa tudi dobila občutek, da nas tu ravno ne “ožemajo” preveč za denar (parkiranje, vstopnine za ogled lokalnih znamenitosti, ponekod pravi kulinarični užitki za malo denarja in ob velikih porcijah…). Če bi čas dopuščal, bi skočila še na otoke (z ladjico iz pristanišča Vigo na Illas Cies), preiskusila kakšno pohodniško pot (kot jo na tisoče “camino” pohodnikov), našla nadomestilo mrzlemu Atlantskemu oceanu, odkrivala skrite kotičke galicijske obale po zahodni in severni strani, in verjetno še kaj več …

 

  • Termin: 16.7.-23.7.2018
  • Letalo: Rynair (Bologna – Vigo)
  • Rent-a-car: Avis (Renault Clio);prevzem na letališču Vigo
  • Prevoženih: 1.542 km (v smeri urinega kazalca: Vigo – Pontevedro – Paseo Pedras Negras – Santiago de Compostella – Castro de Baroña – Cascada de Ezaro – Cape Finisterre – A Coruna – As Catedras Beach – Cabo Burela – Punta de Fucino do Porco – Las Medulas – Ourense – Verin – prečkanje špansko portugalske meje do mesta Porto – Viana do Castelo – Castro de Santa Traga – povratek v Vigo.
  • TOP3 znamenitosti glede na videno in doživeto: Paseo Pedras Negras, Santiago de Compostella – katedrala, Santiago de Compostella – La Ciudad de la Cultura de Galicia) in As Catedrais Beach (ob oseki !!!)
Galicija-Spanija

Ponedeljek 16.7. (prihod v mesto Vigo in namestitev)

Za izhodiščno letališče smo izbrali Bologno, ker je precej vplivalo na ceno letalske karte. V zakup smo torej vzeli , pač še nekaj dodatne vožnje in iz italijanskega letališča z nekaj zamude vzleteli ob 19:30 (predvideno ob 17:45). Pristanek v Vigo točno ob 22:00. Po prevzemu rent-a-carja na letališču se namestimo v preprostem hostlu (A Xesteira, 146 Avenida Castelao, 36690 Arcade), ki je več kot očitno obiskan predvsem s strani pohodnikov, ki romajo tod mimo. Kopalnica se sicer deli z ostalimi, sobe čiste, zajtrk pa samopostrežen v osnovni obliki, sicer pa v prikupno opremljeni kuhinji.

Torek 17.7. (mestece Pontevedro, sprehod po čudoviti obalni poti Paseo Pedras Negras in obisk mesta Santiago de Compostella)

Ob 9:30 odhod iz Arcade, prvi kilometri pa nam že ponudijo pogled na pohodnike, ki ubirajo korake po Jakobovi poti oz. El Camino de Santiago, prikupne kamnite hiške na stebrih (kašče), rimske mostove,…. Držimo se lokalnih, starih cest, ker je bolj verjetno, da opazimo kakšno lokalno znamenitost. Sledi postanek v Pontevedre s sprehodom po starem mestnem jedru, nato pa mimo Playa de Lanzada, tipični primerek masovno obiskane plaže. Ustavimo se na Paseo Pedras Negras, kjer se sprehodimo po urejeni leseni potki s čudovitimi razgledi na razgibano kamnito obalo, coffe time v mestecu Padrone, nato pa ob 18h smer Santiago de Compostella, kjer se najprej ustavimo za ogled La Ciudad de la Cultura de Galicia, v katerega so verjetno vložili precej EU sredstev (kamen, ki se bohoti v vsakem cm2 stavbe). V Santiago de Compostella si ogledamo veličastno katedralo, sprehodimo po mestu ter namestimo v hotelu Lux, kjer udobneje spimo kot večer poprej. Nahaja se v samem mestnem jedru in na”walking distance” do katedrale.

Sreda 18.7. (Castro de Baroña, vodni slap Cascada de Ezaro, Cape Finisterre)

Namesto hotelskega zajtrka, ki ga tudi nismo doplačali (8 eur/osebo), si privoščimo okrepčilni obrok v bližnji mestni caffeteriji, nato pa GPS nastavimo za povratek na obalni del, kjer se najprej ustavimo na Castro de Baroña in nato smer Cascada de Ezaro in Cape Finisterre. Za spanje najdemo prikupno hišo sredi gozda (Casa Rural Costa Da Egoa), kjer nas preseneti obilna ponudba hrane za res malo denarja. Večerja za 17eur/osebo je vključevala predjed, glavno jed, sladico, 1 pivo in kavo. Pri glavni jedi pa poudarek na veliki količini okusno popečenega mesa (8 kosov za 2 osebi), soba (1+1) pa 64 eur z vključenim zajtrkom.

Četrtek 19.7. (do španskega Stonehedge-a” in stolpa Torre de Hercules v mestu A Coruna)

Danes prevozimo 400 Km v smeri A Coruna, kjer se sprehodimo do “španskega Stonehedge-a” in stolpa Torre de Hercules, vendar se nanj ne povzpnemo (3eur/osebo), ker bi morali čakati vsaj še 1h, saj spuščajo po skupinah za max 30min.

13:30 nadaljujemo pot po severni obali Galicije, da ulovimo pravi “timing” za oseko, ki odločilno vpliva na obisk spektakularne obale As Catedrais Beach. Dostop do obale in klifov vodi po stopnicah, vstopnine ni, je pa potrebna registracija, ki smo jo za skupino opravili kar ONLINE (vstop s QR kodo). Pozno kosilo v bližnji restavraciji La Yenka Restaurant. 20:00, postanek v Cabo Burela za še en “spust drona” ter nočitev v hotelu Boa Vista, v kraju Viviero.

Pozno kosilo v bližnji restavraciji La Yenka Restaurant. 20:00, postanek v Cabo Burela za še en “spust drona” ter nočitev v hotelu Boa Vista, v kraju Viviero.

Petek 20.7. (dan v znamenju pohodništva /Punta de Fucino do Porco in krajši postanek na lokaciji rudnika zlata Las Medulas)

Obisk rta Punta de Fucino do Porco, ki je prišel na vrsto na ta dan, smo si verjetno predstavljali, da bo to nekaj, kar se ustaviš ob cesti in malce hodiš do tja. V bistvu pa smo porabili kar 2h če ne več, da smo po vijugasti poti prišli do konca rta, kjer se sicer ponuja lep razgled na morje in okoliško obalo, na zadnji točki pa kot da bi se nekdo pohecal z nami…po stopnicah navzdol do skrajnega roba rta, kjer se ti na zadnji stopnički pred tabo “postavi” neka betonirana stena in…to je TO. No, vsekakor je pot zanimiva in po svoje vredna obiska, samo v vročem soncu obvezno na pot s plastenko vode in pokrivalom. Ob 14:30: zapuščamo severno obalni del in vozimo proti jugu v smeri: Vilalba – Lugo – Ponferrada.

Za kratek čas se ustavimo na lokaciji, kjer je bil nekoč največji rudnik zlata rimskega imperija. Ob prvem pogledu na mogočne rdeče gorske vrhove sem najprej pomislila, da sem prišla na divji ameriški zahod. Pravzaprav Las Medulas ni posledica narave, ampak v veliki meri posledica pohlepa rimljanov, ki so poceni delovno silo gnali v izkopavanje kamnitih predorov, da bi prišli do plasti zlata, ki se je skrival v gorskih usedlinah.

Sobota 21.7. (mesto Ourense in skok na portugalsko stran do mesta Porto)

Po dolgem jutranjem spancu (spim do 10:30) krenemo v mesto Ourense, da si privoščimo zajtrk. Sprehod po mestu nam ponudi še nekaj priložnosti za foto posnetke. Ob 13:30 krenemo proti špansko -portugalski meji (Ourense-Verin), potem ko se pri zajtrku odločimo da vendarle gremo še do Porta, ki simbolično zaznamuje motiv za naše skupno potovanje.

Mesto Porto ponovno očara, kot pred 20 leti: barvite hišice zgrajene na vzpetinastih terasah obrežja reke Duoro, veličastni most Ponte Luis, utrip uličnega dogajanja, ki ga ustvarjajo glasbeniki, prodajalci izdelkov domače obrti, umetniki, množice turistov, ki uživajo kulinarične dobrote obalnih restavracij….

Nedelja, 22.7. (Viana do Castelo, Castro de Santa Traga, povratek v Vigo)

Iz apartmaja v mestu Porto, moramo odhod iz mesta časovno zamakniti, saj zjutraj ugotovimo, da so nam ponoči vlomili v avto (razbita sprednja stranska šipa), kar ni terjalo za nas materialno izgubo, zato pa smo izgubili 1-2h za urejanje formalnosti (prijava na policijo, menjava renta-a-carja na Avis afiliali v kraju Moreira.  Z identičnim modelom vozila pičimo v smeri Santuário de Santa Luzia. Gre za svetišče oz. poseben verski objekt, grajen v čudovitem bizantinskem stilu v kraju Viana do Castelo. Dostop z vozilom je enostaven po sicer malce vijugasti cesti, vendar moraš imeti malo sreče, da v času večjega obiska dobiš parking mesto čisto na vrhu. Do vrha pa menda vozi turiste tudi vzpenjača.

Pozno popoldan (ob 17:30) prispemo do mesta A Guarda, kjer se ustavimo za kratek čas, da si ogledamo keltsko utrdbo in vasico Santa Trega. Od tu se ponuja lepa razgled na Atlanstki ocean in sosednjo portugalsko obalo.

Nočitev pa tokrat presežek – v Hotel Axis Vigo, ki je verjetno prednostno namenjen za poslovneže in morda kongresni turizem. Z M. dobiva lepo sobo s predprostorom,v katerem se nahaja pisalna miza.

Poizvedba za obisk otokov Cies Island žal ne obrodi sadov, saj bi morali rezervacijo opraviti več dni prej (omejeno število sedišč na ladjicah).

Ponedeljek 23.7. (zadnji dan namenjen ogledu mesta Vigo – s turističnim busom)

Pred odhodom na letališče se nama je zdelo praktično, da si mesto Vigo na hitro ogledava še s turističnim busom, ker hoja po vseh teh točkah mesta bi bila precej utrudljiva, ne bi pa tudi bilo pametno izgubljati čas in zamuditi odhod letala. Na busu smo imeli  angleško voden ogled mesta (slušalke) in 2 postanka po 10 min, kar je bilo ravno prav za spoznavanje mesta.

Vigo

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.