Jesenski čas nam je (bil) letos že tako naklonjen z lepimi sončnimi dnevi in zakaj si ga ne bi podaljšali še za nekaj pravih sončnih dni s plavanjem v morju. Poletna Norveška nam je širokosrčno ponudila najboljše vremenske razmere in obilo možnosti za aktivno odkrivanje osupljivih lepot norveške narave. Pa vendar prija tudi malce lenarjenja pod toplim soncem, plavanje v morju in se prepustiti vodenim ogledom na izbranih izletih.

Odločitev za Egipt je prišla kot sklep po hitrem pregledu turističnih ponudb ob ključnem pogoju, da se na izhodiščno letališče tokrat ne vozimo v sosednje države. Ponudba Kompas Holidays (hotel + letalo) je bila sprejemljiva:

 • Termin: 27.10. – 2.11.2019
 • Izbran hotel: Sharm Resort Hotel (ki se s ponudbo in prostorskimi kapacitetami povezuje s hotelom Sharm Plaza)
 • Letalski prevoznik: Fly Egypt (Ljubljana – Sharm el Sheik)
 • Viza za vstop v Egipt: naj bi bila obvezna, vendar mi jo na letališču nismo plačali (za Sharm el Sheik neobvezna), se pa potrebuje v kolikor se odločite za izlete na daljše destinacije iz Sharm el Sheik oz. če potujete v Kairo ali Luxor. Priporočam, da se o tem predhodno posvetujete v agenciji.
 • SLO predstavnik na lokaciji hotela: DA, v okviru turistične agencije ETI potovanja d.o.o. (https://www.etipotovanja.si/)
 • Koristne informacije: https://www.etipotovanja.si/pocitnice-v-egiptu/koristne-informacije/
 • DODATNI IZLETI & DOŽIVETJAIzleti se gibljejo po sprejemljivi ceni, najdražji pa so seveda tisti z letalom v Kairo, Petra, Jeruzalem. Po sestanku s slovensko predstavnico smo se odločili za 3 vodene izlete (lokalni vodiči !!) in dva izhoda iz hotela v lastni režiji, ko smo šli obiskat večerni Soho in Naama Bay.

O IZBRANEM HOTELU ( Sharm Resort Hotel)

Po ponudbi M-Holidays smo izbrali hotel Sharm Resort hotel iz verige Red Sea Hotels (www.redseahotels.com), ki se z razpoložljivimi kapacitetami (plaža, restavracija, animacija, ponudba hotelskih trgivinic) povezuje s hotelom Sharm Plaza. Kljub 5* (po naših kriterijih za 3-4*) lahko rečem, da je to povsem običajni hotelski kompleks, ki ti nudi več kot zadovoljivo ponudbo. Ponudba hrane (all incl.) je v redu, ni pa kakšnih hudih presežkov in tudi ponudba dneva je bolj ali manj podobna naslednjemu dnevu. Zahtevni gurmani bi verjetno zapisali svojo kritiko, meni osebno je zadostovalo, da je bilo na voljo dovolj pisane (sveže ali skuhane) zelenjave, stročnic, jedi iz žara… pogrešala sem le sveže sadje, zato sem bila tista, ki sem posegala po sadnih dekoracijah na preveč sladkih tortah in pecivu. Obljubljeni Wifi sicer ni deloval, zato je praktična rešitev, da že na letališču opraviš nakup SIM kartice (Orange SIM kartica s prenosom podatkov za 16 GB je omogočala odlično delujoč Wifi).

Hotelska ponudba se seveda kaj hitro razširi preko zaposlenih, ki ti na plaži in v okolici ponujajo snorkling izlete, večerne zabave z izbranim večernim menujem proti doplačilu (1x smo izbrali libanonsko večerjo za le 5€ na osebo), masaže in … celo usluge Dr.Fish (terapija telesa z ribicami, ki ti menda zgrickajo vso odvečno kožo in si spiljeno prerojen). No 3.dan sva klonila ponudbi paketa 2×2 masaž za 30min in od cene 25€/osebo (1.dan) prišla na ceno 15€/osebo. Ja, v Egiptu se ne sme pozabiti na čar barantanja in presrečni so, da si vzameš čas za pregovarjanje in pogajanje. Imajo tisto osnovno vrlino prodajalca, ki začne prodajati ob prvem “ne”.

Naša lokalna doživetja – ali KAJ lahko počnete v Sharm El Sheik ?

POTAPLJANJE (vodeno; 2:2)

Potem, ko naju mladenič na plaži zaplete v pogovor in nama začne ponujati še potapljaško izkušnjo, se najprej upiram. Pa ne toliko zaradi dejstva, da ti želijo spet nekaj prodati, kot bolj iz mojega (zmotnega) prepričanja, da to ni zame, da je nevarno, da ne bom znala… In me je takoj začutil. Ponudi mi najprej poskusni potop z jeklenko v bazenu, da preiskusim dihanje z ustnikom in jeklenko na svojem hrbtu. Kar je bilo seveda povsem enostavno, ni pa bilo tistega preiskusa, ko se ti zaradi globine pojavi pritisk v ušesih.

S tem sem se soočala nekaj ur kasneje, saj sva potrdila in vplačala tisto slabo urco od priprav do prihoda iz globin. Opreme je kar nekaj, predvsem pa je zelo težka, zato so mi fantje vse skupaj nesli do plaže. Pred tem so nama podali samo še nekaj osnovnih smernic potapljanja in znakov pod vodo. Ko sem se z vso težo opreme potopila pod vodo, me je moški kar nekaj časa (morda 2 min) držal pod vodo, verjetno zato, da sem se navadila vse opreme in ujela svoj umirjen ritem dihanja z dihalko. Po navodilih sva se z M. prijela za roki, on pa je zaplaval nad nama, da naju je postopoma spuščal v globino. Roke niso smele iti po svoje, zgolj noge, saj bi se sicer hitreje zadihala in bi vplivalo na dihanje. Kaj kmalu (po 2m) sem že začutila tisti neprijeten ušesni pritisk in sem takoj pokazala znak, da bi šla gor, mojster mi pokaže znak, da naj se primem za nos in pihnem. Sprva malce nerodno, vendar mi je hitro uspelo sprostiti napetost v ušesih in sem plavala naprej, občasno pa sem le še nekajkrat nežno pihnila skozi nos in je šlo. Šli smo globlje in nekako sem se hitro sprostila, ubrala ritem dihanja in poskušala čim manj opletati z glavo, rokami … tam spodaj smo bili cca 20-30 min in vsa moja pozornost je bila vsaj prvo tretjino časa usmerjena v lastno dihanje in bolj ali manj uspešno izenačevanje pritiska. Potem sem se sprostila in svojo pozornost usmerila tudi na lepote koral in ribe. Moja prva potapljaška izkušnja je bila vsekakor pozitivna in jo toplo priporočam.

SOHO (v lastni režiji)

Soho je zabaviščno-nakupovalno središče, ki zares zaživi šele v večernih urah. Od našega hotela oddaljen 9km, ga je najbolj primerno doseči s taxijem. Po danem nasvetu smo se sprehodili do izhoda iz našega hotelskega resorta in se odločili za prvega voznika, še danes pa nisem povsem prepričana ali je bil pravi taksist ali ne, saj na vozilu nisem opazila oznak. Za vožnjo do Soho Square (9 km) smo plačali 200 EGP (10 €), za nazaj pa 150€, ko smo se usedli v modro bel taxi.

Za dostop na ulično promenado Soho Square je potrebno mimo kontrole, kjer ti pregledajo vsebino torbice. In potem se mirno sprehodiš po ulicah mimo pisane ponudbe trgovin, pubov, vse do osrednjega parka, kjer ob polni uri (prišli ob 20:30) vklopijo vodni show Dancing Fontaine. Lepo, vendar že videno v Dubaju, s katerim se vsekakor ne morejo jih kosati.

V okolici kaj dosti drugega kot ulične slikarje, glasbenike, prodajalce sladkih jedi in ponudnike šiš, ni videti. 2h je bilo dovolj.

CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)

Naša SLO predstavnica nas je v večernih urah (ker podnevi je mesto dobesedno mrtvo) najprej popeljala do enega tipičnih bazarjev, ki samevajo ob glavni cesti prosti staremu delu Sharm el Sheik-a in odkrito priznala, da imajo z njimi dogovor (beri in razumi: provizija za dostavo turistov Smile).

Povzemam pa še nekaj informacij, ki smo jih dobili na busu preko naše predstavnice, ki nas je popeljala po mestu Sharm el Sheik:

 • mesto Sharm el Sheik je staro 51 let, torej še razmeroma mlado in ima 350.000 prebivalcev, od tega tu živi 180 slovencev (večinoma tisti, ki so se odločili investirati v nepremičnine, ki jih oddajajo in tudi sami prihajajo na počitnice);
 • v Egiptu je 80% muslimanov, vsega skupaj pa 104 mio prebivalcev, ki živijo na 4% ozemja (96% Egipta so puščave)
 • tudi tu velja kruta usoda deklic in dečkov, saj do 6.meseca starosti obrežejo vse dečke, deklice pa po prvi menstruaciji (zaradi dogovorjenih porok, da denar ostane v družini).
 • Na zaroko, ki traja 2-3 dni mora biti povabljenih najmanj 250 gostov, pri poroki (ki traja1 teden) pa je cca 500 povabljenih.
 • zakonski stan muslimanom dovoljuje imeti 4 žene (vendar vsaki mora nuditi enako materialno blaginjo, sicer ga žena lahko toži)
 • Naserjevo jezero predstavlja v Egiptu ključno naravno danost, saj oskrbuje deželo z elektriko in s prepotrebno vodo v času suš. Če bi se kdo odločil škodovati Egiptu, bi bilo Naserjevo jezero prva tarča. Jezero je bilo poimenovano po vladarju Naserju, ki je prišel na oblast po odstranitvi kralja (v 60-ih letih)
 • v bližini Sharm el Sheik gradijo Sinajski muzej (drugi za egipčanskim v Egiptu), ki bo odprt konec 2019 (torej priložnost za potnike, ki še načrtujejo počitnice v Egiptu).
 • Vse mošeje v Egiptu financira država, koptske mošeje pa državljani sami.
 • Doma moški in ženske vedno molijo v ločenih prostorih.
 • samo v Egiptu obstaja Koptska kristijanska vera , ki jih prepoznamo po tatujih križa na zapestju . Koptski kristijan se mora poročiti do 30.leta (če se žena ne najde, je vedno tu kakšna sestrična). Ločitve NI med koptskimi kristijani
 • povprečna starost prebivalcev v Egiptu je 71 let, 40% doživi 104 let,
 • do 25 let morajo fantje opraviti vojaško obveznost. Dolžina le-te je odvisna od dosežene izobrazbe. Če nima izpolnjene vojaške obveznosti in se to ugotovi, ga lahko doleti smrtna kazen.

Ogledali smo si 3 mošeje: El Salam (ki so jo zgradili samo v 30-ih dneh za predsednika Abdel-Fattah al-Sisi), Al Mustafa Mosque in Al Sahaba Mosque, ki je ena najbolj znamenitih in mogočnih.

V programu pa je sledil še obisk trgovine z začimbami in parfumi Mr. Herbs, ki se nahaja nasproti AlSahaba mošeje. Ponudba je pestra, zato se odločiva, da če že pustimon nekaj denarja v Egiptu, potem je vsekakor bolj vredno, da ga nameniva za začimbe, čaje in dva parfuma, v vrečko dodam še mentol v obliki kristalov, saj me je presunil močan vonj iz kozarca, ki so nam ga dali vsem za povonjati. V kozarcu vroče vode je prodajalec raztopil samo za majhen delček mentolovega kristala (v velikosti polovice arašida). Ko se ta raztopi v vodi, so hlapi tako močnega vonja, da je vsakega skoraj vrglo nazaj. Zadeva je primerna za inhalacije v primeru dihalnih obolenj, vnetega grla in kašlja.

NAAMA BAY (v lastni režiji)

Tako kot Soho Square, smo se en večer sami zapeljali še do Naama Bay-a (cca 7 km stran od našega Sharm Resort Hotel). Taksisti so kot vsi ostali seveda pravi lisjaki. Postavijo ti neko ceno in obljubijo, da te pridejo nazaj iskat (seveda, prav tam ob tej in tej uri bo čakal na nas, z našim vnaprejšnim plačilom). Seveda je vedno pravilo; znižuj ceno in plačaj samo v eno smer. Če smo do Soho Square (cca 9km) plačali 200 EGP (cca 10 €), smo tokrat do Naama Bay (7 km) se spogajali za 140 EGP (7€). Naama Bay je predel Sharm el Sheika, za katerega bi pomislil, da so se na eno mesto spravili prav vsi, ki tako ali drugače ustvarjajo nočni utrip mesta (gostinski lokali, pubi, kadilnice šiš, trgovci….). Ni enega tekočega metra, kjer pred tabo ne skoči nekdo in te prepričuje, da ima najboljše spominke, obleke, šiše, plavalne pripomočke, začimbe, sadje, nakit, hrano, igrače…. Povrh vsega začinijo svojo prisotnost na glavni promenadni ulici še z močno navito glasbo iz zvočnikov in vide-i na uličih ekranih.

NACIONALNI PARK RAS MOHAMMED (snorkljanje)

Med vplačanimi izleti je bil tudi poldnevni izlet v nacionalni park Ras Mohammed, ki leži na repu Sinajskega polotoka, da se podamo na snorklanje. Območje parka obsega 480 kilometrov neokrnjene obale in tisto, kar smo lahko videli s čolna, je bila pravzaprav mešanica kamnitega sveta in prostranih puščavnih površin.

Pobrali so nas iz cca 3 hotelov in imeli kar lepo skupino. Teh je bilo na naše presenečenje še več, saj smo v marini opazili še veliko drugih motornih čolnov, kar dokazuje da so lokalci iz tega naredili dober biznis. Režim imajo dobro postavljen in vsak lokalni vodiči je odgovoren za svojo skupino, ki jo vodi do ladje z lastnim imenom. Po njej so nas tudi klicali, ko smo bili vsi v vodi (npr. Gazalla III).

Z nami je šla tudi lokalna vodička, ki nam je sicer v zadovoljivi angleščini pojasnila potek izleta (2 postanka, kosila in 3.postanek za še eno snorkljanje ali počitek na ladji). Vsakemu so dali, kar je potreboval (masko, plavutke, rešilni jopič in skupaj smo v vodi izgledali kot omamna vaba za kakšnega morskega psa :-). Brez heca, tudi v teh vodah bi se lahko pojavil, na njegov račun pa se je pohecal tudi naš potapljaški vodnik na ladji, ko nam je pojasneval pravila uporabe opreme, skakanja v vodo, plavanja v skupini in pokazal osnovne znake za sporazumevanje v vodi. Eden med njimi je tudi znak za “opazil sem morskega psa” (stegnjeni prsti nad glavo) in potem nam je rekel. “Then you can say goodbye to your group” :-). Smešno, res….

Izlet je bil predvsem prijetna popestritev počitnikovanja v Egiptu in priložnost za druženje, glede na videno “pod vodo” pa bi lahko rekla, da so bili koralni grebeni na plaži našega hotela podobni, če ne celo lepši – seveda tudi ob dejstvu, da smo tam plavali v nižji globini. So pa nam ponujali še podobni izlet, vendar na otok Tiran.

QUAD RUNNER (vožnja po peščenih poljih s štirikolesniki – voden izlet)

Tovrstno zabavo sta si privoščila Marko in Kaja, jaz sem to idejo raje opustila, potem ko sem med informacijami o tem 2-3 urnem izletu prebrala, da ni primeren za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. No, menda je bilo zabavno. Kaja (15,5) se je tudi sama preiskusila v vožnji štirikolesnika, mlajši otroci morajo biti v spremstvu staršev oz. v dvojicah 1odrasel + 1otrok. Oblačila so primerna dolg rokav in dolge hlače, zaprta obutev, sončna očala in ovratna ruta (puščavski prah). Cena za par (najem enega štirikolesnika) je bila 35€.