Nedeljo 1.5.2011 smo si s prijatelji izbrali za izlet proti Primorski. Sama sem se namesto pohoda odločila za kolesarjenje po trasi opuščene železnice v Krajinskem parku doline Glinščice, vsi ostali pa za vzpon na Slavnik (1108m), katerega izhodišče je v vasi Podgorje, nekaj kilometrov južno od Kozine.

Mojo kolesarsko turo sem začela na parkirišču v Podgorju, kjer pohodniki štartajo svoj vzpon na Slavnik, na pot Krajinskega parka pa sem vstopila na odcepu glavne ceste Kozina–Koper za Klanec.  Celotna pot krajinskega parka poteka na območju Občine Hrpelje – Kozina in sosednje občine Dolina v Italiji.  Sama sem prevozila le del poti, od občine Kozina – Hrpelje do Doline (San Dorligo della Valle), torej: začetek v vasi Podgorje – Prešnica – Klanec pri Kozini – nato smer za Ocizla in Beka – prečkanje meje v zaselku Botač (Botazzio) – Sant Antonio in Bosco – Bagnoli – San Dorligo della Valle (IT).

Kolesarsko-sprehajalna pot je makadam cesta, ki je na določenih predelih tudi precej kamnita, zato je gorsko kolo z debelejšimi gumami več kot potreben. Cesta je dovolj široka, tako da ni ovir niti za sprehajalce niti za kolesarje, ki se en drugemu umikajo. Še posebej se mi je zdel zanimiv tisti del poti (pred prečkanjem meje), ki sem ga prevozila skozi “tunelčke”, vdelane v mogočno skalovje. Od tam se ponuja čudovit razgled na slovensko obalo z dobro vidnim morjem. Zares moj cilj ni bila Italija. Ker se je pot vila stran od glavne asfaltne ceste, niti nimaš občutka, kje se zares nahajaš. Le 2x je bila prekinitev kolesarsko-sprehajalne poti, ki seka lokalno cesto, tako da si lahko odčitaš ime kraja.  Da sem “prestopila” k sosedom, sem posumila, ko so me nekateri prijazni sprehajalci in kolesarji začeli pozdravljati z “Buon-giorno ” 🙂

Pot na slovenski strani (predvidevam, da bi z nadaljevanjem kolesarjenja prišla nazaj v Slovenijo) ponuja menda še veliko lepega za videti. Takole piše na spletni strani občine Hrpelje-Kozina:

” Lepo urejena sprehajalno-kolesarska pot in druge pešpoti, ki so speljane skozi pestro krajino z ilirskim, sredozemskim in alpskim rastlinstvom, vodijo do jam s starodavnimi napisi ter do izvirov in razglednih točk z edinstvenim pogledom na Tržaški zaliv. Izredno slikovit je tudi 36-metrski slap Supet, ki včasih pozimi poledeni. Ostanki rimskega vodovoda, razvaline gradu Lorencon in Muhovega gradu ter starih mlinov in cerkev svete Marije pričajo o bogati zgodovini teh krajev.”

Vsekakor dobra ideja, da se vrnemo semkaj še 1x. Kolesarska pot je primerna tudi za otroke, dolžino poti pa si itak lahko vsak odmeri sam.

Več o vzponu na Slavnik na Markotovem blogu: 

 http://imedi.si/blog/jeanmark/2011/05/01/slavnik-1028/.