Djerba, pravljični otok Orienta privablja ogromno število turistov, v planiranje družinskih počitnic pa se mi je v misli vpletla leta 2005. Ko sem tako brala in slišala vse naj naj o tem afriškem koščku ozemlja, sem se odločila, da zberem nekaj informacij o tem otoku, pa da imamo pri dveh malih puncah (v starosti 1,5 in 5 let) tokrat hotelsko udobje z animacijskim programom. In bilo je res prav fajn. Brezkrbno, zabavno, sproščeno.

O Djerbi:

Djerba je največji otok severne Afrike in predstavlja enega od otokov 1300 km dolge tunizijske obale. Je pretežno ravninska (najvišja točka meri komaj 55m nad morjem). Po površini meri le 520 km2 (29 x 28 km). Največje mesto na otoku je Houmt Souk (17.000 preb.), ki je hkrati največje trgovsko in prometno središče. Drugo največje mesto je Midoun (7.000 preb.)

Prebivalstvo Tunizije in s tem Djerbe je zelo homogen narod, vendar se v njih pretaka več vrst krvi: berberska, rimska, vandalska, arabska, španska, turška in afriška. Ljudje so zelo prijazni, gostoljubni in radodarni ter družabni. Med pomembnejše vrednote uvrščajo poroke (ki jih menda praznujejo več dni), družine in otroke. Na Djerbi živi okoli 120.000 prebivalcev

Po verski pripadnosti je 90% tunizijskega prebivalstva muslimanske vere, ostalo so krščanske in židovske manjšine.  Na otoki so mojstri kulinarike (po mojem vsak turist prinese domov kakšen kilogramček več J). Vendar pijača (sokovi) so preveč umetnega okusa in presladki.

Na Djerbi je vsekakor nekaj »pravljičnega«, čeprav je po svoje še zelo skromna in preprosta. Izven zelenih hotelskih resort-ov je pokrajinsko puščavna, na cestah pa pogosto opaziš konje in druge domače živali, medtem ko so kamele itak nekaj tipičnega za Afriko, s tem da jih intenzivno koristijo za pritegnitev turistov (jahanje, fotografiranje, božanje — za vsako od tega pričakujejo plačilo). So pa ljudje še posebej temperamentni in polni energije, ko se z njimi spustiš v barantanje na lokalnih tržnicah. Na ulicah trgujejo z vsem mogočim, pretežno z izdelki, ki so rezultat pridnih rok, najde pa se tudi kaj iz uvoza. Vsekakor so njihovi tipični izdelki preproge, vezenine na tekstilu, poslikana keramika, rezbarski izdelki, lončene posode ipd. Osebno me je na Djerbi očarala arhitektura hotelov in tudi njihovih domov. Kupolasti nadstreški, oboki in belina zidov daje zares topel in še bolj komforten občutek. Prav tako me je prevzela slikovitost ponedeljkovega trgovanja v Houmt Souk-u.

Nastanitev (izbran hotel): Hotel Vincci Djerba Resort ****, www.vinccitunisia.com

V hotelu, kjer smo bivali je bilo prijetno, skoraj pravljično in tistih nekaj dni smo se počutili res kot gospoda iz 1001 noči. Ko smo ob odhodu izpolnjevali anketni list o zadovoljstvu nad nastanitvijo in hotelskimi storitvami nismo našli nič večjega, nad čimer bi se bilo vredno pritoževati.  Izbira hotela je bila vsekakor odlična. Hotel z 4 zvezdicami (na Hrvaškem bi ga tretirali za 5*) nam je nudil več kot odlično udobje in dobro počutje.

Storitve, ki smo jih bil deležni: polni penzion, otroci v mini club-u ALL INCL (kar pomeni 1 dopoldanski in 1 popoldanski prigrizek, ter stalno na voljo sok in voda). Dobili smo družinsko sobo (2 sobi s povezanimi vrati), ki jo sicer nismo pričakovali ampak zgolj 2 posteljno sobo s pomožnim ležiščem in otroško posteljico.

Prednosti:

  • velik bazen za odrasle in večji bazen za otroke s toboganom
  • okusna hrana (samopostrežni sistem) in brezplačna pijača (zajtrk – sokovi, kosilo in večerja – 1 liter vode na vsaki mizi, Sprite, Fanta, CocaCola. Vino, Pivo, sokovi – na »pipco«)
  • udobne sobe in kopalnica s kadjo in fenom
  • brezplačni ležalniki in senčniki ob bazenu in na plažu (pomembno, da na plažo prideš dovolj zgodaj, sicer so lahko zasedeni)
  • dovolj animacije za otroke, ki so imeli v miniclubu (neglede na izbrani in plačani penzion storitev ALL INCL.)

Slabosti:

  • Malo predaleč do plaže – peš in čakanje na vlakec (bi rekla da več kot 500 m, kar je omenjeno v prospektu agencije), sicer pa kopanje na plaži niti ni bilo kaj prida zaradi trave v morju in nadležne mivke
  • slabo splakovanje vode v WC-u (v sobi !!)

Hotel je vsekakor primeren za družine z otroci ter seveda tudi vse ostale, ki se lahko udeležijo izletov (sicer prenapornih za otroke, mlajše od 6 let), kot na primer Tataouine – Chenini (z džipi skozi rimski nasip, do slanega jezera, do mesta Tataouine in berberske vasi Chenini).

Kaj dosti se nismo gibali izven hotela, saj smo kot družina z majhnimi otroci imeli dovolj animacije in zabave preko hotelske ponudbe. Smo pa vseeno preiskusili jahanje kamel in šli na ogled krokodilje farme, kar je bilo puncam zelo zanimivo.

Ogled krokodilje farme

21.decembra 2002 je bila na otoku Djerba otvoritev novega krokodiljega parka. Kulturno-turistični kompleks so poimenovali “Djerba Explore“. 6000m2 parka je posvečeno 400 krokodilom (Crocodylus niloticus), ki merijo od 1,5 do 2,5 m in so bili na Djerbo pripeljani iz Madagaskarja. V parku so uredili prijetne in varne sprehajalne poti, tako da si obiskovalci na nekaterih točkah ogledajo krokodile zelo od blizu. Posebej je treba omeniti stekleno pročelje (stavno), ki so jo zgradili posebej za krokodile, da jim v mrzlih zimskih nočeh lahko nudijo posebej ogrevan prostor. V parku so ob sprehaljnih poteh na večih mestih nameščeni plakati z večjezičnimi opisi in informacijami na temo krokodilov, o njihovem življenju v naravnem okolju in življenju v parku. Park je hkrati tudi odlična priložnost za izobraževanje in študije. Študenti tunizijske univerze pripravljajo razne statistične raziskave o rejenju krokodilov zadnjih nekaj let ter druge podobne raziskave.

** Opomba: Fotografij iz teh počitnic žal ni na voljo, saj se nam je na poti pokvaril domači fotoaparat. Na Djerbi smo kupili fotoaparat (mislim, da celo za enkratno uporabo), ki pa je bil seveda zelo slabe kvalitete in temu primerne tudi fotografije.

Djerba2005
Djerba2005
Djerba2005