Ob ligurski obali se razprostira pet vasic, ki so prepoznavne predvsem po svoji barvitosti in legi, saj so na nek način prikupno stisnjene med obalne pečine in idilično locirane ob zalivih. Nad vasicami so terasasto urejeni vinogradi, nasadi oljk in limon, med njimi pa so urejene in ustrezno vzdrževane pohodniške poti. Obisk Cinque Terre je vsekakor odlična izbira za ljubitelje pohodništva, morja in dobre hrane. In četudi sva imela na voljo le 2 dni, sva uspela obiskati vseh 5 vasic (cca 22 km in 1300 viš.m), dodatno obiskati še mestece Levanto, ob povratku domov pa se na hitro ustaviti še v Bologni za kratek ogled znamenite cerkve, do katere vodi strma cesta, ki je bila del kolesarske tekme Giro´di Italia.

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

  • Termin (3 dni):  petek 7.4. (odhod po službi) –  ponedeljek 10.4.2023 (odhod po zajtrku v smeri Bologne)
  • Namestitev: 3x NZ, Green Quiet Affittacamere, Località Puin 1067, 19020 Pignone (cca 15min vožnje in 9.5km do obale)
  • Ciljna destinacija: Ligurska obala s 5 vasicami Monterosso, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore, Manarola
  • Prevoz: lastno vozilo, na destinaciji koriščenje javnega prevoza (vlak, ladjica)
Cinque Terre

IZBRANA NAMESTITEV (Pignone):
Ko sem nama iskala namestitev na Booking.com, so se cene kar hitro dvignile, zato sem gledala za malce bolj odročno lokacijo, kjer bi lahko pustila avto brez potrebnega parkiranja, ki tu ravno ni poceni (tudi več kot 3€/h) . Z izbiro družinskega hotela Green Quiet Affittacamere, sva bila povsem zadovoljna. Kljub temu, da je od obale Monterosso oddaljen 9,5 km, je za nočitev več kot primeren. Lastnika svojim gostom ponujata nočitev z zajtrkom in pa prevoz s hišnim kombijem do obale (cca 15min vožnje po vijugasti asfaltni cesti za 2,5€/osebo v eno smer).

O NACIONALNEM PARKU CINQUE TERRE  IN OBISKU PETIH VASIC:
Nacionalni park Cinque Terre leži na zahodni italijanski obali med mestoma Genovo in La Spezio in se uvršča  na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. V tem parku leži 5 slikovitih vasic, ki ležijo vzdolž 120km dolge Ligurske obale, nad njimi  so terasasto urejeni vinogradi in nasadi citrusov, med vasicami pa je speljanih in urejenih 48 pohodniških potiTudi vegetacija ne ostane neopažena, ki pa mora biti še toliko bolj izrazita v času cvetenja. V vasicah domačini večinoma nimajo dostopa do svojih domov z avtom. Do nekaterih stanovanjskih enot vodijo ponekod samo strme stopnice, ali pa se vhod nahaja le korak stran od ulice, ki je lahko speljana navkreber ali navzdol. Si res ne predstavljam, kako si tu prenašajo težka bremena v svoje domove ali ko si opremljajo dom s pohištvom. Verjetno živijo zelo minimalistično, kot so minimalistične tudi zelenice (če sploh so na voljo) okoli stavb, zato večinoma zaslediš zasaditve v  v lončnicah ali koritih.

Na kratko o 5 vasicah, ki so vsaka po svoje vredne ogleda:

Monterosso Al Mare:
Vasica Monterosso je bila najino izhodišče in leži ob kar dolgi obali, kateri poseben pečat daje 14m visok kip Neptuna (boga morja), ki so ga nekako vdelali v skalo na skrajnem robu plaže Fegina. Kip je brez rok, kar je posledica bombardiranja v času II. svetovne vojne, ga pa skoraj ne morete zgrešiti, če se nahajate ob velikem, edinem parkirišču ob plaži. Ker za kipom stoji nekakšna vila, deluje hkrati kot neka posebna arhitekturna dekoracija celotnemu objektu. 

Vernazza:
To je prikupna vasica z barvitimi hiškami in ozkimi uličicami, terasasto urejenimi nasadi trt in s pridihom lokalne gostinske ponudbe. Tu sva obiskala stolp Castello Doria (Ruins of Doria Tower, Vernazza), kjer je potrebno plačati vstopnino 2€ z možnostjo vzpona na vrh stolpa

Corniglia: 
Ta vasica mi bo v spominu ostala predvsem po železniški postaji in 383 stopnicah, po katerih se je treba povzpeti navzgor, od koder se štarta pohodniška pot z oznako 587-586 (via Volastra) protu vasici Manarola.

Manarola:
Manarola je sicer lepa vasica, ki ji dajejo pečat klifi vseh velikosti in oblik in iz katerega menda tudi skačejo v vodo. Je pa bilo ogromno ljudi in posledično so bili zato tudi vsi lokali in restavracije polni, zaradi česar mestece izgubi malce šarma.

Riomaggiore:
To je najbolj južna vas v Cinque Terre, le 2 minuti vožnje z vlakom od Manarole. Mesto se vzpenja po grebenih s pogledom na morje. V spominu mi bo ostal po slabi izkušnji z naročenim kosilom in po tem, da sem se malce izgubila, ko pa sem le našla uličico, kjer je treba nadaljevati pohodniško pot, pa sem “plačala” s strmin vzponom. Več v nadaljavenju pod “DRUGI DAN”.

KAKO SVA SPLANIRALA DVA DNI ZA POHODNIŠTVO IN S TEM OBISKALA VSEH PET VASIC?
Glede na to, da sva v Cinqe Terre prispela na petek pozno zvečer (odhod po službi ob 14h, prihod ob cca 20:30), sva imela 2 polna dneva za obisk 5-ih vasic. Namestitev nad vasico Monterosso se mi še danes zdi čist fajn odločitev, saj je bilo tako praktično obiskati vse vasice, celotno turo pa sva si splanirala za 2 dni:

PRVI POHODNIŠKI DAN (10km in 650 višinski metrov):

Po najbolj znamenitih poteh (Monterosso – Vernazza in Vernazza – Corniglio), za katero je potrebno imeti Cinque Terre Card. 

Pot med vasicama Monterosso in Vernazza (v dolžini cca 5km) je zelo dinamična, slikovita in vodi tudi mimo vrtov domačinov. Terja tudi nekaj stopnic, pa vendar je lepo speljana in urejena – vse v skrbi do narave in tudi brezdomnih muc, ki so jim ob tej poti celo uredili  domovanje v zavetju skal in dreves. Očara pogled na krošnje dreves, katerih veje se upogibajo od živo rumenih limon (morda celo drugih zvrst citrusov, saj so se mi nekateri zdeli preveč veliki za limone). Karkoli že raste, je vse skupaj nedostopno rokam pohodnikov, bodisi zaradi strmega terena bodisi zaradi varno ograjenih področij teh nasadov.  V Vernazzi se po 5km hoje prileže kakšna pijača, saj je gostinska ponudba kar bogata, dodatno pa se je tu praktično še povzpeti na stolp Castello Doria, od koder se ponuja čudovit razgled na okoliške griče, posejane s terasasto urejenimi vinogradi:

Iz Vernazze sva krenila proti  vasici Corniglia  in se od tu potem vrnila z vlakom nazaj. Ob tem sva padla v masovno gužvo, na vlak pa vstopila med predzadnjimi, saj so se vrata za nama komaj zaprla. Vožnja, ko smo bili na vlaku stisnjeni kot sardele, je na srečo trajala le 3 min.  Za povratek v Monterosso sva se tokrat odločila za ladjico (15€/osebo; Manarole – Monterosso), ki je hkrati odlična priložnost, da si ogledaš vasice že z morja

DRUGI POHODNIŠKI DAN (12km in 630 višinskih metrov):

Po res lepi vinorodni pohodniški poti nad vasicami Corniglio – Manarola  ter Manarola – Riomaggiore ter obisk mesteca Levanto. 

CORNIGLIA – MANAROLA:
Po zajtrku se z vlakom odpeljeva do Corniglie, kjer sva za prvo ogrevanje prehodila najprej  383 stopnic, ki vodijo od železniške postaje do izhodišča za pričetek poti od vasice Corniglia (via Volastra) do vasice Riomaggiore. Ta vinogradniška pohodniška pot terja malo pozornosti in sledenje številčnim oznakam, ki si sledijo takole: Corniglia → 383 stopnic → 587-586 (via Volastra) – 502 (Sella Galera)-531 (via Riomaggiore). Lahko rečem,  da je to res čudovita pohodniška pot med vinogradi, s čudovitimi razgledi na obalo z višine cca 350 m. Terja sicer tudi nekaj strmih vzponov in spustov, kot je med oznakama 586-502 (Sella Galera). V Manarolo (iz smeri Corniglio) sva prispela ob 13:15,  obratna smer pa zna biti malce naporna, saj je spust do Manarole kar strm, tako da so se mi mimoidoči, ki so nama prihajali nasproti, kar malce zasmilili. Če bi se temu izognili, torej pot med vasicama Corniglia  in Manarola pričnite pri prvi.

MANAROLA – RIOMAGGIORE in obisk mesteca Levanto:
Po dolgem in strmem spustu iz Manarole sva se odločila, da pot kar nadaljujeva še do Riomaggiore, kjer bi imela kosilo. Zato sva krenila po označeni poti št. 531, ki se v Manaroli prične pri kamnitih stopnicah, kjer pa sva se z možem (ki je bil pred mano) izgubila. Zato previdno, da ne naredit moje napake. Ko v Manaroli opazite oznako 531 in se podate po stopnicah navzgor, NE krenite naravnost po ulici (ta vas pripelje do zaliva), ampak takoj po zadnji stopnici zavijete levo v ozko uličico, ki te popelje v “radost” – v res res strmo kamnito pot, ki je že skoraj plezalna :-). Za voljo kolen mi je vedno lažje iti navzgor kot navzdol, zato sem to vzela kot izziv. Seveda pa vsak vzpon terja tudi spust, ki je tu speljan po kamnitem stopničastem terenu (pohodniške palice so dobrodošle).

Po kosilu v Riomaggiore se ob 16h odpraviva na vlak proti Levanto, ki pa pravzaprav ni nič posebnega. Ker je bila velikonočna nedelja, sva naletela na eno lokalno povorko s tolkači na bobne in metalci zastav. Sicer pa vasica po cenah sodeč zna biti v Cinque Terre  “low-budget” destinacija (če pomislim, da sem za hladno testeninsko solato, 2 sladici, 2 kavi, vodo in Coca Colo Zero plačala manj  (15€) kot za 1 kos lososa s skromno prilogo v Riomaggiore (17€), ki povrhu sploh ni bil okusen.

Ob 17h povratek z vlakom Levanto – Monterosso.

TRETJI DAN – ob povratku iz Cinque Terre še hiter obisk Bologne

Če imaš ob povratku na voljo le še 1/2 dneva, ker je pred tabo 6-7h vožnje, sva se odločila najprej za mesto Parma, potem pa premislila in raje krenila za Bologno. Zelo na hito je padla ideja, da si ogledava mogočno cerkev Santuario Madonna di San Luca, ki se nahaja na idilični lokaciji –  na vzpetini, do vrha katere vodi strma asfaltna pot, ki je bila tudi del kolesarske trase Giro d’Italia. Na velikonočni ponedeljek je bila to malce zgrešena odločitev, zato sva z avtom prispela le na vrh in se zaradi zasedenih parkirnih mesti spustila takoj nazaj. Uspela sem narediti nekaj foto posnekotv, pravi prikaz lepote te cerkve pa morda v tem YT posnetku.  

Bologna

V vasicah Cinque Terre nisva izgubljala časa za obisk lokalnih trgovinc,  kjer ponekod tudi navijejo cene. Ker pa sva vseeno želela opraviti nakup italijanskega Pesta in njihovih testenin in ne izgubljati časa z iskanjem restavracije na praznični velikonočni ponedeljek, sva se ob povratku odločila za obisk nakupovalnega centra Shopville Gran Reno (Via Marilyn Monroe, 2, 40033 Casalecchio di Reno) malce izven strogega centra Bologna in s tem rešila več stvari (kosilo, brezplačno parkiranje in nakup želenega). Nakupovalni center je arhitekturno zelo lep, z bogato ponudbo trgovin in tudi “food- cornerji”. Če se mudite kdaj v tem koncu, ga priporočam za shopping.

 

Bologna

VPRAŠANJA O CINQUE TERRE, KI SO SE VAM MORDA PORAJALA OB ZGORAJ PREBRANEM

Ali je nakup Cinque Terre Card  (CTC) obvezen?
Da, nakup CTC je obvezen, če se želite podati peš po dveh najbolj znamenitih pohodniških poteh (Monterosso – Vernazza in Vernazza-Corniglia). Nakup kart je možno opraviti preko spleta, midva pa sva nakup opravila kar v Monterosso, blizu železniške postaje. In nikar ne tvegajte, da bi šli na pot brez CTC , saj so jih preverjali na 2 mestih (žal pa ne vem, kakšne so posledice, če te zalotijo brez karte). Kakšno CTC kupiti? Ljudje sicer kar kupujejo 2-dnevno karto z vsem, kar sodi zraven: pristojbina za urejene pohodniške poti, vodene oglede (ki jih omenjajo nekako “pogojno” oz. “depending on the planning”), neko bus povezavo, brezplačno uporabo WC-jev (ki jih nisem opazila, sicer pač koristiš naravo ali kak lokalček, ko prispeš v vasico,  nižjo ceno vstopnice za muzej Civic Museums v mestu La Spezia (drugič, tokrat raje v naravo). Pred nad nakupom se morate torej odločiti, ali boste med vasicami hodili, jih obiskali zgolj turistično, sami ali z majhnimi otroci (torej dostop z vlakom). Zato sta na voljo dve vrsti kart: CTC samo trekking ali CTC trekking + vlak, cene pa se gibljejo sledeče  (april 2023): 

  • Cena dnevne CTC samo trekking je 7,50€ (odrasli)
  • Cena dnevne CTC z vlakom je: 12,30€ (mladina), 15,70€ (upokojenci) in 19,10€ (odrasli)
  • Cena dnevne CTC v vlakom – družinska je 48,90^€
  • Cena 2-dnevne CTC z vlakom je 33,90€

Moj nasvet: glede na res kratke razdalje med  vasicami, je bilo za naju povsem dovolj, da sem nama kupila samo 1-dnevno Cinque Terre Card za 7,5€ / osebi. Vlak sva koristila po potrebi in na koncu je najin stroškek dvodnevne uporabe javnega prevoza  znašal 47,5€/osebi.  Če bi vzela dvodnevno CTC za 33,90€/osebi, bi morala ladjico še vedno doplačati posebej, kar bi naneslo 49€/osebi.  Če ste torej eden od tistih, ki gleda na vsak euro, potem upoštevajte, da je vlak 5€/osebi v eno smer, 15€ pa npr. prevoz z ladjico Manarola – Monterosso (za druge relacije težko zapišem).

Kdaj obiskati Cinque Terre:
Verjetno je časovni razpon med leto širok.  Poleti mora biti naporno (gneča, sonce) in glede na dejstvo, da ta predel letno obišče več ljudi, kot je prebivalcev Slovenije (cca 2,5mio), je zelo pomembno, kdaj se odločite za obisk Cinque Terre. Jaz si upam trditi, da je primeren čas zgodaj spomladi (pred oz. za velikonočne praznike) ali jeseni (sep-okt). V času najinega obiska je bilo že čutiti pravi turistični utrip, delno zaradi velikonočnih praznikov, delno pa tudi zaradi lepega vremena, ki je privabil mnoge ljudi v vasice in na pohodniške poti.

Kje začeti obisk 5 vasic (najino izhodišče Monterosso) ?
Najina odločitev, da se namestiva nad vasico Monterosso je bila pametna odločitev. Monterosso se mi je zdel tudi odlično izhodišče, da obiščeva vse vasice po vrstnem redu od severa proti jugu, predvsem pa da v okviru enodnevne CInque Terre Card najprej prehodiva pot Monterosso – Vernazza in Vernazza-Corniglia, za katero je nakup te karte obvezen, vse ostale poti med vasicami so namreč brezplačne.

Koliko časa potrebuješ za obisk Cinque Terre?
Nama je zadostovalo 2 cela dneva, da sva obiskala (prehodila) vseh 5 vasic (cca 20km). Ker so vasice med seboj odlično povezane z vlakom, ki vozi zelo pogosto (večkrat znotraj ure) ali po morju (ladjice), je logistično in časovni obisk še toliko bolj enostaven. Vlak je edinstvena pridobitev v Cinque Terre.

Ali so Cinque Terre drage (namestitev, parking, hrana)?
Iskanje namestitev mi je v Booking.com povrnil kar dokaj visoke cene, ampak če sprejmete kompromis in nočitev najdete malce stran od obale, kot je mesto Pignone, potem se najde marsikaj.  Z avtom do vasic se ne splača, dnevno parkiranje stane tudi po 3,5€/h…kar pomeni od 20€/dan dalje. Tudi ni veliko parkirišč na voljo. Več o parkiranju v Cinque Terre – tukaj.  Gostinska ponudba v vasicah ni kak cenovni presežek, podobno kot pri nas, bi rekla. Seveda pa naletiš lahko tudi na kakšno restavracijo, kjer te malo oberejo  – torej prakticiraš hitri ogled menuja in to je to. Ker je to Italija, seveda ne razočara izbira testenin, morskih jedi, lazanj…. 

Kakšne so možnosti za shopping v Cinque Terre?
Trgovinic je na voljo precej v posameznih vasicah. Kaj kupiti pa je odločitev posameznika. Morda mediteranske začimbe, testenine (ki jih imajo italijani polno vrst), pa seveda pesto, ki je v tem predelu dokaj znan (v vasicah sem opazila ceno od 5-8€ za 180g).

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.