• Datum: 2.7.-3.7.2022
  • Izhodišče: Ravenska Kočna
  • Osvojeni vrhovi (4): Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Vratca (1802m), Kranjska koča na Ledinah (1700m) in Ledinski vrh (2108m)
  • Prehojena pot: Ravenska Kočna (1000m) – Štularjeva planina – Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m) – vzpon na Vratca (1802m) – po Slovenski (plezalni) poti do Kranjske koče na Ledinah (1700m) – Ledinski vrh (2108m) – Kranjska koča na Ledinah (1700m) in sestop po Lovski poti do Ravenske Kočne.

Prvi vikend v juliju je padla odločitev za pohodniško turo po čudovitih Kamniško-Savinjskih Alpah, ki skoraj nikoli ne razočarajo. Turo sva z možem razporedila na 2 dni, saj se nama je brez predhodne rezervacije ponudila priložnost (in to na soboto), da prespiva v Češki koči, kjer so nama ponudili celo lastno sobo. Koča je lepo vzdrževana, oskrbniki so prijazni, pred kočo so na voljo ležalniki, še posebej pa se pohodnik razveseli naravni izvir pitne vode, ki se nahaja pod kočo in v kateri hladijo pijačo. Prav presenečena sem bila, ko so mi ob nakupu piva ponudili, da lahko steklenico zamenjam s tisto, ki se namaka zunaj v hladni vodi. Kak nepridiprav bi si takole pijačo postregel kar brezplačno ali še kakšno dodatno vzel, ampak v hribe hodimo pošteni ljudje in tu gre vse lepo na zaupanje.

Zaradi nočitve sva takoj naredila plan poti še za naslednji dan in tako uspela osvojiti 4 vrhove, ki jih je vredno obiskati – seveda s pravo mero pazljivosti, ki je v gorah vedno potrebna. Na prvi dan sva se tako povzpela do Češke koče in še naprej do sosednjega vrha Vratca (cca 1000 višinskih metorv), drugi dan (po zajtrku) pa še do Kranjske koče na Ledinah, ki zahteva malce plezalnih veščin in na Ledinski vrh, s katerim sva dosegla dvatisočaka.

Celotna prehojena pot (kot navajam zgoraj) je označena in nezahtevna, razen t.i. Slovenska pot, ki poteka od Češke koče do Koče na Ledinah in je zahtevna, vendar dobro označena in varovana. Pazljivost je vsekakor potrebna, saj se znajdeš v steni, ki zahteva plezanje preko jeklenic in klinov. Zaradi krušljivega kamenja na Slovenski poti, pa tudi od Češko koče do Vrat, je čelada več kot priporočljiva.

In zaključek najine poti? Žal malce neuspešen, saj je možu ponagajalo koleno, s katerim ima že nekaj časa težave in je bila potrebna reševalna akcija s helikopterjem, sama pa sem opravila še tisti zadnji del – sestop iz Kranjske koče na Ledinah po Lovski poti do izhodišča. Ta pot je povsem nezahtevna, le tu in tam kak klin in za oprijem kakšna jeklenica.

Opomba:
Za lastnike psov ni primerna pot do Vratc in seveda Slovenska pot, pa tudi sicer je pametno pasje štirinožce v peklenski poletni vročini pustiti doma (mi našega irskega setra ne “mučimo” s poletnimi pohodniškimi potmi).

Opis poti do Češke Koče: https://www.hribi.net/izlet/ravenska_kocna_ceska_koca_na_spodnjih_ravneh_cez_stularjevo_planino/3/183/1173

Opis Slovenske poti do Kranjske koče na Ledinah:
https://www.hribi.net/izlet/ravenska_kocna_kranjska_koca_na_ledinah_slovenska_pot/3/225/341