Cerknica je primerna tako za pohodnike (vzpon na Slivnico), kot za sprehajalce (Rakov Škocjan) in kolesarje. Mi smo izbrali slednje in se podali s kolesom na pot okoli Cerkniškega jezera. Okolica je lepa, jezero samo pa v sončnem vremenu pride še posebej do izraza. Pravi biser in velika učilnica narave. Idealna lokacija za šolski izlet, na katerem se otroci lahko poučijo o tem, katere redke živali živijo tu (npr. ptice kot so “rumena pastirica” in “kosec”), kakšno je rastlinje,  ipd.

  • Datum: 3.6.2012
  • Dostop (z avtom): primorska AC/izvoz Unec, vožnja skozi Rakek do Cerknice.
  • Izhodišče kolesarjenja: parkirišče pred Mercatorjem (pred izhodom iz Cerknice) v smeri proti Dolenje vasi
  • Krožna kolesarska tura (23km): Dolenja vas – Dolenje jezero – (vožnja po gozdni poti z manjšimi vzponi in spusti) – Gorenje Jezero – Lipsenj – Žerovnica – Grahovo – Martinjak – in nazaj do izhodiščne točke (Mercator)
  • Ekipa: Marko, Mojca, Nastja (11) in Kaja (8)

Pot je srednje zahtevna (za najmlajše), majčkeno spodbude je bilo potrebno za Kajo (8) na relaciji Dolenje Jezero – Gorenje jezero, saj se pot ponekod tudi malce dvigne. Ampak tudi spusti na makadam gozdni poti niso tako “nedolžni”, saj ti ob zaviranju lahko kolo tudi spodnese. Najlepši del poti je bil spust iz gozdne poti proti Gorenje jezeru in naprej, kjer Cerkniško jezero zablesti v prav posebni lepoti.

Druge znamenitosti na poti oz. v bližini (ideja za naslednjič – dostop z avtom):

  1. Krajinski park Rakov Škocjan
  2. Muzej Jezerski hram (možen ogled žive makete delovanja Cerkniškega jezera).
  3. Križna jama: možen dostop z avtom, obisk od aprila do septembra: V jamo (menda) vodi nezahteven spust, od koder ponujajo tudi rafting po podzemni reki.

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke s potovanj in izletov, zato te vabim, da me spremljaš, komentiraš, deliš naprej.