Arizona je čudovita in z užitkom smo jo raziskovali poleti 2015 v času 3-tedenskega potovanja po ZDA. Hvaležna sem za priložnost, da smo lahko obiskali znameniti Grand Canyon, po katerem bi se sprehajala dneve in dneve in uživala v brezmejnih razgledih. In Arizona je še mnogo več kot le paleta kanjonov…. 

Arizona me je navdušila predvsem po čudovitih kanjonih, od katerih izstopata Antelope Canyon, ki ga je v več kot tisočih letih prav čarobno ustvarila voda in veter. Po poteh kanjona (pod zemljo) nas je vodil vodič in to je edini možen način, da si ogledaš to čudo narave, ki v igri svetlobe še posebej izstopa v vsej svoji lepoti. 

Pa seveda ja tu Grand Canyone, o katerem ne bi izgubljala besed. Do njega smo pripeljali iz SZ (Las Vegas) preko mest Kingman in Williams. Izhodišč za ogled kanjona je več, prav tako pa se tu ponuja več možnosti za pohodniške ture s čudovitimi razgledi na vse strani. Logistično imajo odlično poskrbljeno za transfer turistov, poti pa so se mi zdele tudi primerno označene in varovane.

Nekaj osnovnih podatkov o Grand Canyon-u (o velikosti kanjona, klimatskih razmerah na tem področju, geološkem nastanku GC, reki Colorado…) je možno razbrati iz informativne table, ki sem jo posnela ob vstopu v kanjon, pri Grand Canyon Visitor Center (fotografija spodaj, klikni nanjo za povečan prikaz).

Grand Canyon
Grand Canyon

Fascinanten je tudi HORSEShOE BAND –  270-stopinjski odkljuk reke Colorado, ki smo si ga ogledali iz razgledne točke na višini 305m. Predno jo dosežeš, te pričaka informativna tabla z nekaj navodili. Do razgledne točke je 1,2km, zato je potrebna primerna obutev, Med potjo in na sami razgledni točki ni zaščitne ograje in ker skale tudi niso ves čas stabilne, je potrebna pazjivost, kje stopaš. Prav tako je celoten teren odprtega tipa in ni nobene sence, zato je v vročem poletju zaščita pred puščavskim soncem nujno potrebna, prav tako pa tudi pijača iz nahrbtnika.

Spodaj navajam seznam naših postankov po Arizoni (sortirane po abecedi), ki so posebej vnešene tudi v skupni zemljevid s potovanja po ZDA (2015):

Antelope
Bright Angel Lodge
Flagstaff
Grand Canyon Visitor Center
Horseshoe Bend
Mead
Oljato-Monument Valley
Yavapai Geology Museum

Več o raziskovanju Arizone v ločenem potopisu – tukaj , v katerem lahko poiščete zapise za zgoraj navedene postanke v Arizoni.