Adventi Zagreb z vlakom predstavlja prav prijeten in malce drugačen prazničen izlet. Je priložnost za ogled praznično okrašenega mesta Zagreb z vsem dogajanjem, pri tem pa ni potrebno hiteti in imeti skrbi s parkiranjem. Dovolj je en dan, v primeru ene ali dve nočitvi, pa brez dvoma tukaj ne zmanjka idej za aktivnosti na prostem oz. praznično zabavo.

To leto (december 2023)  so Slovenske železnice zaradi velikega zanimanja za potovanje z vlakom v Zagreb v času od 2. 12. 2023 do 2. 1. 2024 vpeljale dodatne vagone v mednarodnem prometu z našo južno sosedo. Ko sem to zasledila na internetu, sem takoj kupila 2 vozovnici. Cena vstopnice je le 7€ z obveznim doplačilom 3,5€ za rezervacijo sedeža (torej 10,5€/smer). Nisem šla kalkulirat, kolikšen bi bil celotni strošek bencina in celodnevnega parkiranja v mestu Zagreb, vsekakor pa je bilo cenovno ugodno, praktično in malo drugače. Predvsem pa z nepotrebnim hitenjem, prebijanjem skozi gnečo na cesti, iskanjem in plačevanjem celodnevnega parkirišča. Že res, da vožnja traja 2-3 uri, pa vendar je to priložnost, da si v miru ogledaš pokrajino, ki “hiti” mimo tebe, poklepetaš in spoznaš ljudi na vlaku. Žal nakup vstopnice na spletu ni bil možen, zato je bil potreben osebni obisk glavne postaje v Ljubljani. Referentka bi me lahko sicer opozorila, če kupujem vozovnico za otroka (študenta), saj se je kasneje izkazalo, da bi se hčerka lahko do Dobove peljala z mesečno vozovnico, ki jo sicer že uporablja v notranjem prometu po Sloveniji, doplačala pa bi menda le kak dodatni euro ali dva za preostanek poti na Hrvaški strani od postaje Harmica-Zagreb.

Mesto Zagreb v tem decembrskem času deluje pravljično. Je res lepo okrašeno, s polno praznične ponudbe, drsališčem, glasbenim dogajanjem in kulinariko. Po mestu vozi tudi Božiček s kočijo, tako da je dogajanja polno za vse. Poldnevni obisk mesta sva s hčerko opravili pravzaprav brez uporabe tramvaja.

S hčerko sva si splanirali ogled mesta takole:

  1. Sprehod od Glavnega kolodvorja (železniška postaja) do Trga Kralja Tomislava, kjer so uredili veliko drsališče.
  2. Nadaljevanje do Parka Josipa Jurja Strossmayera in Parka Zrinjevac ter do Trga bana Josipa Jelačića, kjer stoji velika novoletna jelka.
  3. Sprehod do mestne vzpenjače, ki jo nisva koristili, saj pot do vrha (Gornji Grad in Upper tower) vodi po stopnicah.
  4. Mimo cerkve sv. Marka iz 13.stoletja, ki je izjemen primer gotske arhitekture, pečat pa ji daje slikovita streha v mozaičnem slogu z motivom mestnega in državnega grba.
  5. Sprehod po Kameniti ulici mimo kamnitega mostu do Cvjetnega trga.
  6. Obisk Muzeja čokolade Zagreb (Varšavska ul. 5), ki je sicer manjši, pa zato po svoje zanimiv, ob vstopnici pa za degustacijo prejmeš tudi brezplačen paket vzorcev čokolade, ki naj bi jih zaužil na posamezni točki sob, kjer ti v sliki in besedi predstavijo več informacij o izbrani vrsti čokolade. Zanimiv je tudi prikaz zemljevida sveta s statistiko o letni porabi čokolade (v kg na prebivalca), izvozu / uvozu čokolade po državah (v €) in proizvodnji kakava v % svetovne proizvodnje.
  7. Ogled Živih jaslic v Parku Opatovina (3 ure v dnevu; 16h, 17h in 19h) – gre za uprizoritev živih jaslic s strani skupnosti Cenacolo. Priznam, nisem pričakovala kaj posebnega, ko pa sva prispeli v park, pa sem bila ugodno presenečena nad izvrstno sceno v naravnem okolju.
  8. Sprehod skozi Tunel Grič, ki so ga domiselno opremili z belimi tkaninami, ki visijo iz stropa in ob strani in ob svetlobnih efektih delujejo kot da bi se sprehajal po ledeni dvorani. Lokacija tudi nosi zato naziv “Polar Dream”.
  9. Ob stemnitvi (po 17h) pa seveda povratek in ogled že prehojenih poti še v soju večernih lučk in praznične okrasitve.
  10. Postanek na drsališču (blizu Glavnega kolodvora), kjer si privoščiva hot dog, kuhano vino in fritule (nam podobnim ocvrtim miškam, oblite s tekočo čokolado).

FOTO ALBUM
(klikni na fotografijo za prikaz galerije slik)

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot :-). Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.