Večkrat me pot zanese v Podravsko regijo (Maribor in okolica) in seveda je praktično , da obisk izkoristim za kak krajši izlet, ki se jih v okolici Maribora in na vse strani ponuja kar veliko. Neglede na to ali je na voljo le 2 uri, pol dneva ali cel dan, vedno je krasna priložnost za odkrivanje podravske regije. Tokrat nekaj več o Kalvariji in znameniti “srčasti poti”, ki se vije med vinogradi na Špičniku (občina Kungota). 

Kalvarija – razgledni mestni vrh Maribora

Za izhodišče do vrha Kalvarije verjetno obstaja več poti (preverim kdaj drugič). Tokrat sva s hčerko izbrali Vrbansko cesto v neposredni bližini Biotehniške šole Maribor (parkirali v bližini Stadiona Ljudsk Vrt), kjer se že od daleč vidijo stopnice. Teh je kar 454 in jih je zgradila Kmetijska šola leta 1956, projekt pa je sponzoriralo kar nekaj podjetij, katerih imena so vidna na stopnicah. Na vrhu je res lep razgled na mesto, lepo pa so uredili samo pot, ki se v nadaljevanju vije do Razgledišča pri sedmih hrastih. To je bile izletniška točka meščanov že v daljni preteklosti (19.stol), danes pa je to del posesti Biotehniške šole z lepo urejenimi nasadi trte.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Do “srca” med vinogradi (Špičnik)

Kaj naj rečem? V enem stavku – to je vinski paradiž, ki se nahaja 30min iz Maribora, na meji z Avstrijo, ki ga je treba videti in doživeti vsaj enkrat. Nikar se z avtom ne zapeljite samo do kmetije Dreisiebner, ampak parkirajte malo stran, med vinogradi, si vzemite čas in se sprehodite po idiličnih poteh med vinogradi (Svečina). Najlepše bi se bilo zapeljati kar s kolesom skozi te slikovite vinorodne griče in da doživetje traja dlje časa. Že res, da je teren gričevnat, zato je primerna vožnja z e-bikeom ali pa tudi z navadnim kolesom. Včasih kar ne veš, na kateri strani meje se nahajaš. Naj bodo avstrijski ali slovenski nasadi trte, pokrajina deluje zelo harmonično, enotno in na obeh straneh meje je čutiti srčno skrb za nasade, ureditev okolice in turistično ponudbo.

Kako do tja? Seveda je več poti, midve s hčerko sva se zapeljali po tej poti in ni mi žal, saj je bila pot lepa: MB-Zg Kungota-Jedlovnik preko meje po Glanzer Keller Strasse – Glanz in nazaj po vinski cesti “Sulztal an der Weinstraße” na Špičnik, do izletniške kmetije Dreisiebner, kjer se nahaja srce med vinogradi.

Za vstop na razgledno ploščad, od koder se lahko vidi “srce”, je potrebno plačati 5€, je pa korektno, da ti ta strošek odštejejo od vrednosti nakupa za lokalna vina in druge lokalne dobrote.  Zunaj pred poslopjem kmetije Dreisiebner je prijetna terasa z lepim razgledom, zavidljiva pa je tudi prostorska kapaciteta v notranjosti, saj je jedilnica res velika in kot taka primerna za kakšno praznovanje in druženje večjih, zaključenih skupin. Kakorkoli že… res, res lepo je tu. Za vse navdušence kolesarjenja … tu je pravi raj in ne bo vam žal, če zagrizete v tele gričke.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Seveda brez hrane na enodnevnem izletu ne gre. Toplo priporočam postanek v restavraciji “David´s Burgers”, ki se nahaja v središču Maribora. Tu strežejo najboljše burgerje, kar sem jih do sedaj okusila. Sicer kaj dosti tovrstne hrane ne jem, ampak tale je top in res slasten in hrustljav. Bombetke so “lužene” (karkoli to že pomeni) in kot take burger deluje še vizualno privlačno, saj kar “sije”. 

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.