ZELENO, CVETOČE, KI TE LJUBIM

Moja skrb za urejanje vrta in okolice je iz potrebne pomoči staršem (2010-2014) sčasoma prerastla v prav posebno sproščanje in veselje. Vse se je začelo ob selitvi v novo hišo, ki je že imela urejeno zelenico, vendar brez kakršnihkoli nasadov. In zaželela sem si, da jo “obogatim” tudi z nekaj cvetja, pridelavo zelenjave za “sproti” pa smo rešili s postavitvijo visoke grede.

Ko takole opazujem slovenske vrtove na različnih koncih Slovenije, vidim, da imamo slovenci prav posebno skrb za svoje vrtove. In vsak vrt ima svojo zgodbo. Od minimalizma in skromnosti do mejnih skrajnosti, ki kažejo na zapuščenost in zanemarjenost do bahavosti in skoraj pretiranih zasaditev, kjer skoraj da ni prostora za človeški korak.

V okolici naše hiški sem si “prisvojila” le nekaj m2 površin za ureditev cvetličnega in zelenjavno-zeliščnega vrta. Osnova za zasaditev:

visoka greda 1,95×0,95m za zasaditev priljubljene zelenjave,
večji lonci premera 55cm za plodovke (paradižnik, paprika),
2 manjši cvetlični gredici, kjer se rastline lahko darežljivo ponujajo soncu oz. jim prija polsenčna lega.
…pa seveda okenske police, od katerih jih praviloma izkoristim le v pritličju in morda ob vhodu.

1. zasaditev - pomlad/poletje 2016 (fokus na cvetlični zasaditvi)

Prvo leto po vselitvi je bilo prisotno bolj simbolično “vrtičkanje v lončnicah”; kar pomeni nekaj rožic, začimb in paradižnik v loncih. To je bil čas mojega učenja o tem, KAJ, KDAJ in KAKO saditi, pa priložnost, da prvo leto namenim opazovanju narave, menjavi letnih časov in temu primerno ugotavljanje, kateri del parcele je večji del dneva izpostavljen soncu / senci.VKjučitev v FB skupino Vrtičkarji, pa je tudi doprinesla svoje.

Zasajeno:

BEGONIA (zmajeva krila): Zasadila v prvih dneh aprila 2016. Je enoletnica, cveti poleti in jeseni, najbolje uspeva na soncu ali v rahli senci, nezahtevna rastlina.

SONČNA VODENKA ciklam barve: Zelo lepo in bujno cveti. Zasadila v prvih dneh aprila 2016 kombinaciji s sadiko trave in dvema drugima rastlinama. Postavljeno na terasti, na sočni strani, enostavna za nego. Pogosto zalivati (poleti tudi na 2 dni). Če je izsušena, se cvetovi zaprejo in delujejo kot uveneli, vendar se hitro spet odprejo, ko rožo znatno zaliješ. Menda se ne sme puščati voda v podstavku, sem jo pa pogosto škropila z nežnim curkom vode /(iz cevi) tudi po cvetovih in listih.

NEKAJ ZAČIMB: drobnjak, melisa, kodrasti peteršilj”Mooskrause 2″ (zelo zadovoljna.

PARADIŽNIK (seme); Cockatil Supersweet (vendar sem ga natrosila preveč v lonec – očitno nimam občutka z rokovanjem semen zato naslednjič obvezno in izključno samo sadike). Prav tako nisem poskrbela (začetnica pač 🙂 za ustrezno zaščito pred padavinami.

JAGODE: sadike tipa “Diamante” žal niso uspele. Napaka ker sem jih zasadila verjetno v preveč nizke lončnice – so samo podivjale in nič obrodile.

vrtičkanje Mojca Pavlišič
vrtičkanje Mojca Pavlišič

2. zasaditev - pomlad/poletje 2017 (visoka greda PRVIČ)

.Drugo leto po selitvi (2017) imam po zaslugi moža svojo prvo visoko gredo (opis izdelav na ločeni podstrani – tukaj). Po prebrani knjižici “Za vsak vrt – kompostiranje in visoke grede”, avtorice ga.Miše Pušenjak) sem poskušala upoštevati ključna pravila in navodila, ki sem jih na mojem blogu strnjeno zapisala.

Prva zasaditev visoke grede (pomlad 2017):

bučke 2 sadiki (Supreme F1)
por Lancia
solata rozeta (Exquise, Bacchus); zelena + rdeča
berivka
korenje (seme)
kodrasti peteršilj

Rože – zasaditev pomlad 2017:

klematis (Clematis “Early Sensation” / Evergreen Variety; beli cvetovi),

trajnica “ostrožnik” – Delphinium “Jupiter Blue ( z modrimi cvetovi):

po prvi zasaditvi (april 2017) mi je v istem poletju zacvetela 2x. Sicer uspevajo na sončni legi, zalivam vsaj 2x na teden ali večkrat, ko je dosegel višino 0,5m sem dala oporo (palico). Menda je priporočljivo spomladi dodati membransko gnojilo Plantella Formula za okrasne rastline in žive meje. Na jesen pa pravijo, da se poreže do tal.

vrtičkanje Mojca Pavlišič
vrtičkanje Mojca Pavlišič

3. zasaditev - pomlad/poletje 2018 (dodatna zasaditev trajnic in ureditev cvetličnih gredic s palisadami)

Lanska zasaditev prvih trajnic se letos pokaže v svojem polnem razcvetu. Žal ne vem kako se reče tem grmičastim trajnicam, vendar so se v enem letu prav razkošno razširile po premeru in zacvetele. Z dodano palisado vse skupaj deluje malo bolj zaokrožena celota.

Zasadim tudi rododenron, vendar se bojim da na tej sončni legi ne bo uspeval in ga bom morala presaditi.

Tudi maline (2.leto od zasaditve) potrebujejo že svojo prvo pravo oporo. Mož uredi preprosto, vendar dovolj stabilno oporo:

V visoko gredo pa letos zasadim nekaj novih vrtnin** (ki jih lani nisem) , tako da si prostor v gredi letos delijo:

 • solatna kumara (5x sadik)**
 • peteršilj(navadni in kodrasti)
 • čebula (6x sadik)**
 • nizki fižol (6x sadik)
 • paprika (feferoni, nepekoči); 2x sadiki**
 • blitva**
 • solata “Hrastov list“** (praktična, ker se liste ob strani samo trga, novi pa znova in znova zrastejo v osrečju)
 • krholistna solata
 • por
 • korenje
 • rdeča redkvica “Rudi

Če bo potrebno redčiti, urejam kasneje…. ob nakupu pač prodajajo sadike kot” šestvorček”….

Ločeno v ločnico in cvetlično korito gre še “šopek večrodnih jagod tipa “Elan” za na vrhu smetane 🙂 ter bučke “Greyzini“, ker so mi lani v visoki gredi “zbolele” in jih imam zasajene raje ločeno od ostalih vrtnin.

Od rožic (trajnic) pa na tem mestu zapiski poimensko, ker res lepo uspevajo:

 • DELOSPERMA deschampsii; sukulentna trajnica (ciklam barve);
 • Aubrieta HAMBURGER Stadtpark; avbrecija (temno modra), zraste 10cm, sončna ali polsenčna lega, nižja modrovijolična sorta
 • SAXIFRAGA (A) Luschtinez; kamnokreč (vijola barve)- precej nezahtevna, potrebuje malo zemlje in vode, odlična za skalnjake
 • DIANTHUS deltoides Splendeus; deltasti nageljček (ciklam barve) – pokrovna trajnica, igličasti temno zeleni listi, tudi za revna tla, sončna – suha lega, privablja žuželke
 • SEDUM SPURIUM – rdeča homulica ; za sončno lego, pokrovna rastlina
 • GAILLARDIA GRANDIFLORA “Burgunder” – velikocvetna kokarda gajlardija – dobro prenaša vročino
 • ACHILLEA MILLEFOLIUM “Cerise Quenn” – navadni rman (cveti JUN-OKT)
 • SILENE VISCARIA
 • THYMUS SERPYLLUM
 • HORTENZIJA- 3 sadike (zasaditev 27.5.2018, nakup vrtni center Gašperlin)
vrtičkanje Mojca Pavlišič
vrtičkanje Mojca Pavlišič

VISOKA GREDA - vrtičkanje "na malem" cvetličnih gredic s palisadami)

Visoko gredo mi je spomladi 2017 uredil mož, ki se je izkazal za pravega mojstra. In že čakam priložnost, ko ga prepričam, da bi rada imela še eno Smile

Nakup vnaprej obdelanih lesenih desk z vsemi potrebnimi vijaki smo marca 2017 opravili v podjetju Severles d.o.o. (http://severles.si/).

Izbrali smo model visoke grede “Meta” v dimenziji 195x90x80 z ekološko zaščito lesa s potapljanjem v olje najmanj 24ur. Kot taka naj bi (menda) zdržala več let kot običajno.

Po prebrani knjižici avtorice Miše Pušenjak, nekaj povzetih pravil, ki so se mi zdeli zame osebno (začetnici vrtnarjenja z visoko gredo) zelo dragoceni:

PRED POSTAVITVIJO VISOKE GREDE:

KAM Z VISOKO GREDO?
Najprej se naredi plan postavitve visoke grede na vrt. Visoka greda se postavi tako, da daljša stranica glede v smeri “sever-jug”, saj s tem dosežemo najboljšo osončenost in osvetljenost

KAKŠNE DIMENZIJE VISOKA GREDA?
Sledi izbor želene oz. sprejemljive dimenzije visoke grede. Tu se upošteva telesna višina (zadostuje višina grede kot jo sicer imamo za kuhinjski pult) in dolžina razpona rok (za širino grede).

OBLIKA VISOKE GREDE:
Meni zelo ustreza pravokotna – sem upoštevala nasvet, češ da so visoke grede v obliki črke “L” malce manj prikladne zaradi potrebnega premikanja okoli nje (krajši konec ni znal biti malce “v napoto”).

KDAJ POSTAVITEV VISOKE GREDE?
Priporočljivo je, da se visoka greda postavlja jeseni, saj je takrat na voljo precej materiala, sploh za drenažo. Mi smo jo vseeno postavili v mesecu marcu (natačneje 19.3.2017). Postavljena je stala vse do prve zasaditve, dne 10.5.2017. Zaradi odhoda na prvomajski oddih je bilo nekako prikladno, da je visoka greda z napolnjeno zemljo stala skoraj 1 mesec in pol, saj sem prepričana, da se je vse skupaj še malce usedlo.

POSTAVITEV GREDE:

Če jo prepustite zunanjim, potem nimate skrbi. Sicer pa je na spletu kar nekaj video prispevkov in foto-opisov, ki si jih je praktično ogledati (velja za moške, ki se bodo verjetno tega lotili prej, kot ženske :-). Ključni del je izkop potrebno globoke jame, mreža proti voluharjem, uporaba drenažnega filca, peska,….in v našem primeru več kot praktično – hkratna ureditev tlakovcev okoli visoke grede.

Spodaj tabelca plasti, ki nam je bila tudi zelo v pomoč.

POLNJENJE GREDE:

Pri polnjenju grede se poskrbi za drenažo (lesni material, narezano vejevje), sledi pokošena trava, domači kompost (grobi in fini), nato vrtna zemlja, gnojilo (mi smo dodali konjski gnoj v briketih) in na koncu visoko kakovstna zemlja primerna za direktno zasaditev, ki jo pomešamo še z zelenimi kosmiči Green Cubes (poskrbijo za zadrževanje vode)

ZASADITEV in VZDRŽEVANJE:

pripravi se načrt zasaditve, ki je pri tako majhni površini še kako pomembno; upoštevam hitro in počasi rastoče sadike, razmak med njimi, pozicijo ipd. (sadike kot so bučke obvezno na rob, začimbnice skupaj, sadike solate v vrsto, vmes lahko tudi por ipd…)
visoko gredo med rastjo zelenjave dovolj zalivam; v pomoč so lahko zastirke iz pokošene trave, listja, koprive ali gabez).
za hitro kalitev semen pomaga baldrijanov čaj
med sadike zelenjave lahko zasadimo tudi cvetlice, ki privabljajo koristne žuželke (kapucinke ali kamilice, katerih čaj je odličen tudi za zalivanje paradižnika)
prazne prostore po pobiranju takoj zasejemo z novimi sadiki (npr. solate)
v poletnih mesecih (JUN) dodajamo kalcij preko listov (v trgovini na voljo listno kalcijevo gnojilo)

ZIMOVANJE in MIROVANJE:

čez zimo visoko gredo pokrijemo z agrokopreno, čez njo pa naravno zastirko (pred prihodom zimskega mraza; če zastremo na tesno, ne bo škodljivcev
vsako leto po potrebi dodajamo kakovostno zemljo (kolobarjenje ni potrebno)
za gnojenje ne uporabljamo kemičnih gnojil

NAČRT PO MESECIH:

JAN: zemja počiva, naredimo plan spomladanske zasaditve
FEB: kontrola zemlje, lahko že posadimo čebulčke, por, stoletna čebula, kitajski drobnjak. Ločeno v setvene ploščce ta mesec že lahko sadimo prvi zelenjadnice, začimbnice, dišavnice + paprika, paradižnik (za kasnejše pikiranje)
MAR: sadimo mehkolistne solate, lj.ledenko, rukolo. Baldrijanov čaj – za hitro kalitev !!! Obvezno uporaba zastirke za posajene in vzkaljene rastline
APR: sadimo korenček, peteršilj, bučke (konec meseca).V tem času se rada pojavi čebulna muha (zato pokrivamo z agrokopreno do srede maja)
MAJ: zasadimo v redo koristne cvetlice (kapucinkko, kamilice)
JUN: zalivamo enakomerno čez teden, polnimo prazne prostore (če že pobiramo), dodajamo kalcijevo gnojilo preko listov
JUL: dovolj vlage !!, obiranje zalistkov (paradižnik)
AVG: redčimoradič, plodovke škropimo na 7-14 dni s kalcijevim gnojilom preko listov, priložnost za prvo sajenje motovilca (ker v vročem poletju JUN-JUL zelo nerad kali). Posadimo ga v senci visokih rastlin in ob sajenju semen agrokopreno dvignemo za 30cm.
SEP: setev zimske solate in motovilca, zelišča presadimo v posodo za kuhinjo
OKT: spravilo pridelkov,
NOV: gredo zaščitimo z agrokopreno, čez njo pa naravno zastirko
DEC: počitek

vrtičkanje (visoka greda) Mojca Pavlišič