Kako preživeti jesenski vikend ? Če vam ni odveč se voziti 5-6h, potem skočite v prestolnico Toskane – v Firenze. Mesto je kot nek muzej na prostem. Je prava zibelka renesanse, mešanica italijanske kulture, umetnosti ter arhitekturnih mojstrovin, ki se ti ponujajo na ogled / obisk med sprehodom po mestu. Če imaš srečo,  kot sva jo imela midva, lahko v mestu naletiš tudi na parkirane starodobnike, ki te nostalgično popeljejo v čas, ko so jih vozili generacije naših staršev. Ob obisku ne smete prezreti mestne tržnice, katedrale, muzej umetnosti Uffizi, mestne palače in se sprehoditi do znamenitega mostu Ponte Vecchio. Še kakšna okusna kavica in kosilce ali večerja v dvoje, in vikend je popoln 🙂

Termin izleta: 1. – 3. oktober 2021
Prevoz: avto (5-6h)
Foto album: na dnu tega bloga zapisa – tukaj.

Obisk Firenz oz. “prestolnice Toskane” se vsekakor splača obiskati. Glede na dolžino vožnje, je praktično si vzeti vsaj 2-3 dni. Midva sva na pot odrinila kar na petek po službi in v vikendu, ki sva ga namenila za ogled tega mesta, je bilo po svoje ravno prav, na poti domov pa sva uspela opraviti še en postanek 14km iz Firenz. Skratka pestra paleta vsega v razmeroma kratkem času.

Firenze

Kaj videti in kako si organizirati vikend ogled Firenz?

Potrebnih je le nekaj klikov po spletu, da si narediš hitri plan za obisk ključnih znamenitosti, ki se nahajajo dokaj blizu. Meni je vedno v pomoč, da si ustvarim svoj Google zemljevid, saj le tako lahko vidiš kje je koncentracija vseh želenih postankov in potem greš.  Po Firenzah se splača iti preprosto peš (morda bi bilo fajn tudi s kolesom), avto pa pustiti nekje parkiranega. Midva sva imela urejeno parkirno hišo, ki nas je v okviru hotela cenovno prišla malce manj, drugače pa zna biti menda kar drago parkiranje. Torej kar lepo pot pod noge. Midva sva jih v enem dnevu, ko sva opravila ogled ključnih znamenitostim naredila cca 10km, morda celo več.

Mestna tržnica Mercatore Centre:

Tu sva se le bežno sprehodila, je pa to ena ključnih stičnih točk, kjer se ti ponujajo trgovci z usnjenimi izdelki, obrtniki, ponudniki sadja, zelenjave in drugih drobnarij, kot jih sicer zaslediš na vsakem koraku. Lahko bi kupila kakšno toskansko začimbo, testenine, spominek, ampak pred nama so bili še ostali ogledi in sva se nakupom odrekla. Če vam je to namen, potem je smiselno tržnico umestiti na konec seznama, je pa potrebno preveriti do kdaj obratuje. Na soboto mislim da je odprta do 17h.

Santa Maria del Fiore (Duomo Catedral):

To je čudovita mestna katedrala, ki je pravzaprav “krona” samega mesta. Pročelje je čudovito, poslopje ogromno, za vstop v katedralo pa ljudje stojijo v vrsti in ker sva sklepala, da je že vredna ogleda, sva se jim pridružila. Čakala sva morda 45min… in … ja, notranjost je lepa, pa vendar je zunanjost tista, ki skoraj bolj očara.

Uffizi Gallery:

Eden večjih in pomembnejših muzejev, ki se nahaja v zgodovinskem delu Firenz, nedaleč stran od tudi slavnega Ponte Vecchio mostu. Muzej si je vredno ogledati, saj ponuja na ogled veliko kiparskih in likovnih umetnin iz obdobja italijanske renesanse. Vstopnico se splača kupiti kar preko njihove spletne strani, prevzameš jo na posebnem vhodu v muzej

Palazzo Vecchio:

Gre za lep primerek mestne palače, ki se nahaja na trgu Piazza della Signoria, kjer sva si na dan odhoda privoščila okusen zajtrk v lokalu Perseo, ki se nahaja nasproti objekta na samem trgu. Na samem trgu pred Palazzo Vecchio se nahaja lep vodnjak, ob vhodu v palačo (ki se delno uporablja tudi kot mestna hiša) pa se nahaja kar nekaj primerkov kipov.

Forte di Belvedere  – mestna utrdba iz 16.stoletja z razgledom na Firenze:

Veliko preteklih obiskanih mest je bilo takšnih, da smo se povzpeli malce višje – vsaj običajo je tako, da ima skoraj vsako mesto tudi kak stolp, mestni grič, grad, utrdbo, od koder imaš večji in lepši razgled na mesto. In tudi Firenze ga ima. Verjetno je še kak, ampak jaz sem nama izbrala utrdbo Forte di Belvedere, ki se nahaja na obrobju Boboli Gardens. Do jedra teh slednjih vrtov pa žal nisva prišla. Pustiva za naslednjič.

Znameniti most Ponte Vecchio čez reko Arno:

Ta je bil do leta 1218 edini most čez reko. Arhitekturno je to objekt, ki služi kot most in hkrati nudi prostorske kapacitete trgovcem. Trgovine so se tu pojavile že v 13.stoletju, sprva predvsem mesarji, trgovci z ribami, pozneje tudi usnjarji, ki so s svojimi industrijskimi odpadki povzročali veliko smradu. Kasneje so vladarji odredili, da lahko trgujejo le z zlatom in dragulji. In še danes, ko se sprehodiš po mostu, lahko levo in desno občuduješ trgovine z zlatnino, urami in podobnimi prestižnimi izdelki. Most je prostorsko lepo umeščen v mestno arhitekturo, privablja pa seveda poglede in fotoobjektive vseh obiskovalcev. V sončnem vremenu je še posebej lepo ujeti vodni odsev mostu in sosednjih stavb.

Parco Mediceo di Pratolino:

Na dan najinega odhoda (nedelja), se po okusnem zajtrku na trgu Piazza della Signori, posloviva od Firenz v smeri proti Bologni, kjer se po 14km ustaviva v parku Parco Mediceo di Pratolino. Gre za lep, neokrnjen park z glavno znamenitostjo – gigantskim, v kamen vklesanim možakom z dolgo brado, ki se sklanja nad ribnikom z mogočnimi (žal že odcvetelimi) lokvanji.

Pokopališče German Military Cemetery z več kot 30.600 grobovi

In še zadnji postanek, ki sem ga predlagala, medtem ko sem spremljala potek najine vožnje po hribovski cesti “SS 65 della Futa”, potem ko sva se zavestno izognila avtoceste E35 (Firenze-Bologna). Ustaviva se na največjem vojnem pokopališču v Italiji s 30 653 grobovi padlih nemših vojakov iz 2.svetovne vojne. Pokopališče se se nahaja na prelazu Futa iz smeri Firenze-Bologna.

Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.