V »zadnjem valu poletja 2022« je bil tole verjetno zadnji skok na morje. Tokrat na Hrvaško, kjer sva s prijateljico po priporočilu prijatelja izbrali kamp Pine Beach Pakoštane, do katerega je iz Ljubljane cca 370 km vožnje. Ob koriščenju hrvaškega all inclusive storitev, ki te malce »obteži«, je seveda smiselno čas izkoristiti tudi za raziskovanje okolice, saj so Pakoštane odlično izhodišče za okoliške izlete. Odločili sva se za obisk mest Vodice , Tribunj in Biograd ter sprehod na vrh Kamenjak, kjer sva se naužili širokih razgledov na Kornate, Murter in mesto Zadar.

Pred branjem vabljen/-a na ogled FOTO ALBUMA – Klikni na fotografijo za ogled galerije slik

O KAMPU PINE BEACH in PONUDBI 

Kamp z možnostjo namestitve v bungalovih in mobilnih hiškah (skupaj cca  700), ob prijetnem zalivu in ponudbi “all inclusive”.

Pine Beach Pakoštane

Kamp Pine Beach se ponaša z obsežno površino, v katerem so postavili cca 670 bungalovov iz trsk, ki v polinezijskem slogu in v objemu mogočnih borovih dreves, ponujajo pristno sožitje z naravo. Tu je mesto še za modernejše mobilne hiške, ki stojijo na drugi strani kampa, ni pa tu prostora za šotoriste, prikolice in avtodomarje. Kot razberem iz zemljevida kampa je na celotni površini kampa postavljenih skupaj cca 670 bungalovov (večina) in mobilnih hišk. Sicer bi mi bilo ljubše, če bi bil kamp manjše velikosti, tako pa ob masi ljudi, ki tu iščejo svoj dopustniški mir, deluje malce preobsežno, kar začutiš predvsem na plaži in v osrednji restavraciji, kjer se ob dnevnih obrokih zbere masa ljudi. Pa vendar ni tistega čakanja (vsaj tako je bilo v času najinega obiska), da najdeš svoj prostor, kjerkoli že si – plaža, javne sanitarije, restavracija. S svojimi kapacitetami namreč nekako obvladujejo vso potencialno kapaciteto gostov. Priznam, da so tu poskrbeli za prav edinstveni način bivanja, kjer prav vsakdo pride na svoj račun (vodne radosti, večerna animacija za otroke in odrasle, dodatna gostinska ponudba in brezplačna izposoja sup-ov in kanujev). Le s ponudbo hrane po principu »all inclusive« so malce zgrešili. Nahraniti vse goste, verjetno ni enostavno, zato pa za kakovost hrane že po prvih dneh ugotoviš, da postaja enolična in ponavljajoča (ostanki kosila se pojavijo kot nova priloga pri večerji).

Ponudba kampa: poleg all incl. načina prehranjevanja in dodatne gostinske ponudbe na obali, si tu lahko izposodiš kolo  (izključno samo dnevni najem za 80kn), kajak / surf, igraš bowling, odbojko, mini golf, nogomet, tenis, namizni tenis, košarko, si rezerviraš masažo (cene od 200 do 320 kn), se udeležiš vadbe aerobike in joge, koristiš odprt prostor v kampu s fitness orodji in se seveda udeležiš večerne animacije (plesno, glasbeni nastopi, karaoke, mini disco za otroke). Skratka, ni razloga za dolgčas.

Več o kampu: https://www.pinebeach.hr

NAMESTITEV –  BUNGALOV ZA 2 OSEBI

Stabilno grajen bungalov iz lesa in trsk, brez elektrike in osnovno opremo (postelja s posteljnino in omarice)  -preverjeno zdrži tudi dež 🙂

Sami sva spali v bungalovu (grajen iz trsk) za 2 osebi, ki od opreme zajema 2 postelji s posteljnino in z mrežo proti mrčesu, dve omarici, koš za smeti in mini omelo, pod streho bungalova pa je že napeljana vrv za sušenje brisač. Vse ostalo je stvar iznajdljivosti posameznika oz. kar si vzameš s sabo. Kot zelo dobra odločitev se je izkazalo to, da sva s sabo prinesli zložljivo kamp mizico, 2 stola, svetilko in visečo mrežo za namestitev na drevo (ker le-teh je dovolj okoli vsakega bungalova), ni pa vsak bungalov postavljen tako, da bi v njegovi okolici bil prostor za postavitev česarkoli.  Do bungalovov dostop z avtom ni možen, kar je povsem sprejemljivo in edino pravilno (bivanje z naravo). Tega pustiš na vhodu v kamp, prtljago pa ti pripeljejo do table z oznako za prevzem / oddajo prtljage, ki jih je praviloma dovolj in tako dobiš dostavo dokaj blizu izbranega bungalova. Ob prihodu sva točno vedeli, v katerem delu kampa želiva hiško, saj nama je prijateljičin sodelavec ponudil nekaj namigov. Ob prihodu in check-in sva naredili obhod po kampu in še predno sva si dali pripeljati prtljago, sva na glavni recepciji zaprosili za menjavo dodeljene hiške št. 125 za hiško št. 105, saj je imela od razpoložljivih in še prostih edina dovolj prostora za postavitev mizice in stola. Prav tako je bila ravno prav oddaljena od plaže (cca 50m) in sanitarij (cca 20m) ter stran od osrednjega animacijskega prostora, tako da  zvok glasbe in večerne animacije ni bil moteč. V ožjem izboru sva imeli še hiške št. 130, 136, 138, 140 in 142, saj so na odlični legi blizu plaže in sanitarnega bloka (teh je v celotnem kampu 8).

Če vam bivanje v velikem kampu ne ustreza, je v bližini kar nekaj apartmajskih nastanitev. Lahko pa sežete globlje v žep in si v taistem kampu privoščite namestitev v komfortnih mobilnih hišicah, ki so opremljene prav z vsem, kar potrebujete (za ogled ponudbe – Mobile Homes Pine Beach Pakostane Croatia.

PLAŽA KAMPA (Pine Beach) 

Delno zalivskega tipa z mivko in nizko vodo (idealno za družine z majhnimi otroci) delno skalnata 

Pine Beach Pakoštane

Plaža, ob kateri se razprostira kamp Pine Beach je deloma zalivskega tipa deloma pa bolj skalnata. Idealna je predvsem za družine z majhnimi otroci, saj je v zalivskem predelu nizka in peščena, ob strani pa delno betonska delno skalnata. Ob dejstvu, da si jo koristijo vsi gosti kampa, sem bila prijetno presenečena, da je voda čista. Na plaži so za goste kampa brezplačno na voljo ležalniki z nekaj senčniki, narejenih iz trsk v zalivskem delu , ki jih res ni malo ter izposoja kanujev in supov.  Na plaži je na voljo tudi bar s pijačo in snack hrano.

Kar sem pogrešala oz. opazila je le:

  • pomanjkljivo (osebno) informiranje o dodatnih izletih v okolici, za kar sva poskrbeli sami (več v nadaljevanju);
  • da v sanitarnih blokih ni prilagojeno za otroke (nižji umivalniki) niti nise opazila previjalnice (razen če sem prezrla);
  • da se ob najinem odhodu niso vzeli niti minutko časa, da bi naju vprašali o zadovoljstvu, če sva kaj pogrešali;
  • da imajo dokaj slabo poskrbljeno za polnjenje naprav (glede na dejstvo, da v bungalovih ni elektrike, bi lahko pri restavraciji poskrbeli za večje število električnih vtičnic ali namestili priročne polnilce, kjer bi lahko odložil in napolnil telefon, tablico ipd.);
  • da je Wifi signal dostopen le pri restavraciji
  • da je večerna animacija večinoma prilagojena bolj otrokom, ne pa tudi odraslim (lahko bi imeli plesno glasbo ali band, ki bi igral v živo)

DODATNI IZLETI

Pakoštane so idealno izhodišče za obisk Biograda, Vodic, Vidikovac Kamenjak, izletov z ladjico, skok na kolo in še mnogo več.

Kot sem že predhodno zapisala, v kampu nisva zasledili informacij o dodatnih možnih izletih niti nam niso sami od sebe ponudili ali vsaj na kratko omenili možnosti aktivnosti izven kampa. Na recepciji sta bila na voljo le 2-3 prospekta – za obisk Biograda, nek adrenalinski park in o kampu Pine Beach. Z malo truda bi lahko ob prijavi gostu izročili A4 letak s spisanimi predlogi za izbiro primerne kolesarske poti (okoli Vranskega jezera), obisk okoliških krajev in drugih turističnih znamenitosti.

Tako sva sami odkrili nekaj točk in naredili sledeče izlete (ki jih označujem tudi na zemljevidu zgoraj):

  • sprehod po mestecu Pakoštane (iz kampa cca 10min hoje, sicer vozi turistični vlakec, za katerega tudi nisva vedeli, da obstaja in sva ga naključno opazili)
  • obisk turističnega letovišča Vodice (cca 30km iz Pakoštan) in Tribunj (kjer je možen obisk griča Okit oz. Svetište Gospe od Karmela – Okit, Jadranska Magistrala, 22211, Vodice)
  • sprehod po naravnem parku Vransko jezero, ki je domovanje več kot 250 vrstam ptic
  • vzpon na Vidikovac Kamenjak
  • kolesarjenje do bližnjega mesta Biograd (cca 8 km v eno smer)

Ena od prednosti Pakoštanov je ta, da so odlično izhodišče za obisk Vranskega jezera (3km), Biograda (7km), Vodice (30km), Zadra (34km), čudovitega nacionalnega parka Krka (53km), do Splita pa je 133 km.

MESTECE PAKOŠTANE

Iz kampa je do mesteca Pakoštane le 10-15min hoje, sicer izpred kampa vozi na 20 min tudi turistični vlakec. Pakoštane je tipično obalno letovišče z mestno plažo, obalno promenadno cesto, lokalnimi restavracijami in trgovinicami, katerih ponudba daje vtis, da se je že več sezon znašla na prodajnih policah. Sicer nisva opazili kakšnega posebnega večernega dogajanja, je pa priložnost za obisk lokalnih restavracij in okušanju lokalnih specialitet, ki jih restavracija kampa ne nudi. Malce sva pogrešali tisti utrip “kamnitih ulic”, od katerih sva našli le eno (slika spodaj), sicer kaj hitro prideš na obalni del, ki je predvsem v znamenju manjše mestne plaže ter nekaj trgovinic in lokalov.

VODICE in TRIBUNJ 

Ko takole »obtičiš« v kampu in ker si se že pripeljal tako daleč, je dobrodošlo, da kak dan obiščeš še kakšno bližnje letovišče. Izbrali sva Vodice, ki ležijo cca 30 km južno od Pakoštanov, v Šibeniško-Kninskem okrožju in so dobila ime po bogatih virih vode.  Vodice ležijo ob živahnem zalivu in  premore že pestrejši utrip, ki ga lahko uživaš potem, ko najdeš parkirno mesto. To je povsod plačljivo, odvisno od cone (rdeča, rumena, zelena s cenami od 6 do 15 HRK / uro; več: www.parking-vodice.com ). Med sprehodom po mestecu me je pritegnil visok bel spomenik borcem 2.svetovne vojne. Po mojem občutku ne sodi sredi obalnega letovišča. Deluje kot nek vsiljivec, togo, preveliko in po svojem namenu bi ga morali postaviti bodisi na kak grič izven mesta ali bi tu, po tolikih letih od II. svetovne vojne, lahko postavili kakšno drugo spominsko obeležje. Vodice so tudi idealno izhodišče za obisk Kornatov in slapov Krke, ki smo jih družinsko že obiskali leta 2007,  ponudnikov izletov z ladjico pa ni težko najti na promenadni obalni cesti.

Vodice

Za kopanje sva se odločili nedaleč stran, v kraju Tribunj, kjer sva z razliko od Vodic našli plažo (mislim da se ji reče Zamalin), kjer sva lahko parkirali ob cesti (le 10m od plaže), se namestili v naravni senci in uživali v kopanju, branju in poležavanju.

Cca 10 min hoje od plaže se splača sprehoditi do griča nad obalo, kjer so menda lani (2021) postavili “panoramsko gugalnico” (Ljuljačka (swing)), od koder se ponuja lep razgled na morje in otoke. Če imaš srečo, lahko prideš na vrsto, da se malce pogugaš, saj je panoramska razgledna točka kar precej obiskana, gugalnico pa kaj hitro zasedejo otroci. Spodnjo fotografijo sem si sposodila iz Facebook profila Visit Tribunj. 

Fotografija: FB profil, Visit Tribunj

Vodice-Tribunj_Ljuljačka swing

OBISK ORNITOLOŠKEGA REZERVATA VRANSKO JEZERO (kjer odpreš oči in prisluhneš pticam)

Vransko jezero velja za največji naravni park v Hrvaški in po površini obsega 57km2 (površina jezera  30km2). Nastalo je pred 12.000 leti in je reliefno najnižja točka Ravnih kotara, 2m nižje od gladine morja. Od morja jezero loči kanal Prosilka. Je globine od 1,5 do 5m (zato se temperatura jezera hitro segreva in hladi) in nudi domovanje več kot 260 vrstam ptic in drugim živalim, ki jim mokrišče predstavlja idealne pogoje za življenje.

Po zbranih informacijah sva se iz kampa Pine Beach zapeljali do informacijskega centra Crkvine, kjer nama je prijazna gospa izročila zemljevid Vranskega jezera in svetovala tudi kje in kako se lahko povzpneva na razgledni vrh Kamenjak. Z vstopnico za sprehod po leseni poti (video spodaj) dolžine cca 600m sva plačali 30kn, ta pa hkrati velja tudi za razgledno točko Vidikovac Kamenjak.

Okoli jezera se obiskovalcem ponuja 5 kolesarskih stez (skupaj za 80km) v dolžini od 14 do 19km, če pa se odločite za celotno pot okoli jezera, pa naj bi s tem prekolesarili 50km. Po nekaj »review-ih« na spletu se za pot okoli jezera nisva odločili, ker naj bi bila pot slabša in tudi menda ne poteka povsem ob jezeru, zato ni kaj dosti razgledov. Na kolo sva skočili naslednji dan, jezero pa sva si šli pogleda raje na Vidikovac Kamenjak.

Več na: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/info-centar-crkvine/

VZPON NA VIDIKOVAC KAMENJAK (z razgledi, ki se že kosajo s tistimi na Azorih)

Vidikovac Kamenjak

Obisk razglednega vrha Kamenjak absolutno priporočam. Je dostopen tudi za invalide, saj se do vrha lahko pripelješ bodisi z avtom (na voljo brezplačno parkirišče malce pod vrhom) ali s kolesom (vzpon), bodisi se odločiš za eno od pohodniških poti. Vsak, ki tako ali drugače pride na vrh, pa je deležen izjemnih razgledov, sploh če se sprehodiš po učni poti Kamenjak, ki te vodi do še lepših razglednih točk. Na vrhu se nahaja tudi taverna (Konoba Kamenjak), ki se s kamnito gradnjo, zelenimi polkni in mediteranskimi lončnicami lepo zliva z še tako skalnatim površjem. Na spletu jo predstavljajo kot mesto odlične kulinarike, vendar je bila v času najinega obiska žal zaprta.

Več: https://croatiatravelreviews.com/kamenjak-najljepsi-pogled-na-svijetu/

S KOLESOM DO BIOGRADA 

Biograd

Iz kampa Pine Beach Pakoštane sva se po stranski makadam cesti s kolesi odpravili v Biograd – pristaniško mestece, ki me spominja na prvo jadralsko izkušnjo, saj smo leta 1997 prav tu prevzeli jadrnico in se podali na povsem novo morsko avanturo. Poleg velikega števila zasidranih jadrnic, jaht in čolnov, mi je v Biogradu pozornost pritegnila neskončna veriga obalnih trgovinc in gostinskih lokalov, od katerih brez dvoma izstopa restavracija Europa z barvito opremo vsega, kar je pač del restavracija (okna, vrata, stoli, lončnice…). Pojem »kičasto« tu pride popolnoma do izraza, pa vendar na prav poseben način zanimivo, igrivo, drzno.  In Brez dvoma so iznašli svoj »recept« kako pritegniti goste.

Sicer pa me Biograd ni povsem prepričal, predvsem iz moje osebne nenaklonjenosti prenatrpani plaži in trgovsko-gostinski verigi, ki se vleče vzdolž plaže, posledično pa na obalno pešpot privabi polno ljudi, ki iz plaže skočijo po pijačo ali se malce pretegnit in obiskat trgovine. Pač tu ne najdeš nekega spokojnega mira, s kolesom vijugati med njimi pa žal tudi nima posebnega čara.

***

Sklepna misel:

Oddih v kampu Pine Beach Pakoštane je bil prijeten. Prednost je vsekakor naravni način bivanja, prijetno hladen borov gozd, široka ponudba v paketu all incl in čisto morje. Glede na to, da so za nami večletne izkušnje potovanj doma in po svetu, zagotovo lahko trdim, da bi morali hrvati poleg vseh naravnih danosti, ki jim jih daje obala Jadranskega morja in prenočitvene kapacite, predvsem več pozornosti dati na odnosu do turista, kar opaziš predvsem v tako velikem kampu kot je Pine Beach. Več kot očitno imajo zaposlenih veliko mladih (študenti, praktikanti), kar se odrazi na odnosu do gosta, ki ga pravzaprav ni, saj jim je ključno, da pač opravijo svoje delo (v restavraciji, pri animaciji in izposoji športnih rekvizitov). Kje so nasmeški, dialog, vprašanja gostom o počutju? Nič. Pišem iz tokratne izkušnje in to ne odraža splošne ocene naših oddihov na Hrvaškem, ki smo ji sicer v zadnjih 25 letih morda namenili le 10% naših poletnih dopustov / počitnic.

Da o cenah ne govorim.  Ob misli, kje vse in kako bi lahko počitnikoval z budgetom, ki ga nameniš za tedenski oddih na Hrvaškem, sem prepričana, da bi bila lista ciljnih destinacij kar dolga. Pa vendar, tudi takole je bilo prijetno iti , si vzeti čas za prijateljico in se naužiti zadnje tedne poletja.

Hvala Špelca – fajn je bilo 🙂

Pine Beach Pakoštane

Na svojem Facebook in Instagram profilu redno objavljam utrinke iz aktualnih potovanj in izletov. Predvsem na Facebook-u je na ogled veliko albumov , ki si jih lahko ogledaš, predno te zamika, da bi se odpravil na pot. Pohodniške in kolesarske ture objavljam tudi na svojem STRAVA profilu.

Vabim te, da skupaj z mano ODKRIVAŠ SVET, črpaš moje popopotniško-izletniške idejekomentiraš, deliš in (mi) tudi ti zaupaš še neznane poti doma in po tujini.